صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ولسی جرگه قانون منع استعمال دخانیات و تنباکو را تصویب کرد

ولسی جرگه قانون منع استعمال دخانیات و تنباکو را تصویب کرد

قانون منع تنباکو و دخانیات با آوردن یک سلسله تعدیلات روز دوشنبه از سوی ولسی جرگهء افغانستان با اکثریت آرا تصویب شد.

اعضای کمیسیون صحت ولسی جرگه در نشست عمومی مجلس، اظهار امیدواری کردند که تطبیق این قانون بتواند مانع استفادهء بیش از حد تنباکو در مکان های عمومی شود.

مجیب الرحمان سمکنی عضو کمیسیون صحت ولسی جرگه به رادیو آزادی گفت که در این قانون فروش سیگرت بالای اطفال نیز منع شده و مرتکبین این کار جریمه نقدی خواهند شد: در این قانون تنباکو، دخانیات و چلم از نگاه شرعی هم منع است این فقره اضافه شد دوم تعرفه گمرکات که سابق 10 درصد بود اکنون 50 درصد شد.

کسانی که از طریق انترنیت یا دیگر راه ها بالای اطفال سیگرت می فروشند بالای شان جریمه نقدی اضافه شده است. در مکاتب، دانشگاه ها و موترها نباید سیگرت کشیده شود.  

آقای سمکنی افزود که مطابق این قانون رسانه های همگانی در کشور مکلف اند تا از نشر تبلیغات یا اعلانات تجارتی سیگرت و سایر دخانیات که موجب ترویج استفاده از آن در اجتماع می گردد جلوگیری نمایند.

طرح قانون منع تنباکو و دخانیات یک ماه قبل پس از منظوری شورای وزیران جهت تصویب به ولسی جرگه فرستاده شده بود.

این طرح حدود دوهفته پیش بنا بر تکمیل نبودن نصاب ولسی جرگه و برخی نواقص در آن از تصویب باز مانده بود.

هرچند این قانون از سوی ولسی جرگه تصویب شد اما برخی از وکلا تنباکو را مواد نشه آور خوانده و تاکید داشتند که استفاده از این مواد از دیدگاه دین اسلام نیز جواز ندارد.

اما برخی از اعضای ولسی جرگه روی افزایش تعرفه گمرکی تنباکو و سایر دخانیات اختلاف نظر داشتند.

حبیبه دانش و داکتر گلالی صافی دوتن از نماینده های مردم گفتند: حد اکثر تعرفه گمرکی باید تا دوصد درصد در نظر گرفته شود بخاطری که اگر طرزالعمل تا 50 درصد باشد به نوعی یک راه فساد آور خواهد بود.  

  نظر من اینست که تعرفه به هیچ صورت باید بلند برده نشود بخاطری سرحدات باز افغانستان، متاسفانه اگر مواد اینجا بلند برود تمام مواد در پاکستان و ایران محصول می شود و اینجا قاچاق می شود.  

هرچند حکومت افغانستان با تطبیق این قانون در کشور می خواهد میزان استفاده از تنباکو را در اجتماع به حد اقل برساند اما آگاهان امور بیشتر روی راه اندازی برنامه های آگاهی عامه از اضرار آن تاکید دارند.

تعداد افرادی که در افغانستان به استفاده از تنباکو عادت دارند، روشن نیست اما بر بنیاد آمار‌ها در حال حاضر، بیش از یک میلیون نفر در کشور به مواد مخدر معتاد هستند.(رادیو آزادی)