صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۳۰ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سال 2013 برای افغانستان پُر دست آورد بوده است

سال 2013 برای افغانستان پُر دست آورد بوده است

هر چند دفتر معاونت سازمان ملل متحد یا یوناما می گوید که سال 2013 میلادی در افغانستان بیشترین تلفات افراد ملکی را داشته است، اما مسوولان امنیتی افغان این سال را پُر دست آورد می خوانند.

مسوولان امنیتی می گویند، در جریان سال 2013 میلادی عملیات های گسترده را انجام داده اند و توانستند حملات زیادی مخالفان مسلح را دفع کنند.

از این میان وزارت داخله افغانستان باور دارد که در این سال پولیس کشور از لحاظ کمیت و تجهیز در سطح خوب قرار داشته است.

صدیق صدیقی سخنگوی این وزارت در صحبت با رادیو آزادی به برخی از دست آورد های عمده سال 2013 وزارت داخله این گونه اشاره می کند: در مجموع سال 2013 سال پیروزی بود، با انکشافات مسایل عمده و عملیات ها این سال با نتایج مثبت همراه بود.

ما امسال در چپه دره یک عملیات خوب داشتیم، ولسوالی ازره از وجود مخالفان پاک شد.

هم چنان در سنگین یک عملیات خوب دیگر داشتیم یعنی تمام برنامه را که مخالفان مسلح می خواستند عملی کنند عملی نشدند بخصوص عملیات خالد بن ولید.

گزارش های متعدد وجود دارند که تلفات نیرو های پولیس در سال 2013 میلادی در حال افزایش بوده است.

اما آقای صدیقی گفت که در دو ماه اخیر در تلفات پولیس حدود هفتاد درصد کاهش به میان آمده است اما وی مشخص نساخت که در جریان این سال به چی تعداد پولیس کشته و زخمی شده اند.

از مهم ترین رویداد های امنیتی در سال 2013 می توان از انتقال مسوولیت های امنیتی از عساکر بین المللی به نیرو های افغان یاد کرد.

در کنار آن می توان از عملیات های بزرگ مسوولان امنیتی در ولسوالی های سنگین هلمند، ازره لوگر، حصارک ننگرهار، چپه دره کنر و چندین ولسوالی دیگر نام برد.

مسوولان امنیتی افغان در حالی سال 2013 میلادی را سال پُر از دست آورد عنوان می کنند که یونما یا دفتر معاونت سازمان ملل متحد می گوید، تلفات ملکی در افغانستان امسال نسبت به سال قبل تا حدی افزایش را نشان می دهد.

نظیف الله سالارزی سخنگوی دفتر معاونت سازمان ملل در افغانستان در مورد گفت:  به اساس آمار و ارقام که ما داریم تا ختم ماه نومبر سال 2013 یعنی در یازده ماه این سال 2730 تن کشته و 5169 تن زخمی شدند که این ارقام در مقایسه به زمان مشابه سال 2012 ده درصد افزایش را نشان می دهد.

آقای سالارزی گفت که هنوز هم در ناامنی های جاری در افغانستان بیشترین صدمه به غیر نظامیان می رسد.

با آن که یونما می گوید که بیشترین صدمه به افراد ملکی از جانب مخالفان مسلح می رسد، اما وزارت دفاع ملی می گوید که با انجام یک سلسله عملیات ها، حملات سنگین و سبک مخالفین مسلح را دفع کرده اند.

جنرال ظاهر عظیمی سخنگوی این  وزارت در صحبت با رادیو آزادی با اشاره به فعالیت های سال 2013 این وزارت گفت که پس از خروج نیرو های بین المللی در 2014، توانایی سرکوب کردن تمام پلان های مخالفان را هم دارند:  وزارت دفاع ملی کوشش کرد که سال 2013 سال تمثیلی باشد برای 2014 زمانیکه ما بدون قوای خارجی وظایف خود را انجام می دهیم به این خاطر در سال 2013 ما 98 درصد عملیات زمین و در بخش هوایی پوشش هوایی ناتو بسیار کم بود این پوشش کم سبب شد تا مخالفین مسلح بتوانند حملات گسترده را انجام دهند.

خوشبختانه ما تمام حملات سنگین و سبک مخالفان را سرکوب کردیم.

آقای عظیمی گفت، هر چند آنان در بخش هوایی با مشکل مواجه اند اما اجازه نمی دهند این عامل مانع رفع تهدیدات و سرکوب مخالفان گردد.

از آنجاییکه قادر به داشتن ارقام دقیق در خصوص تلفات پولیس نشدیم وزارت دفاع نیز نخواست تا در مورد رقم تلفات اردوی کشور در سال 2013 حرف بزند.

وزارت دفاع ملی افغانستان در حالی ادعای قابلیت دفع حملات مخالفان و کنترول اوضاع را پس از سال 2014 می کند که به اساس یک مطلب تازه واشنگتن پوست در گزارش شبکه استخباراتی امریکا گفته شده است که دست آورد های که در سه سال اخیر در افغانستان بدست آمده اند، تا ۲۰۱۷ به شکل قابل ملاحظه ‌ای از بین خواهد رفت.

در این حال آگاهان امور نظامی بدین نظر اند با آنکه نیرو های افغان در این سال قادر به گرفتن مسوولیت های امنیتی از نیرو های بین المللی شدند، عملیات محاربوی را به عهده گرفتند اما خوشبختانه تلفات اندک بوده است.

جاوید کوهستانی یکی از این آگاهان در صحبت با رادیو آزادی گفت که 2013 میلادی با وجود پیش بینی ها چندان سال پُر چالش به نیرو های افغان نبوده است:  باور من اینست که تلفات نیرو های افغان افزایش داشته است، اما به تناسب که انتقال مسوولیت ها صورت گرفت یعنی اکثر وظایف محاربوی به دوش نیرو های امنیتی افغان سپرده شد، خارجی ها دیگر عملیات انجام ندادند، با وجود این مسایل سطح تلفات به حدی که پیشبینی می شد که افزایش داشته باشد، به آن حد نرسید.

حالا پرسش اینجاست که آیا با خروج نیرو های بین المللی در سال 2014 میلادی از افغانستان، انتقال کامل مسوولیت های امنیتی به نیرو های افغان، برگزاری انتخابات و امضای موافقتنامه امنیتی با این همه وضعیت امنیتی کشور چگونه خواهد شد.

در این خصوص دیدگاه های متفاوت وجود دارند، تعدادی هراس دارند که سال 2014 سال پُر خطر برای افغانستان خواهد بود، اما شماری دیگر امیدوارند که در این سال افغانستان به موفقیت های چشمگیر دست خواهد یافت.(رادیوآزادی)