صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۱۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزیر فرهنگ: رسانه‌های غیروابسته رو به سقوط‌ اند

وزیر فرهنگ: رسانه‌های غیروابسته رو به سقوط‌ اند

مقام‌های دولت افغانستان گفته اند که شماری از رسانه های غیروابسته در این کشور از بین رفته اند و یا رو به سقوط هستند. سید مخدوم رهین، وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان که به جلسه عمومی مجلس نمایندگان فراخوانده شده بود گفت که از مدتی به این طرف رسانه‎هایی که فقیر اند و وابستگی ندارند رو به سقوط اند.

وزیر اطلاعات و فرهنگ برای ارائه توضیحات در مورد نشرات رسانه های خصوصی و میزان رعایت موازین روزنامه نگاری در این رسانه ها، به مجلس فراخوانده شده بود.

آقای رهین گفت که وزارت اطلاعات و فرهنگ هیچ پولی برای کمک به رسانه ها در اختیار ندارد تا جلو سقوط رادیوها و رسانه‌های چاپی را بگیرد. او از چند رسانه نوشتاری و شنیداری نام گرفت و گفت که این رسانه‌ها چون فقیر بودند، از فعالیت باز ماندند.

او افزود: "مجله‌ها، روزنامه‌ها و هفته‌نامه‌های بسیار سالم و خوب سقوط کردند یا در آستانه سقوط هستند."

در افغانستان حدود ۲۰۰۰ رسانه دیداری، نوشتاری و شنیداری فعالیت دارد. تعدادی از این رسانه ها از پول شخصی افراد و سرمایه گذاران، برخی توسط احزاب و گروه های سیاسی و چهره های متنفذ و شماری هم با کمک های خارجی فعال هستند.

وزیر اطلاعات و فرهنگ به نمایندگان مجلس گفت که موسساتی وجود دارد که به بهانه کمک به خبرنگاران حدود سه میلیون دالر به دست می‌آورند، در حالیکه تا هنوز هیچ کمکی به روزنامه نگاران نکرده اند.

وزیر فرهنگ افغانستان در ادامه صحبت هایش به نمایندگان مجلس، افزود که آزادی بیان در کشور امروز در خطر است.

مخدوم رهین گفت اگرچه قرار نیست که آزادی بیان این بار توسط کودتای نظامی به مخاطره بیافتد اما هشدار داد که به دلیل "بی احترامی به کرامت انسانی، اتهام بندی به افراد شریف و استفاده از لحن غیرمودبانه و توهین به شخصیت ها" توسط برخی از رسانه روزی خواهد رسید که مردم در برابر آزادی بیان بایستند.

حکومت افغانستان و نهادهای مدافع حقوق رسانه‌های آزاد در کشور، آزادی بیان را از دست آوردهای عمده افغانستان در دوازده سال گذشته عنوان می‌کنند.

وزیر فرهنگ همچنین از نمایندگان خواست که او را در خصوص قانونمند شدن فعالیت رسانه‌ها یاری رسانند.

رئیس مجلس نمایندگان گفت با وجودی که نمایندگان با وزارت فرهنگ در مواردی همسو هستند اما به وزیر فرهنگ یک ماه وقت می‌دهند که قانون رسانه ها را به هر شکل ممکن تطبیق کند در غیر آن دوباره به جلسه عمومی فراخوانده خواهد شد.

عبدالستار خواصی، یک عضو مجلس نمایندگان گفت که شماری از رسانه ها، کشور را به بحران برده‌اند و نیاز است که در برابر آن ها "جهاد" صورت گیرد.

آقای خواصی گفت: "ده ها مورد برای ما مثال آورده اند که زن و فرزند و دختر و خواهر افغان در تلویزیون ها به رقص آورده می شوند. ما اجازه نخواهیم داد که رسانه‌های مبتذل کشور را به بیراهه بکشاند."

در افغانستان رسانه های دولتی و خصوصی زیر نظر نهادهای دولتی فعالیت می‌‎کنند.

بکتاش سیاووش، نماینده کابل در مجلس در پاسخ به نگرانی‌های آقای خواصی گفت که هر عضو مجلس که معتقد به جهاد در برابر نظام است، "مزد حرام" می گیرد.

آقای سیاووس گفت: "هیچ کس مانع جهاد کسی نشده است، همانگونه که ملامحمد عمر در کوه ها بالا شده، لطف کنند برادران از تریبیونی که به نام آزادی بیان از پول خارجی و یهود و نصارا آمده، سو استفاده نکنند."

اختلاف نظر میان نمایندگان مردم در این مورد، در شبکه های اجتماعی هم بازتاب گسترده‌ای داشته است.

عبدالروف ابراهیمی، رئیس مجلس نمایندگان هم گفت که وزارت اطلاعات و فرهنگ باید جلو پخش و نشر برنامه های خلاف قانون اساسی و اعتقادات اسلامی را بگیرد.

آقای ابراهیمی تاکید کرد که "حق مردم، ارزش‌های محلی، اسلامی و اخلاقی" نباید توسط رسانه ها متضرر شود.(بی بی سی)