صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سازمان ملل: کشت خشخاش در هلمند سه برابر شده است

سازمان ملل: کشت خشخاش در هلمند سه برابر شده است

اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد با نشر گزارش تازه‌ای گفته است که کشت کوکنار ، در ولایت جنوبی هلمند، نسبت به شش سال گذشته، سه برابر شده است. سازمان ملل در این گزارش خود گفته است که با توجه به احتمال کشت کوکنار در سراسر افغانستان، به نظر می‌رسد نیم کوکنار این کشور در مزارع هلمند کشت شود.

در گزارش سازمان ملل همچنین آمده است که همزمان با افزایش کشت کوکنار در هلمند، تصور می شود که تولید مواد مخدر هم بالا رفته باشد.

اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل (UNODC) افزایش کشت کوکنار در هلمند را "نگران کننده" توصیف کرده و گفته است که احتمال می رود میزان کشت کوکنار نه تنها در هلمند که در سراسر افغانستان از جمله در ولایات تخار در شمال و ننگرهار در شرق افغانستان نیز بیشتر شده باشد.

این ولایات پیش از این از سوی دولت افغانستان عاری از کشت کوکنار اعلام شده بود.

نا امنی، ناکامی در فراهم آوری بدیل خشخاش، عوامل عمده افزایش کشت، تولید و سرانجام قاچاق مواد مخدر عنوان شده است.

دوید لاین خبرنگار بی‌بی‌سی در کابل می‌گوید که حمیدالله یکی از ساکنان هلمند که سال گذشته به تشویق مشاوران زراعتی آمریکا و بریتانیا، بجای خشخاش، پنبه کاشته بود، می گوید به دلیل نبود بازار پنبه دوباره به کشت کوکنار رو آورده است.

کشاورزان هلمندی گفته اند که بهای پنبه پایین است و حتی مخارج تولید را هم فراهم نمی‌کند در حالیکه به گفته آنها کوکنار ده برابر سود می دهد. حمیدالله از کشاورزان هلمندی به دیویدلاین گفته است که سال گذشته، پنبه تولید شده را با ضرر و به قیمت پایین فروخته تا خرج خانواده اش را فراهم کند.

آمار نشان می‌دهد که حدود ۷۵ هزار هکتار زمین در ولایت هلمند کوکنار کاشته شده و این رقم سه برابر نسبت به سال ۲۰۰۶ میلادی زمانی که نیروهای بریتانیایی در هلمند مستقر بودند، بالا رفته است.

سازمان ملل نبود کمک های لازم به کشاورزان و نا امنی را دلیل اصلی افزایش کشت کوکنار در افغانستان می‌داند.

مقام های دولت افغانستان برنامه های متعددی را برای ریشه کن ساختن کوکنار در سراسر این کشور از جمله ولایت هلمند به راه انداخته اند اما این برنامه ها در برخی از ولایات افغانستان تا کنون نتیجه‌ چندانی نداده است.

اما مقامات وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان این گزارش رد کرده اند.

محمد ابراهیم ازهر معاون وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان به بی بی سی گفت: "ما این گزارش را کاملا رد می کنیم، اگر کشت کوکنار را با هشت سال پیش یعنی سال ۲۰۰۵ که در آن زمان در ۲۶۵۰۰ هکتار زمین تحت کوکنارکشت بود مقایسه کنیم، این گزارش درست است و احتمالا سه برابر شده است اما اگر سال ۲۰۰۶ را با سال ۲۰۱۲ مقایسه کنیم، نمی توانم قبول کنم که کشت کوکنار سه برابر شده است. زیرا از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۲ کشت کوکنار تنها ۸ درصد افزایش یافته است."

آقای ازهر افزود :"در قسمت پیش بینی های این اداره هم می توانم بگویم که این پیش بینی ها علمی نیست و با واقعیت سازگاری ندارد."

ماه گذشته یک مقام امنیتی افغان نیز نسبت به احتمال افزایش کشت کوکنار، هشدار داده بود.

بازمحمد احمدی معاون مبارزه با مواد مخدر وزارت داخله افغانستان در هشتم حمل در یک نشست خبری گفت: نگرانی این است که بعد از سال ۲۰۱۴ حمایت جامعه جهانی از مبارزه علیه مواد مخدر از این هم کمتر شود.

باز محمدی احمدی گفت نیروهای خارجی به تدریج افغانستان را ترک می کنند و جای خود را به نیروهای افغان می دهند.

نیروهای تحت رهبری ناتو در سالهای گذشته، در مبارزه علیه تولید و قاچاق مواد مخدر نیز سهیم بودند.

اما حالا به گفته معاون وزارت داخله افغانستان، نیروهای ارتش افغانستان در محو کشتزارهای خشخاش مشارکت نمی کنند.

او با اشاره به این مساله افزود:" بدون محو کشتزارهای خشخاش میزان تولید تریاک در افغانستان نیز کاهش نخواهد یافت و چاقاق مواد مخدر نیز در کشور افزایش می‌یابد."

معاون وزارت داخله افغانستان راه حل این مشکل را افزایش نیروهای ویژه مبارزه با مواد مخدر و بخصوص محو کشت خشخاش اعلام کرد و گفت که شمار این نیروها باید افزایش یابد.(بی بی سی)