صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۱۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کرزی: لویه جرگه باید درباره مصونیت قضایی نیروهای آمریکایی تصمیم بگیرد

کرزی:  لویه جرگه باید درباره مصونیت قضایی نیروهای آمریکایی  تصمیم بگیرد

حامد کرزی رئیس جمهور گفته که "لویه جرگه" باید درباره موضوع مصونیت قضایی سربازان آمریکایی در این کشور پس از ۲۰۱۴ تصمیم بگیرد.

قرار است حضور نظامیان آمریکایی پس از سال ۲۰۱۴ در افغانستان در یک موافقتنامه رسمی بین افغانستان و آمریکا مشخص شود، اما مسایل مختلف و از جمله مصونیت قضایی آنها باعث به تاخیر افتادن امضای این توافقنامه شده است.

آقای کرزی روز دوشنبه، ۲۵ جدی در کابل به خبرنگاران گفت: "آمریکایی‌ها به ما گفته‌‏اند که اگر شما به ما مصونیت ندهید، ما مجبور هستیم که بیرون شویم و مطلقاً افغانستان را ترک کنیم و هیچ روابطی نداشته باشیم."

رئیس جمهوری افغانستان افزود: "اگر حضور آنها را بعد از ۲۰۱۴ در افغانستان می‎خواهیم، آنها از ما مصونیت می‎خواهند."

آقای کرزی تاکید کرد که نظامیان آمریکایی افغانستان را در ۲۰۱۴ ترک نخواهند کرد، ولی درباره تعداد سربازان آمریکایی که پس از ۲۰۱۴ در افغانستان می‎مانند سخنی نگفت، اما تاکید کرد که حضور آنها "بسیار محدود" خواهد بود.

او گفت: "تصمیم در این مورد که مصونیت سرباز آنها چطور باشد، در کدام حد باشد، در کدام شرایط باشد، نباشد، مساله‌ای است که حکومت افغانستان در این مورد فیصله کرده نمی‎تواند، این (مساله مربوط به) تصمیم مردم افغانستان است. پس این مساله را یک لویه جرگه مردم افغانستان فیصله کند که مصونیت می‎دهد یا نمی‎دهد و اگر می‎دهد به کدام شرایط می‎دهد."

لویه جرگه اصطلاحی است که در عرف سیاسی افغانستان به عالی‌ترین مرجع تصمیم‎گیری در مسایل مهم ملی گفته می‎شود.

بر اساس تعریف قانون اساسی افغانستان، لویه جرگه عبارت است از اعضای پارلمان، رئیسان شوراهای ولایتی و همچنین رئیسان شوراهای ولسوالی‎ها.

اما مشکلی که در این مورد وجود دارد، این است که شوراهای ولسوالی‎ها که تعداد آنها به بیش از ۳۶۰ می‎رسد، اصلا تا حال تشکیل نشده است.

با این حال، آقای کرزی گفت که آمریکایی‎ها بر امضای هر چه زودتر توافقنامه امنیتی بین دو کشور پافشاری دارند، اما او افزود که بررسی مسایل مربوط به این توافقنامه ۸ تا ۹ ماه وقت می‎گیرد.

مقامات آمریکایی در جریان سفر او به واشنگتن موافقت کردند که نیروهای امنیتی افغانستان را با کمیت کنونی آنها که شامل ۳۵۰ هزار نفر باشد، تا سال ۲۰۱۷ حمایت مالی کنند.

آقای کرزی افزود که براساس این توافقات، امکان آن هم وجود دارد که شمار این نیروها تا سال ۲۰۲۴ هم به همین تعداد باقی بمانند.

رئیس جمهوری افغانستان اعلام کرد که آمریکا تعداد وسایط نظامی نیروهای امنیتی افغانستان را به ۵۰۰ عراده می‎رساند که ۲۵۰ واسطه آن قبلا در اختیار افغانستان قرار گرفته و بقیه آنها در آینده به این کشور تحویل داده خواهد شد.

او افزود: "مساله مهم دیگر این بود ـ که حریم هوایی افغانستان تا حال توسط خارجی‎ها کنترل می‎شد ـ، ما پیشنهاد کردیم و آنها هم پذیرفتند که حریم هوایی افغانستان توسط رادار، وسایل، پرسنل و حاکمیت افغانستان حفاظت شود."

ولی آقای کرزی افزود تا زمانی که افغانستان توانایی و وسایل لازم را در این زمینه به دست می‎آورد، حریم هوایی این کشور به طور مشترک توسط افغانها و نیروهای بین‎المللی کنترل خواهد شد.

حامد کرزی همچنین گفت که آمریکایی‎ها موافقت کردند که چهار هواپیمای حمل و نقل نظامی سی-۱۳۰ و ۲۰ هلیکوپتر و همچنین هواپیماهای بدون‎سرنشین هم در اختیار افغانستان قرار دهند.

مقام‌های دولت افغانستان همواره نداشتن هواپیمای نظامی را از مشکلات اصلی نیروهای امنیتی خود دانسته و بر تجهیز نیروهای هوایی خود تاکید کرده‌اند.(بی بی سی)