صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

خليلى: ميکانيزمى براى عرضۀ خدمات عادلانۀ صحى ايجاد گردد

خليلى: ميکانيزمى براى عرضۀ خدمات  عادلانۀ صحى ايجاد گردد

معاون رییس جمهورافغانستان، با توجه به مرحلۀ انتقال مسووليت ها خواهان افزايش کمک هاى تمويل کنندگان به بخش صحت و ایجاد يک میکانیزم براى خدمات متوازن صحى در کشور گرديد.

محمد کريم خليلى معاون دوم رييس جمهور، دیروز در ورکشاپ ملى هماهنگى صحى درکابل گفت که اکثر داکتران و متخصصين، درشهرها به خصوص کابل بوده و کمترعلاقه دارند که در مناطق روستايى کشور ايفاى وظيفه نمايند.

موصوف علاوه کرد: اين مسئله سبب گرديده تا يک سلسله مشکلات و چالش هايى از نظر دسترسى يکسان مردم به خدمات صحى، بروز نموده وعدالت در توزيع خدمات صحى آنطورى که بايد، تامين نگردد.

خليلى گفت که طى حدود ده سال گذشته، در جهت توسعه خدمات صحى، کارهايى صورت گرفته؛ اما کافى نيست و وزارت صحت عامه در راستاى تلاش براى توسعۀ هرچه بيشتر اين خدمات، به توظيف داکتران در دورترين نقاط افغانستان بيشتر توجه کند.
وى افزود: افغانستان نه تنها در بخش امنيت بلکه در بخش خدمات نيز در مرحلۀ انتقال مسووليت ها از نيروهاى خارجى به ادارات و نهادهاى داخلى قرار دارد.

انتقال مسووليت ها از نيروهاى خارجى به افغان ها، در ماه سرطان سال گذشته آغاز يافته و قرار است که در سال ٢٠١٣ ميلادى تکميل شود.

معاون رييس جمهور گفت: توقع رهبری دولت، از مديران بلندرتبه اين است که با توجه به اهميت وحساسيت اين دوره، مساعى بيشترى را در راستاى ايجاد يک ظرفيت قوى و پايدار براى نهادها به ويژه سکتور صحت به خرچ دهند.

به گفتۀ موصوف، تا سال ٢٠١٤ بايد نهادهاى امنيتى و خدماتى کشور، به نحوى تقويت گردد که پس از انتقال مسووليت ها، قوى تر از گذشته ظاهرشده و هيچ کمبودى احساس نگردد.

معاون رييس جمهور، کمبود ظرفيت ها را يکى از چالش ها عنوان نموده گفت: با آن که در ده سال گذشته کار شده؛ اما کافى نيست و بايد تلاش هاى بيشترى دراين بخش صورت گيرد.

خليلى علاوه کرد: از دوستان تمويل کننده هم، مى خواهم که همکارى هاى مالى و تخنيکى خود را با وزارت صحت عامه، وسيع تر وجدى تر ادامه دهند.

همچنان خليلى از وزارت صحت عامه خواست که آمادگى هاى لازم را جهت رسيدگى به مصدومين حوادث طبيعى و غيرطبيعى داشته باشد.

داکترثريا دليل وزيرصحت عامه، در نشست يادشده گفت که از وزارت صحت عامه، جهت عرضۀ خدمات عادلانه و توظيف داکتران و متخصصين در دورترين نقاط کشور، براى داکتران معاشات امتيازى در نظر گرفته شده است.

به گفتۀ وى، براى داکتران زن که در نقاط دوردست کشور کار کنند، ٢٥٠ درصد؛ و داکتران مرد ١٥٠ درصد افزايش معاش، در نظر گرفته شده است.

همچنان ثريا دليل گفت که اين وزارت، جهت رسيدگى به بيماران و مجروحين حوادث طبيعى و غيرطبيعى قبل از آغاز فصل سرما، دوا و وسايل مورد نياز طبى را در تمام ولايات کشور جابجا نموده است.

دليل افزود که درحال حاضر، حدود ٦٠ درصد مردم افغانستان به خدمات اساسى صحى دسترسى دارند و وزارت صحت عامه تلاش دارد که اين رقم را افزايش دهد.

همچنان به گفتۀ وى، خدمات واکسين ٨٥ درصد کشور را تحت پوشش قرار داده و تلاش ها ادامه دارد که تمام مردم در کشور تحت پوشش اين خدمات قرار داده شود.

به اساس معلومات وزير صحت عامه، در ورکشاپ يادشده، در مورد چالش ها و مشکلات بخش صحت در کشور بحث مى شود و راه حل براى آن دريافت مى گردد.

شمارى از رؤساى ولايات که در ورکشاپ شرکت داشتند، کمبود کارکنان صحى به خصوص کارکنان زن، کم بودن معاشات داکتران، صعب العبور بودن راه ها، مشکلات فرهنگى و امنيتى وعدم هماهنگى ميان حکومت و موسسات صحى را مشکلات عمدۀ ولايات مربوطه عنوان کردند.

عبدالحميد زى منگل رييس صحت عامۀ خوست، به خبرنگاران گفت: "متاسفانه که در ولايات ما موسسات، بيشتر خدمات را عرضه مى کنند و ما تنها نقش نظارتى را داريم و ما نمى توانيم که از تمام کارهاى آنها به شکل مستقيم ارزيابى کنيم."

همچنان موصوف کمبود کارکنان صحى زنانه و ناامنى ها را از مشکلات ديگر بخش صحت در اين ولايت خوانده اظهار اميدوارى کرد که طى اين ورکشاپ سه روزه، راه هاى حل براى اين مشکلات دريافت گردد.

داکتر تيمورشاه يوسفى رييس صحت عامۀ ولايت دايکندى گفت که صعب العبور بودن راه ها، کم بودن کارکنان صحى به خصوص داکتران زن، از مشکلات عمده در بخش صحت در اين ولايت مى باشد.

وى افزود که اين مشکلات را در ورکشاپ ياد آور مى شود و اميد دارد که راه حل خوب، براى آن دريافت گردد.

همچنان داکتر نازدانه پکتياوال سرپرست صحت عامۀ ولايت پکتيا؛ کمبود کارکنان صحى زنانه، پايين بودن سطح آگاهى مردم، انتقال ناوقت بيماران به مراکز صحى و کم بودن تعداد بستر در شفاخانه ولايتى پکتيا را، از عمده ترين چالش هاى آن ولايت خواند.

موصوف از پايين بودن عرضۀ خدمات صحى که از سوى انجوها در اين ولايت عرضه مى شود، شکايت نموده گفت که وزارت صحت عامه، در اين راستا تنها نقش نظارتى دارد.

نازدانه نيز اظهار اميدوارى کرد که مشکلات شان، هرچه زودتر رفع گردد.(پژواک)