صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شورای همکاری احزاب و ائتلافهای سیاسی افغانستان تشکیل شد نگرانی گروه‌های سیاسی در مورد انتخابات آینده

شورای همکاری احزاب و ائتلافهای سیاسی افغانستان تشکیل شد نگرانی گروه‌های سیاسی در مورد انتخابات آینده

حدود بیست حزب و ائتلاف سیاسی افغانستان در یک همایش مشترک در مورد برگزاری انتخابات آینده ریاست جمهوری اظهار نگرانی کردند. این گروهها روز یکشنبه (۲ میزان) از حکومت انتقاد کردند که تا حال حتی گامهای کوچکی هم برای برگزاری انتخابات برنداشته است.

احمدضیا مسعود معاون پیشین رئیس جمهوری و رئیس جبهه ملی، عبدالله عبدالله رئیس ائتلاف تغیر و امید، محمد محقق عضو ارشد جبهه ملی، محمدیونس قانونی عضو مجلس و رهبر حزب افغانستان نوین، سید نورالله سادات رئیس شورای مرکزی حزب جنبش ملی اسلامی، از چهره‌های برجسته این نشست بودند.

براساس برنامه از پیش اعلام شده، قرار است انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان در بهار سال ۱۳۹۳ برگزار شود.

گروههای شرکت کننده در این همایش می گویند تلاش دارند که نگرانی‌های خود را در مورد نحوه برگزاری انتخابات آینده به گوش حکومت و نهادهای بین‌المللی برساندند.

در همایش روز یکشنبه احزاب و ائتلاف‌های سیاسی شرکت کننده از تشکیل یک تشکل تازه‎ به نام "شورای همکاری احزاب و ائتلافهای سیاسی افغانستان" خبر دادند.

در این شورا حزب جمعیت اسلامی، حزب اسلامی، جبهه ملی، ائتلاف ملی، حزب وحدت اسلامی، حزب وحدت اسلامی مردم، محاظ ملی، حزب حق و عدالت و چند حزب سیاسی دیگر عضویت دارند.

فیض‌الله ذکی سخنگوی جبهه ملی به نمایندگی از این شورا خواست این تشکل را "برای آوردن اصلاحات در نظام انتخابات و برگزاری انتخابات شفاف، عادلانه و عاری از تخلف و تقلب" توضیح داد و بر اجرایی شدن آنها از سوی حکومت تاکید کرد.

او "تعیین زمان انتخابات مطابق با قانون اساسی، آغاز توزیع تذکره (شناسنامه) الکترونیک و انجام سرشماری، ثبت نام و ترتیب لیست رای دهندگان و کامپیوتری ساختن سیستم رای دهی" و "تامین امنیت انتخابات" را از خواستهای اصلی این شورا دانست.

آقای ذکی همچنین افزود که برای برگزاری این انتخابات باید "نظارت ملی و بین‌المللی بر روند انتخابات براساس مکانیسمی شفاف" وجود داشته باشد و از "تضمین عدم دخالت غیرقانونی اشخاص، مسئولان و نهادهای دولتی در روند انتخابات" اطمینان داده شود.

همچنین حمیدالله فاروقی سخنگوی حزب حق و عدالت به خبرنگاران گفت که حکومت افغانستان باید پاسخگوی خواست‌های این احزاب باشد و در غیر این صورت، انتخابات به گونه شفاف و عادلانه برگزار نخواهد شد.

آقای فاروقی گفت: "اگر حکومت افغانستان به سوالاتی که ما در رابطه با اصلاح نظام انتخاباتی پیشنهاد کرده ایم، پاسخ نگوید، نگرانی‌های ما مرتفع نمی‌شود."

او افزود: "وارد آوردن اصلاحات عمیق در نظام انتخاباتی و از جمله تعدیل قانون انتخابات، قانون تشکیل و صلاحیت‌های کمیسیون انتخابات و سایر بحثهایی که در رابطه با اصلاح نظام انتخابات مطرح است، نیازمند زمان است."

او همچنین گفت که تا زمان برگزاری انتخابات آینده تنها یک سال و شش ماه باقی مانده، ولی هنوز حتی گامهای کوچکی هم برای انجام این اصلاحات برداشته نشده و این مساله "ما را نگران می‌کند که ما شاهد برگزاری انتخابات قانونی، عادلانه و سراسری و مبتنی بر حکم قانون اساسی نخواهیم بود."

از جمله قانونهای مورد نظر آقای فاروقی، قانون انتخابات بود که در سال‌های گذشته در مجلس مورد بحث بود، اما به دلیل بروز جنجال‌هایی در مورد بعضی از مواد آن، از دستور کار خارج شد. در حال حاضر قانونی که بر اساس فرمان رئیس جمهوری نافذ شده، اجرا می‌شود.

قانون تشکیل، وظایف و صلاحیت های کمیسیون انتخابات در این روزها مورد بحث نمایندگان در مجلس است و آنگونه که گفته شده ممکن است در این هفته به تصویب این مجلس برسد. اجرایی شدن آن نیازمند تایید مجلس سنا و رئیس جمهوری است.

کمیسیون انتخابات افغانستان پیشتر اعلام کرده که سرگرم آمادگی بری برگزاری انتخابات سال ۱۳۹۳ است، اما مساله تامین امنیت آن مورد بحث محافل مختلف است.

روند خروج تدریجی نیروهای بین‌المللی تا زمان برگزاری این انتخابات به پایان می‌رسد و برخی ناظران نسبت به توانایی نیروهای داخلی برای تامین امنیت انتخابات اظهار نگرانی کرده‌اند. (بی بی سی)