صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

برای جلوگيرى از حملات انترنتى، مسودۀ استراتيژى ملى ساخته ميشود

برای جلوگيرى از حملات انترنتى، مسودۀ استراتيژى ملى ساخته ميشود

وزارت مخابرات و تکنالوژى معلوماتى، معلومات الکترونيکى دولتى را مصوون ندانسته؛ اما ميگويد که درآيندۀ نزديک، مسودۀ استراتيژى ملى را بخاطر جلوگيرى از حملات انترنتى تهيه مينمايند. اين وزارت مى افزايد که قرار است تاسه ماه آينده، اولين مسودۀ "استراتيژى ملى سايبرسيکيورتى"، به منظور حفظ معلومات دولتى ايجاد گردد.

زمريالى وفا سرپرست رياست امنيت وزارت مخابرات و تکنالوژى معلوماتى، به آژانس خبرى پژواک گفت که فعلاً افغانستان داراى استراتيژى ملى سايبرسکيورتى نبوده؛ به همين دليل کشورهاى همسايه ميتوانند به آسانى به معلومات و حتى به معلومات محرم دولتى دسترسى پيدا کنند.

وى افزود که هدف از ايجاد استراتيژى، اين است که دولت قادر شود در مقابل حملات انترنتى، طرزالعمل داشته و اگر چنين حملاتى صورت بگيرد، بتواند از خود عکس العمل نشان بدهد.

وفا علاوه کرد: "معلومات انترنتى دولتى در داخل کشور محفوظ نيست، بايد به آن يک طرزالعمل ايجاد شود تا يک درجۀ خاص حفاظتى داشته باشيم و معلومات ما به آسانى حک نشود و مورد دستبرد از طريق انترنت قرار نگيرد."

اين مقام امنيتى وزارت مخابرات افزود که بخاطر نبود همينگونه استراتيژى، اخيراً چند حمله از سوى گروپى از هکران، بر سايت هاى انترنتى دولتى صورت گرفت که بر اثر آن، چند سايت انترنتى به شمول سايت شوراى امنيت ملى هک شد و دولت نتوانست که از آن جلوگيرى نمايد و يا عکس العمل نشان بدهد.

ويب سايت انترنيتى شورای امنيت ملی افغانستان، درماه حوت سال گذشته مورد تهاجم هکرهايى که خودرا مربوط شبکۀ القاعده ميدانستند، قرار گرفته بود

قبل از اينکه اين سايت مورد تهاجم قرار بگيرد، از مدتى در اختيار هکرها قرار داشت و آنها پيام ها و آدرس انترنيتى خود را به زبان های عربی و انگليسی در اين صفحه درج مينمودند.

هکران انترنيتى، به کشته شدن اسامه بن لادن رهبر پيشين شبکۀ القاعده اشاره کرده و گفته بودند که همۀ آنها اسامه هستند و در پايان اين صفحه، مروان النعيمى که خود را هکر اين صفحه معرفى کرده، گفته بود که اين عمل خود را به همه مجاهدين اهدا ميکند.
وزارت مخابرات، روزشنبه ورکشاپ چهار روزه يى را به هدف ايجاد اين استراتيژى، در هماهنگى با ارگانهاى ديگر و به همکارى وزارت تجارت امريکا داير نموده است.

سرپرست رياست امنيت وزارت مخابرات و تکنالوژى معلوماتى گفت: "ايجاد قانون سايبر سيکيورتى، يکى از بخشهاى مهم اين ورکشاپ بوده و اگر ما قانون سايبر داشته باشيم، ميتوانيم سنگينى جُرم را ثابت بسازيم."

وى علاوه کردکه ايجاد استراتيژى ملى سايبرسيکيورتى، در مسايل امنيتى نيز موثربوده؛ بخاطريکه راز يک دولت در اطلاعات و معلومات نهفته مى باشد؛ بناءً وقتى اطلاعات يک دولت محفوظ نباشد، نمى توان در بسيارى موارد حاکم بود.

منبع، با ذکر اينکه درحال حاضر، بيش از ٥٠ درصد معلومات دولت به سيستم الکترونيکى تبديل شده، ميگويد که تاسه ماه آينده مسودۀ اولين استراتيژى ملى سايبر سيکيورتى، ايجاد خواهد شد و بدينگونه از حملات انترنتى جلوگيرى به عمل خواهد آمد.

اين ورکشاپ، با شرکت مسوولان وزراتهاى ماليه، داخله، دفاع، عدليه، لوى څارنوالى و رياست عمومى امنيت ملى داير شده است.

انجنير اميرزى سنگين وزيرمخابرات و تکنالوژى معلوماتى، در افتتاح ورکشاپ گفت که افغانستان درحال حاضر به طرف حکومتدارى الکترونيکى در حرکت است و بخاطر مصوونيت سيستم هاى الکترونيکى نيز بايد توجه صورت بگيرد.

وى علاوه کرد: "سيستم هاى الکترونيکى ما کاملاً مصوون نبوده و چندماه قبل، بعضى افراد توانستند حتى به سايت شوراى امنيت ملى کشور داخل شوند و تمام معلومات هايى که در سايت موجود بود را از بين ببرند و در صفحۀ شوراى امنيت ملى، عکس اسامه بن لادن را نصب نمايند."

موصوف گفت که مصوونيت معلومات الکترونيکى، به امنيت ملى و توسعه اقتصادى وابسته بوده، بايد به حفظ آن بيشتر توجه صورت بگيرد.

موصوف، پيشرفتها در عرصۀ مخابرات و معلومات را درکشور بى نظيرخوانده افزود که درحال حاضر، بيش از ٨٦ درصد کشور، تحت پوشش خدمات مخابراتى و تکنالوژى معلوماتى قرار گرفته است و تلاش ميشود که اين رقم، تاچندسال آينده افزايش يابد.(پژواک)