صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

فساد در پست های بازرسی باعث خرابی بزرگ‌راه شمال شده است

فساد در پست های بازرسی باعث خرابی بزرگ‌راه شمال شده است

نجیب الله اوژن وزیر فواید عامه که مسئول احداث و مراقبت از جاده ها در افغانستان است، گفته که ماموران ایست‌های بازرسی در بزرگ‌راه سالنگ روزانه سه هزار دالر از رانندگان لاری‌هایی که بیشتر از حد مجاز بار می زنند، رشوه می‌گیرند.
آقای اوژن روز یکشنبه، ۵ سنبله در گفتگویی ویژه با عارف یعقوبی، خبرنگار بی‎بی‌سی در آمریکا گفت که ماموران ایست‌های بازرسی با گرفتن رشوه به این لاریها اجازه عبور می دهند.

به نظر آقای اوژن، رفت و آمد موترهایی که بیش از اندازه بار می زنند، باعث شده است که جاده کابل به شمال، یک سال پس از بازسازی خراب شود.
بزرگ‌راه سالنگ از مهم ترین راه هایی است که کابل پایخت را به ولایات شمالی افغانستان وصل می کند.

وزیر فواید عامه افزود که وزارت تحت امر او مدت‌ها پیش از رشوه‎گیری در این ایستگاه‌ها آگاه بود و از دیگر مقام های دولتی نیز خواسته است تا جلو فساد و رشوه‎ستانی را بگیرند.

او گفت: "ما به دادستانی و اداره مبارزه با فساد اداری نامه فرستادیم و به کارمندان در منطقه نیز به صراحت اعلام کرده ایم که هر کسی که با اسناد به دلیل رشوه ستانی گرفتار شود، به دادستانی معرفی خواهد شد. ما کار برسی را متوقف نکرده ایم، اما کنترل در تمام نقاط برای ما فوق‌العاده مشکل است."

وزیر فواید عامه افغانستان گفت هر لاری اجازه دارد تا دوازده تن بار بزند، اما شماری از رانندگان لاری های خود را تا بیست تن بار می زنند.
وزیر فواید عامه افغانستان این کار شمار از رانندگان را "تعرض به ملیکت عامه و خیانت ملی" خواند.

نجیب‎الله اوژن افزود که او با مقام‎های آمریکایی صحبت کرده تا امکانات فنی بیشتری برای کنترل وزن لاری‌ها در اختیار دولت افغانستان قرار دهند. نصب دوربین و ترازوهای سیار از جمله وسایلی است که دولت افغانستان از آمریکا خواسته است در اختیار دولت افغانستان قرار دهد.

آقای اوژن همچنین گفت که انفجار بمبهای کنار جاده ای، استفاده زنجیر در فصل زمستان در لاستیک موترها و کیفیت پایین جاده ها باعث شده که جاده سالنگ یک سال پس از بازسازی خراب شود.

به گفته او، قرار بود منابع خارجی هزینه بازسازی این جاده را بپردازند، اما اخیرا برخی از مقام‎های خارجی گفته‌اند چون نیروهای ناتو برای خروج از افغانستان تا سال ۲۰۱۴ از مسیر سالنگ استفاده می‌کنند، این جاده با عبور کاروانهای آنها دوباره خراب خواهد شد، "لازم نیست که تا آن زمان به صورت اساسی دوباره ساخته شود".

آقای اوژن پیش از این گفته بود که در یازده سال گذشته بیش از هشت میلیارد دالر برای ساختن جاده های افغانستان هزینه شده است، اما یک گزارش وزارت فواید عامه نشان می‌دهد که اکنون جاده‌هایی به ارزش ۳ میلیارد و شش‌صد میلیون دالر به بازسازی دوباره نیاز دارند.

بخش زیادی از شاهراه تقریبا ۵۰۰ کیلومتری کابل- مزارشریف، که از گذرگاه سالنگ می گذرد، شامل همین بخش از جاده‌ها است.

وزیر فواید عامه فساد را از دلایل عمده کیفیت پایین جاده ها می داند و می گوید که بیشتر شرکت‌های خارجی که مسئولیت اجرای این طرح‌ها را به دوش می گیرند، خود بر اجرای پروژه نظارت نمی کنند، بلکه آن را به شرکت های دیگر واگذار می کنند.
نجیب‌الله اوژن گفت: "بیشتر شرکت‌هایی که برنده قراردادها شده‎اند به عنوان یک شرکت به افغانستان نیامده‌اند، بلکه تنها با برگه بانکی خود آمده و قراردادها را برنده می‎شوند."

او افزود: "این شرکت‎ها خود پروژه ای را که برنده آن شده اند، اجرا نمی کنند بلکه آنها بیشتر پروژه‌ها را با قیمت پائین تر به شرکت های دست دوم و سوم واگذار می کنند مثلا اگر ساختن یک جاده با پنجاه میلیون دالر قرارداد می‌شود، بیست میلیون آن صرف ساخت جاده می‌شود و سی میلیون دیگر گم می‌شود."

فساد از چالشهای عمده بر سر راه دولت افغانستان است و حامیان بین المللی این کشور در کنفرانس توکیو ادامه کمکهای خود را مشروط به مبارزه جدی دولت افغانستان با فساد مالی و اداری کردند.
دولت افغانستان به کشورهای کمک کننده وعده داده که با فساد مبارزه خواهد کرد.(بی بی سی)