صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مشرانوجرگه سند همکاريهاى استراتيژيک با امريکا را تاييد کرد

مشرانوجرگه سند همکاريهاى استراتيژيک با امريکا را تاييد کرد

مشرانوجرگه نيز توافقنامۀ روابط استراتيژيک با ايالات متحدۀ امريکا را تاييد نمود. توافقنامۀ روابط ستراتيژيک، ماه گذشته ميان رؤساى جمهور هردو کشور درکابل به امضا رسيد، به تاريخ ٦ جوزا از سوى ولسى جرگه تاييد شد و يک روز بعد، به مشرانوجرگه ارسال گرديد.

اين سند، روزگذشته نيز به نشست عمومى مشرانو جرگه تقديم شد. در نشست اين جرگه، از جمع ٨٠ وکيل حاضر ٦٧ تن آنها به اين سند راى موافق و ١٣ تن شان راى مخالف دادند.
به اساس مادۀ ٩٠ قانون اساسى، تصديق معاهدات و ميثاق هاى بين المللى ميان دولت ها و يا جدا کردن افغانستان از آنها، از صلاحيت هاى شوراى ملى به شمار مى رود.

گل احمد اعظمى نمايندۀ فراه در مشرانوجرگه گفت که سند استراتيژيک بين افغانستان و امريکا، اميدهاى تازه اى به مردم بخشيده است.
قرار گفتۀ نامبرده، مردم باور دارند که سند متذکره، جنگهاى داخلى و مداخلات کشورهاى همسايه را در کشورکاهش خواهد داد.

اعظمى افزود که اين توافقنامه، با تمام مواد موافقت داشته و نظر به شرايط کنونى، افغانستان، نياز به حامى همچون امريکا دارد.
عبدالحنان حق ويون، نمايندۀ پکتيا در مشرانوجرگه گفت: به خاطرى سند متذکره را رد نمود که برخى شرايط جرگه عنعنوى، در آن مدنظر گرفته نشده بود.

قرار گفتۀ نامبرده، لويه جرگه گفته بود که در سند متذکره، بايد موضوع قطع آب بر پاکستان و ايران جا داده مى شد؛ زيرا اين موضوع از پيشنهادات لويه جرگه بود.
حق ويون افزود: آب از ما است؛ اما امريکا بر آب ما با پاکستان معامله نموده و آن را قطع نمى کند.

نامبرده اين را نيز گفت که دراين توافقنامه، خواسته هاى امريکا نيز واضح نيست و هيچ امکان ندارد که عارى از منافع امريکا باشد و هر چيزى را براى افغانستان انجام دهد.
ايالات متحدۀ امريکا در توافقنامۀ متذکره، احترام به حاکميت ملى افغانستان و تعهد کمک ها به اين کشور را سپرده و گفته است که در تلاش ايجاد پايگاه هاى دايمى در افغانستان نيست.

در سند آمده است که توافقنامۀ امنيتى ميان هردو کشور، بعد از يک سال به امضا خواهد رسيد.
در توافقنامۀ متذکره آمده است که اين سند، به اساس شرايط لويه جرگۀ عنعنوى و با در نظرداشت حاکميت ملى و مطابق منشور ملل متحد، منحيث کشورهاى مستقل بين افغانستان و امريکا به امضا رسيده است.

لويه جرگۀ عنعنوى که سال گذشته در کابل تدوير يافت، از امضاى سند همکارى هاى ستراتيژيک با امريکا به شرط احترام به حاکميت ملى، آزادى، تماميت ارضى، و ارزش هاى افغانى و متوقف شدن عمليات ها و تلاشى هاى شبانه، حمايت کرده بود.
تفاهمنامۀ افغانى سازى عمليات ويژه، و سپردن زندانهاى خارجى به جانب افغانستان، چندى قبل به امضا رسيده بود.(پژواک)