صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ثريا دليل: استفادۀ قليان درهوتل ها و رستورانت ها ممنوع است

ثريا دليل: استفادۀ قليان درهوتل ها و رستورانت ها ممنوع است

وزيرصحت عامۀ افغانستان، ضمن اظهار نگرانى از افزايش استفاده از قليان يا نوع جديد چلم در هوتل ها و رستورانت ها، از تهيۀ مسوده قانون منع تنباکو خبر داد.
در قليان،از تنباکو با طعم‌های میوه‌ای که به صورت صنعتی تولید می‌شود، استفاده مى گردد و استفاده از قليان در سال هاى اخير در افغانستان بيشتر شده است.

داکتر ثريا دليل وزير صحت عامه، روزیکشنبه در مراسم تجليل از روز جهانى منع تنباکو گفت: استفاده از قليان که اخيراً در برخى هوتل ها و رستورانت ها رواج يافته، يکى از خطرات جدى است که صحت جوانان را تهديد مى کند.
اين درحالى است که شوراى وزيران افغانستان، استعمال سگرت و تنباکو در اماکن سربسته را منع اعلام نموده است.

به گفتۀ وزير صحت عامه‌، قليان با طعم کاذب ميوه ها، اعتياد آور است و بايد شاروالى هاى مرکز و ولايات، جلو آنرا درهوتل ها و ساير اماکن سربسته در شهرها، بگيرند.
به گفتۀ موصوف، تنباکو برعلاوۀ اينکه سبب ايجاد امراض طرق تنفسى، زخم معده و سرطان مرى مى گردد، استفاده از قليان نيز سبب ايجاد امراض تنفسى، سرطان شش و سل شده مى تواند.

منبع خاطرنشان کرد که وزارت صحت عامه، در مدت يک و نيم سال گذشته، مسودۀ قانون منع تنباکو را ترتيب نموده و اخيراً به وزارت عدليه فرستاده است.
به گفتۀ وى، کاهش درتوليد و توريد تنباکو، منع اشتهارات و اعلانات تنباکو و اخطاريه هاى صحى تصويرى برقوطى هاى سگرت و ازدياد ماليه بر واردات تنباکو، از عمده ترين موارد اين طرح قانون مى باشد.

به اساس معلومات دليل، در تنباکو بيش از ٤٠٠٠ نوع مواد کيمياوى موجود است، که اکثريت آن سمى بوده؛ اما بيش از ٥٠ نوع آن سرطان زا مى باشد.
ثريا دليل، رقم کسانى را که در افغانستان به سگرت عادت دارند، مشخص نکرد؛ اما گفت که در حال حاضر٤٥ درصد جوانان کشور، در منزل و خارج ازمنزل، با دود سگرت ديگران مواجه اند.

وى از وزارت معارف خواست که درمکاتب کشور، در مورد اضرار تنباکو براى شاگردان معلومات دهد.
دليل افزود: سروى سال ١٣٨٩ نشان مى داد که بيش از ١٦ درصد شاگردان مکاتب بين سنين ١٣ تا ١٥ سال، از سگرت استفاده مى کنند و ٤٠ درصد والدين، راجع به اضرار سگرت با اطفال خود صحبت نکرده اند.

همچنان وزير صحت عامه، به نقل از سروى يادشده افزود که ٢٠ درصد جوانان، فکر مى کنند که دود سگرت براى شان ضرر ندارد و هشت درصد جوانان تمايل دارند که تا ٥ سال آينده، به سگرت کشيدن ادامه دهند.
دليل گفت که تنباکو، عامل عمدۀ يکى از هر ١٠ مرگ درجهان است و سالانه درسطح دنيا ٥ ميليون تن، در اثراستفاده از تنباکو جان مى دهند.

به گفتۀ وى، اگر جلو استعمال تنباکو در جهان گرفته نشود، تا سال ٢٠٢٠ ميلادى رقم مرگ و ميراز اثر استعمال سگرت، به ٨ ميليون تن درسال خواهد رسيد.
از روز جهانى مجادله با سگرت، هر سال ٣١ مى در جهان تجليل به عمل مى آيد.

امسال سازمان صحى جهان، اين روز را تحت شعار مداخلات صنعتکاران تنباکو را توقف دهيد ، گراميداشت به عمل آورده است.(پژواک)