صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۳۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مکاتب زیر زمینی دختران در افغانستان

مکاتب زیر زمینی دختران در افغانستان

مکاتب زیر زمینی دختران در افغانستان عنوان مقاله شماره اخیر روز نامه واشنگتن پست است. روز نامه می نویسد، ایالات متحده امریکا و متحدین این کشور در 10 سال گذشته، ملیون ها دالر بخاطر معارف زنان و دختران در افغانستان مصرف نموده و مقامات افغان و غرب گفته اند که موضوع تعلیم زنان یکی از مهم ترین امیدواری تغییر بعد از سقوط رژیم طالبان در افغانستان می باشد.

به اساس ارقام وزارت معارف افغانستان، تعداد شاگردان دختر شامل مکتب از 5000 در زمان حاکمیت طالبان به دونیم ملیون افزایش یافته است. اما در افغانستان مناطق و ساحاتی هنوز وجود دارد که تلاش ها برای ایجاد و بازکشایی مکاتب رسمی بی نتیجه بوده و به علت تهدید طالبان رو به زوال است.

چنانچه بیش از دو ملیون دختر هنوز به مکتب نمی روند و آنهایی هم که به مکتب می روند به مشکلات و تهدید های طالبان روبرو می باشند. در هفته گذشته یکتعداد مکاتب در ولایت غزنی از سوی طالبان مسدود گردید و بیش از یکصد شاگرد مکتب دختران در شمال افغانستان توسط شورشیان مسموم شدند که بگفته امان الله امان سخنگوی وزارت معارف تحقیقات در زمینه ادامه دارد.

ویدیا گانش معاون نمایندگی دفتر یونیسف در کابل می گوید، بعلت تهدید طالبان در چند ماه گذشته چندین مکتب در شرق افغانستان مسدود گردیده و روند مثبتی را که قبلاً آغاز گردیده بود واژگون ساخته است.

به گفته معاون نمایندگی دفتر یونیسف در کابل، شورشیان طالب بعد از برگشت به افغانستان، یک تعداد از مکاتب دختران را که به کمک ایالات متحده امریکا ساخته شده بود مسدود نمودند که دختران از رفتن به مکاتب محروم گشته اند. اما در یکتعداد از قریه جات افغانستان بعضی مکاتب بصورت پنهانی در داخل خانه های شخصی آنطوری که در زمان طالبان بود دوباره آغاز گردیده و بصورت پنهانی و ترس از طالبان بکار شان ادامه می دهند.

شکریه بارکزی وکیل ولسی جرگه افغانستان که او خود در زمان طالبان یک مکتب پنهانی برای دختران باز کرده بود بروز نامه واشنگتن پست گفته است، با آنکه آغاز این مکاتب زیر زمینی هم برای معلمین و هم برای شاگردان خطر ناک است اما با وجود این خطر، رفتن آنها به این مکاتب نشان می دهد که مردم تحت نظام طالبان تا چه حد به تعلیم دختران علاقه و عشق داشتند و هنوز هم دارند.

یک مرد 30 ساله در قریه سپینه ولایت پکتیکا که از گفتن نامش بخاطر ترس از طالبان خود داری نموده و یکجابا برادرش یک مکتب زیر زمینی را برای تعلیم دختران در خانه شخصی خود باز کرده می گوید، اوضاع در منطقه ما از زمان طالبان چندان فرق ندارد. ما در جایی زندگی داریم که از دموکراسی و آزادی بسیار فاصله دارد.

این شخص که خود مالک مکتب شخصی زیر زمینی می باشد می گوید، اطفال بین 5 تا دوازده سال در دو وقت درین مکتب درس می خوانند و مکتب از وسایل و امکانات کافی برخوردار نیست و ما هم تشویش داریم که مبادا طالبان آگاهی حاصل کنند و این مکتب را ببندند. اما مقامات امریکایی و افغان می گویند، اینگونه مکاتب زیر زمینی در جاه های که طالبان حضور بیشتر و بزرگتر دارند غیر عادی نمی باشد.(رادیوازادی)