صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

لودين: فساد گسترده در تمام ادارات دولتى و خارجى وجود دارد

لودين: فساد گسترده در تمام ادارات دولتى و خارجى وجود دارد

فساد گستردۀ ادارى به شمول ادارۀ مبارزه با اين پديده، در تمام ادارات دولتى و بين خارجى ها، در کشور وجود دارد و ادارۀ يادشده در مقابله با زورمندان، دراين راستا عاجز مانده است.
این مطلب را عزیزالله لودین رییس عمومی ادارۀ عالی مبارزه با فساد اداری، دیروز در نشستى با استادان پوهنتون کابل بيان کرد.

موصوف گفت که بيشترين فساد ادارى را خارجى ها در افغانستان انجام مى دهند.
وى به کمک کشورها و موسسات خارجى با افغانستان اشاره نموده، علاوه کرد: خارجى ها از يک دست پول ميتن و از دست ديگر، پس مى گيرن.

اين درحالى است که حامد کرزى رييس جمهور افغانستان نيز در ماه جدى سال گذشته، در ديدار با هيئت سناى امريکا گفته بود که بنیاد مهمی برای برچیدن فساد ادارى درکشور گذاشته شده؛ اما فساد در قراردادهای بین المللی که یک فساد گسترده و با حجم زیاد است، مشکلی است که باید جامعۀ جهانی به آن توجه کند.

عزيزالله لودين، تقرر خارجی ها به حیث مشاورين در اداره هاى مختلف افغانستان را نوعى از فساد ادارى خوانده مدعى شد که شمارى از مشاورين خارجى، با آنکه شايستگى کار را ندارند، با معاش زياد تقرر يافته اند.
موصوف افزود که به شمول اداره مبارزه با فساد اداری، در تمام ادارات دولتى چون لوی څارنوالی، محاکم، گمرکات، شاروالی کابل وغيره، فساد ادارى وجود دارد.

لودين علاوه کرد که شمارى از کارکنان در ادارۀ وی، در فساد ادارى دست دارند؛ اما به دليلى که در مورد اسناد در اختيار ندارد، تصميم اتخاذ کرده نمى تواند.
اما وى بدون گرفتن نام کسى گفت که دوسیه های شماری از زورمندان و غاصبان زمین، که به اختلاس میليون ها دالر و غصب هزاران جریب زمین متهم شده اند، در آن اداره موجود است.

لودين اضافه کرد: اما به دلیل اینکه در محاکم برائت داده می شوند، نمی توانیم مجرمین را به گونۀ قانونی به اثبات برسانیم.
موصوف افزود که در گمرکات نيز فساد ادارى وجود دارد و ٨٣٩ ميليون افغانى، در گمرک ننگرهار مفقود شده است.

بر اساس گزارش هاى منتشره، لودين چندى پيش گفته بود که سه ونيم ميليارد افغانى، از عوايد گمرک حيرتان نيز لادرک شده و در شمار ديگرى از گمرک ها نيز اختلاس صورت گرفته است.
لودين، درنشست دیروزى گفت که در شاروالى کابل نيز پول حيف ميل مى شود و کار پروژه هاى سرک که از سوى اين شاروالى انجام شده، بى کيفيت مى باشد.

وی خاطرنشان نمود که ميليون ها دالر براى بازسازى سرک ها، به شاروالى کابل مساعدت شده؛ اما هيچ نهادى نیست که کیفیت کار این اداره را کنترول کند.
رییس اداره عالی مبارزه با فساد اداری در یک اقدام بی سابقه، نام یکی از وزیران آغشته با فساد در کابینه رییس جمهور کرزی را افشا کرده است.

لودین گفت، که محمد اسماعیل خان وزیر انرژی و آب در سرقت پول و جایداد دست دارد. من بخاطر متهم ساختن برخی از افراد در حال حاضر زیر انتقادات شدید قرار دارم.
من اسماعیل خان را متهم به فساد کرده ام که مانند وی هیچ وزیر چپه شاخ وجود ندارد، اما حالا ببیند که چه کسی جرئت دارد تا از وی در مورد بپرسدو پول و جایدادی را که به سرقت برده از او دوباره بدست بیاورد.

آقای لودین به طور مشخص نگفت که وزیر انرژی و آب چه مقدار پول را از کجا و چه وقت به سرقت برده و در غصب چه مقدار جایداد دست دارد.
اما پیش از این، او در یک نشست عمومی ولسی جرگهء افغانستان گفته بود که وکلا به یکی از وزیرانی که در اختلاس هفتاد ملیون دالر دست داشته است رای داده اند.

گفته می شود که ظاهراً اشاره آقای لودین به اسماعیل خان بوده است. اسماعیل خان در میان وزرایی شامل است که چندی پیش از طرف ولسی جرگه رای اعتماد گرفت.
در تماسی که با مسوولان وزارت انرژی و آب داشتیم، آنها گفتند که در حال حاضر محمد اسمعاعیل خان بنابر خراب بودن وضعیت صحی اش در این مورد صحبت کرده نمی تواند.

در این حال داکتر عزیزالله لودین قوه قضاییهء را نیز به حمایت از افراد فاسد متهم کرد و چنین گفت:
یک دوسیه نزد ما وجود داشت که در آن حدود هشت ملیون دالر و هشت صد جریب زمین از مال اوقاف غضب شده بود.
این شخص غاصب ادعا کرده بود و سه محکمه به نفع وی فیصله نموده، من سه مرتبه در این مورد خواهان تجدید نظر شدم اما قوه قضایه باز هم به نفع این شخص فیصله کرد.

آژانس خبرى پژواک، تلاش نمود تا در مورد سخنان لودين، با مسوولين لوى څارنوالى و مرکز رسانه هاى حکومت گفتگو نمايد؛ اما تماس با آنها برقرار نشد.
اما محمد اسحق صمدی مسوول اطلاعات و ارتباط عامۀ شاروالی کابل گفت که از دو سال به اینطرف، مبارزه علیه فساد اداری، از سوی این اداره آغاز گردیده و اکنون هم جریان دارد.

وى بدون ارائه جزئييات بيشتر افزود که در نتيجۀ تلاش های مسوولین این اداره، فساد اداری در این اداره نسبت به چند سال اخیر، کاهش يافته است.
لودين، از استادان پوهنتون تقاضا نمود تا همه روزه قبل از آغاز تدريس، برای چند دقیقه در رابطه به اضرار فساد ادارى، در صنوف با محصلين صحبت نمایند.

وی همکاری مسوولين و استادان پوهنتون را در ریشه کن کردن فساد ادارى، ضروری دانسته خطاب به آنها افزود: اگر شما برای از بین بردن فساد با ما همکاری نکنید، ما به تنهایی نمی توانیم دامنۀ این پدیده را از کشور کوتاه بسازیم.
لودین گفت که تلاش دارد تا براى از ميان برداشتن فساد ادارى، با مسوولين تمام ارگانها نشست هايى داشته باشد.

پوهاند حمیدالله امین رییس پوهنتون کابل، در نشست يادشده گفت که موجودیت واسطه براى کاميابى و يا تبديلى محصلين، نوعى از فساد در پوهنتون کابل مى باشد.
رییس پوهنتون افزود: اگر رییس جمهور، معاونین، قاضی القضات، لوی څارنوالی و رییس ولسی جرگه بگویند که هر امر غیرقانونی که بر شما بیایه ولو که از طرف ما هم باشه، او را قبول نکنین؛ ده ای صورت ما می توانیم که فساد را از پوهنتون ریشه کن کنیم.

داکتر محمدایاز نیازی استاد پوهنځی شرعیات پوهنتون کابل گفت که تقويت اخلاق، ايمان و وجدان انسان، در راستاى جلوگيرى از فساد شرط اساسى مى باشد.
همچنان وى تقویت فرهنگ داخلی و از بین بردن فرهنگ بیگانه در کشور و از میان برداشتن فرهنگ معافیت را نيز از شروط اساسی ریشه کن کردن این پدیده خواند.

نیازی گفت: به جای اینکه سریال های خارجی ها نشر شوه، از طریق رسانه ها باید فلم های مبارزه با فساد، اختطاف انسان و سایر موضوعات آموزشی، در برنامه ها افزایش داده شوه. ( رادیو آزادی_ پژواک)