صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کرزی:عملی شدن تعهدات جامعه جهانی تاثیر مثبتی بر اقتصاد افغانستان دارد

کرزی:عملی شدن تعهدات جامعه جهانی تاثیر مثبتی بر اقتصاد افغانستان دارد

اين مطلب را حامد کرزى رييس جمهور افغانستان در پنجمين کنفرانس همکارى هاى منطقوى اقتصادى (ريکا) که دیروز(٧ حمل) با شرکت روساى جمهورتاجکستان، ايران و پاکستان در شهر دوشنبه پايتخت تاجکستان داير شد، ابراز داشت.

خبرنگار اعزامى آژانس خبرى پژواک از شهر دوشنبه گزارش داد که حامد کرزى در سخنرانى خود، نشست ريکا را براى افغانستان مهم خوانده، گفت که افغانستان همواره تلاش کرده که از حيث اقتصاد بتواند به پاى خود ايستاد شود .

رييس جمهور کرزى علاوه کرد که جامعه جهانى بار ها در کنفرانس هاى اقتصادى در مورد افغانستان کمک هايى را وعده کرده اند که اگر اين تعهدات شان را به شکل کامل عملى کنند تاثير مثبت بر اقتصاد افغانستان خواهد داشت.

وى از پروژه هاى بزرگ پايپ لاين گاز و خط هاى آهن ياد کرده، افزود که اين پروژه ها نه تنها به افغانستان ، بلکه به کشور هاى منطقه نيز مفيد تمام ميشود.

مطابق قراردادى که بين افغانستان و ترکمنستان صورت گرفته ،پايپ لاين گاز ترکمنستان با عبور از افغانستان به پاکستان وهند وصل ميشود.

همچنان اخيراً خط آهن ازبکستان از طريق بندر تجارتى حيرتان به مزار شريف ولايت بلخ وصل شده و پروژۀ تميد خط آهن ايران به ولايت هرات تحت کار است.

حامد کرزى گفت: خطـــوط آهنـی که ما درصدد اعمار آنها هستیم، بدون تردید، فاصله های موجود در منطقه را از بین خواهد برد و سرزمینها، بازارها، و مردمان دوردست را با هم نزدیک و متصل خواهد ساخت.

وى علاوه کرد که نیل به توسعه و انکشاف اقتصادی، یکی از اولویت های حیاتی حکومت و مردم افغانستان به شمار میرود؛ امروز مردم افغانستان در کنار بذل مساعی جهت تأمین صلح و ثبات کامل در کشور شان، تلاش دارند تا از لحاظ اقتصادی به پای خود بایستند و نقشی را که شایستۀ استعداد و امکانات طبیعی، بشری و جغرافیايی شان است در اقتصاد منطقه و جهان بازی نمایند.

رييس جمهورافغانستان افزود: آرزویی که ما در جهت تحقق آن سعی می ورزیم، این است که بتوانیم روزی در کنار سایر ملل منطقه و جهان با آرامش، صلح، و رفاه زندگی نمايیم. انتظار ما از منطقه و جهان این است که ما را در تحقق این آرزوی بزرگ و برحق، کمک و همیاری نمایند. وى همــکاری هــــای اقتصادی منطقوی را شیرازۀ مهم و ضروری دانسته، گفت که با درک این واقعیت روشن، حکومت افغانستان امر همکاری و همگرايی اقتصادی منطقوی را در صدر عملکرد روزمره و بلندمدت خود قرارداده و از هیچ سعی و کوششی در راه تحقق چنین همکاری ها دریغ نکرده و نخواهد کرد.

به گفتۀ حامد کرزى، افغانستان به کلیه سازمانها و مجتمعات منطقوی که در راه تطبیق و تقویت همکاری های اقتصادی منطقوی سعی میورزند، پیوسته و با جدیت تمام همکاری همه جانبه میکند.

رییس جمهور افزود که افغانستان، برنامه های انکشاف ملی خود را طوری طرح و تطبیق کرده که ممد تقویت همگرايی و همیاری منطقوی شده و فواید محسوسی را برای همکاران منطقوی به بار آورد.

وى گفت: امروز، هرقدمی که ما در راه انکشاف اقتصادی و اجتماعی افغانستان برمیداریم، بطور مستقیم و یا غیرمستقیم، فوایدی را برای ممالک همسایه و منطقۀ ما به بار می آورد. زحمات شباروزی ما در راه ایجاد صلح و ثبات پایدار در افغانستان، بدون تردید، سرمایه گذاری های کلیدی ای است که بهرۀ آن، چه امروز و چه فردا متوجه منطقه خواهد بود.

رييس جمهور کرزى علاوه کرد که منابع طبیعی افغانستان منجمله آهن، مس، ذغال سنگ و احجار کریمه، میتوانند صنایع منطقه و جهان را تغذیه نموده و عوايد عظیمی را برای سرمایه گذاران و کارگران به وجود آورد.

حامد کرزى افزود که در روشنی چنین امکانات عظیم است که دور پنجم کنفرانس همکاری های اقتصــادی منطقــوی برای افغانستان، اهمیت خاصی کسب میکند. در چهار دورِ قبلی این کنفرانس که در کابل، دهلی جدید، اسلام آباد، و استانبول تدویر یافت، اصول فکری و برنامه های اساسی همکاری های اقتصادی افغانستان با منطقه پی ریزی شدند.

وى گفت: آرزوی ما این است که دور پنجم این کنفرانس، منجر به آغاز دورۀ جدیدی گردد که در آن برنامه های مشخص به منصۀ اجرا گذاشته شوند و اثرات مثبتِ قابل لمسی را برای منطقه و افغانستان به بار آورد.

رييس جمهور افغانستان خاطرنشان کرد که برنامه های مشخصی که در اعلامیۀ نهايی این کنفرانس گنجانیده شده، میتواند این نیاز عمده را برآورده سازد؛ دور پنجم کنفرانس همکاری اقتصادی منطقوی برای افغانستان، باید امر همکاری اقتصادی منطقوی را از مرحلۀ حرف، به مرحلۀ عمل سوق دهد.

در نشست ريکا، آصف على زردارى رييس جمهور پاکستان گفت که پاکستان هميشه طرفدار صلح و ثبات در افغانستان بوده و در گذشته براى بازسازى افغانستان تعهدات و کمکهاى نموده است و در آينده هم چنين کمکهايى را خواهد نمود.

همچنان امام على رحمان رييس جمهور تاجکستان با سخنرانى در اين نشست گفت که کنفرانس هاى زيادى در مورد افغانستان داير شده، اما آنقدر عملى نشده است ، بايد تعهداتى که صورت ميگيرد عملى شوند.

او افزود که تاجکستان آماده است که تمام توان خود را بخاطر کمک به افغانستان بخصوص در بخش هاى زراعت و تعليم و هر زمينۀ ديگر که نياز باشد به خرچ بدهد.

رحمان علاوه کرد که هميشه در کنفرانس ها گفته ميشود که مواد مخدر در افغانستان کشت و قاچاق ميشود، اما هيچگاه صحبت نه شده که مواد کيمياوى که از آن در ساخت هيروئين استفاده ميشود در کجا تهيه ميگردد.

رييس جمهور تاجکستان گفت: تاکيد ما بايد بيشتر بر اين باشد که اين مواد کيمياوى از کجا وارد افغانستان ميشود و کى آنرا وارد ميکند

به گفتۀ وى، تنها يک کشور نمى تواند عليه مواد مخدر مبارزه کند بايد عليه اين پديده اقدام مشترک صورت بگيرد.

اين درحالى است که مواد مخدر از افغانستان به تاجکستان و از آن طريق به روسيه نيز قاچاق ميشود که و اين دو کشور همواره بر مبارزۀ جدى عليه مواد مخدر در افغانستان تاکيد کرده اند.

گفتنى است که رهبرى کنفرانس ريکا که در آن مقام هاى ارشد دولت هاى منطقه و نمايندگان بيش از ٧٠ کشور و سازمان ها نيز شرکت دارند، به دوش داکتر زلمى رسول وزير امور خارجۀ افغانستان است و قرار است که اين نشست فردا هم دوام کند .

به اساس معلومات وزارت امور خارجه،هدف کنفرانس اين است که افغانستان به حيث پل تجارتى ترانزيتى ميان كشورهاى آسياى ميانه، آسياى جنوبى، شرق ميانه وشرق دور، قد علم نمايد و بدينوسيله فضاى مطمئن به منظور سرمايه گذارى هاى مشترک منطقه يى و تحكيم روابط تجارى را مساعد سازد.

به گفتۀ منبع، در اين کنفرانس روى مسايلى چون تمركز كشورها بر دستيابى به توسعه اقتصادى از طريق ايجاد زير بناهاى ترانسپورت و انرژى؛ توسعه منابع بشرى از طريق ترويج تعليمات و آموزش هاى حرفه يى و سرمايه گذارى، تجارت، ترانزيت و مديريت سرحدات با توسعه همكارى ميان ادارات و سازمان هاى ذيربط ملى و بين المللى و ميان كشور ها بحث خواهد شد.(پژواک)