صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گروه بین المللی بحران: حکومت افغانستان توانایی پیشبرد گفتگوهای صلح را ندارد

گروه بین المللی بحران: حکومت افغانستان توانایی پیشبرد گفتگوهای صلح را ندارد

شورای عالی صلح طرح میانجیگری سازمان ملل متحد در گفتگوهای صلح را رد کرد

شورای عالی صلح افغانستان گفته است، با مفکورهء دادن نقش میانجی به سازمان ملل متحد در پروسهء گفتگو های صلح افغانستان، مخالف است. در حالیکه تلاش های حکومت افغانستان به منظور اجرای گفتگو های مستقیم صلح با طالبان هم چنان ادامه دارد، گروه بین المللی بحران با پخش گزارشی گفته است که حکومت افغانستان توانایی پیشبرد گفتگو های صلح را ندارد.

گروه بین المللی بحران گفته است، حکومت رییس جمهور کرزی در موقعیت خوبی قرار ندارد تا با شورشیان به توافقی برسد، زیرا به اساس گزارش گروه بین المللی بحران، این حکومت زیر فشار های خارجی قرار دارد و پراکنده گی های سیاسی در این کشور وجود دارند.

شورای عالی صلح افغانستان با این گفته های گروه بین المللی بحران ابراز مخالفت کرده و می گوید، تلاش های حکومت افغانستان به منظور تامین صلح پایدار در کشور موثر بوده است.

گروه بین المللی بحران در این گزارش اش خواسته به سازمان ملل متحد در پروسه گفتگو های صلح افغانستان نقش میانجی داده شود، اما مشاور امور بین المللی شورای عالی صلح افغانستان می گوید که نیاز نیست سازمان ملل متحد در گفتگو های صلح افغانستان نقش میانجی را ایفا کند.

محمد اسماعیل قاسمیار به روز دوشنبه در صحبت با رادیو آزادی در این مورد چنین گفت:

کشور ما از شناخت بین المللی گسترده برخوردار است از این رو آن شرایط که قبل از ده سال در وقتیکه کنفرانس اول بن دایر شد و سازمان ملل متحد به ساختار حکومتی توجه کرد، آن شرایط تا شرایط امروز فرق کرده است، امروز ما به آن ضرورت نداریم، اما به همکاری ضرورت داریم. دوستان بین المللی ما بخصوص سازمان ملل متحد می تواند با ما همکاری کند.

آقای قاسمیار بخشی دیگر از گزارش گروه بین المللی بحران را رد کرد که گویا تلاش های واشنگتن و کابل در زمینه گفتگو های صلح ناکام بوده اند.

در این گزارش هم چنان گفته شده است که گفتگو های جاری منجر به تامین صلح پایدار در افغانستان نخواهد شد، بلکه سبب دامن زدن جنگ های داخلی در افغانستان خواهد شد.

اما در گزارش گروه بین المللی بحران گفته شده است که هر نوع مذاکره باید شفاف باشد و حکومت افغانستان باید تلاش های زیاد را به خرچ دهد تا گروه های مختلف نژادی و جامعهء مدنی شامل گفتگو های صلح شوند.

در گزارش گفته شده است که نباید با جنگسالاران معامله صورت گیرد.

در همین حال شماری از کارشناسان افغان می گویند، گفتگو های صلح در افغانستان تحت نظارت سازمان ملل متحد به پیش برده شوند.

حاجی سید داوود یکی از این کارشناسان در مورد چنین گفت:
اگر میان امریکایی ها و مخالفان صحبت صورت می گیرد، یعنی طالبان با امریکایی ها، این هم موثر نخواهد بود و اگر حکومت کابل با مخالفان گفتگو کند، هم موثریت ندارد، به خاطریکه در اینجا ایتلاف شمال نیز مطرح است.

پس مهم اینست که به هر سه جانب یعنی جانب داخلی، منطقوی و بین المللی باید در هر نوع مذاکراه و تفاهم سهم داده شود و این عملیه باید حد اقل تحت نظارت سازمان ملل متحد به پیش برده شود.

در ارتباط به مذاکرات صلح امریکا با طالبان در حالی سخن زده می شود که طالبان چندی پیش در اعلامیه از متوقف شدن گفتگو های مستقیم شان با امریکا خبر دادند.

یکی از دلایل توقف این گفتگو ها، تاخیر در تاسیس دفتر برای طالبان در قطر و آزاد سازی زندانیان آنان از زندان گوانتانامو خوانده شده است.(رادیو ازادی)