صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پیمان ستراتیژیک با امریکا باید از سوی شورای ملی تایید شود

پیمان ستراتیژیک با امریکا  باید از سوی شورای ملی تایید شود

بخش از اجندای اجلاس روز یکشنبه مشرانو جرگه ی افغانستان به مسالهء چگونگی امضای سند همکاری های درازمدت استراتیژیک میان افغانستان و امریکا اختصاص داده شده بود. اعضای مشرانو جرگه در زمینه ی شروط حکومت افغانستان و توصیه های لویه جرگه عنعنوی برای امضای این سند بحث کرده و بر ایجاد روابط درازمدت با ایالات متحده تاکید نمودند.

در حالیکه افغانستان و ایالات متحده ی امریکا برای امضای سند همکاری های درازمدت استراتیژیک با هم نزدیک شده اند، مشرانو جرگه ی این کشور یک بار دیگر تاکید کرده است که این سند پس از تایید شورای ملی افغانستان قابل اعتبار است.

قسمتی از اجندای جلسه ی عمومی روز یکشنبه مشرانو جرگه را بحث در خصوص ایجاد روابط درازمدت استراتیژیک میان کابل و واشنگتن تشکیل می داد.

بسیاری از سناتوران در صحبت های شان بر امضای سند مشارکت استراتیژیک با امریکا تاکید داشتند.

فضل هادی مسلمیار رییس مشرانو جرگه گفت که در زمینه ی امضای این سند توصیه های لویه جرگه ی عنعنوی باید مد نظر گرفته شود:

« با در نظر گرفتن خواست های لویه جرگه عنعنوی و تایید شورای ملی معاهده همکاری استراتیژیک با امریکا انشا الله قابل اعتبار است.

تقاضای ما از رییس جمهور و مقامات حکومت افغانستان این است که به پیشنهادات لویه جرگه عنعنوی توجه شود و تفاهم نامه امضا گردد.»

حکومت افغانستان نیز پیوسته گفته است که سند همکاری های دراز مدت را با ایالات متحده، بر اساس پیشنهادات لویه جرگه ی عنعنوی و حفظ حاکمیت ملی این کشور امضا خواهد کرد.

با آنکه افغانستان در مورد یکی از شرایط عمده اش یعنی واگذاری مسوولیت زندان بگرام به افغان ها با ایالات متحده توافق کرده است و بحث ها میان دو طرف در زمینه توقف عملیات شبانه نیز ادامه دارد اما برخی سناتوران افغان بر این موضع حکومت افغانستان انتقاد می کنند.

داوود حساس یک عضو مشرانو جرگه گفت که حکومت افغانستان سایر توصیه های لویه جرگه عنعنوی را به فراموشی سپرده و به گفته او صرف بر مسالهء انتقال مسوولیت زندان ها و ختم عملیات شب هنگام پافشاری دارد:

« از این فیصله های لویه جرگه عنعنوی چرا یاد آوری نمی کند که ایجاد اداره سالم و محو فساد اداری است.

اول اداره را سالم بسازید و سپس امور زندان بگرام را بر عهده گیرید.

نیرو های پولیس، امنیت ملی و اردوی ملی نمی توانند که عملیات شب هنگام را راه اندازی کنند.

این را باید بپذیریم که در برخی موارد عملیات شبانه برای ما مفید تمام شده است.»

در همین حال شماری دیگر از سناتوران با توجه به وضعیت فعلی در افغانستان، حکومت این کشور را برای امضا سند مشارکت استراتیژیک با ایالات متحده تشویق کردند.

هدایت الله رهایی با اشاره به سیاست های برخی از کشور های منطقه به خصوص ایران و پاکستان گفت که در صورت موجودیت چنین یک معاهده، افغانستان پس از سال 2014 میلادی توان دفاع از خود را پیدا می کند:

« پاکستان و ایران همیشه در طول تاریخ نخواسته اند که یک افغانستان قوی، با ثبات و نیرومند وجود داشته باشد بناءً ضرورت است که پیمان همکاری های استراتیژیک را با امریکا امضا کنیم و خود را در کنار یک دولت قوی و نیرومند بین المللی قرار دهیم تا در پهلوی آن بتوانیم که حافظ منافع سیاسی، ملی و نظامی خود شویم.»

این بحث های مشرانو جرگه در حالی صورت می گیرد که از پیشرفت های اخیر چنین به نظر می رسد که سند همکاری های درازمدت استراتیژیک میان افغانستان و ایالات متحده ی امریکا قبل از اجلاس ناتو در ماه می در شیکاگو امضا خواهد شد.

این چیزی است که امریکا نیز روی آن بیشتر تاکید دارد و گفته می شود که به همین دلیل برخی از شرایط ارایه شده از سوی حکومت افغانستان را پذیرفته است.(رادیو آزادی)