صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

با حضور دهها هزار تن در کابل؛ هفدهمین سالگرد شهادت استاد مزاری تجلیل شد

با حضور دهها هزار تن در کابل؛  هفدهمین سالگرد شهادت استاد مزاری تجلیل شد

هفدهمین سالگرد استاد شهید عبد العلی مزاری، با حضور ده ها هزار تن از مردم کابل و حضور گسترده شخصیت های جهادی، سیاسی، علمی، فرهنگی، سران و اعضای بلند رتبه گروه های سیاسی، اعضای کابینه و وکلای شورای ملی در مصلی بزرگ رهبر شهید عبد العلی مزاری، روز جمعه تجلیل شد.

پیام ها و سخنرانی ها ارایه شده در هفدهمین سالگرد استاد عبد العلی مزاری بر تجلیل و توضیح گوشه هایی از اندیشه های بلند استاد شهید عبد العلی مزاری اشاره داشته و نقش وی را در عدالت خواهی و مبارزه با استبداد و دفاع از حقوق کلیه شهروندان افغانستان توضیح نمودند و بر ادامه راه وی که عدالت خواهی و مبارزه با استبداد و برتری طلبی و تبعیض است تاکید نمودند.

همچنان شماری از سخنرانان که همرزمان و همسنگران استاد شهید عبد العلی مزاری بودند به خاطرات و لحظات حساسی از زندگی وی اشاره نمودند که برای نسل امروز رهگشا و سازنده است.

رييس جمهور در اين پيامش يادآور شد که سرزمين پر افتخار افغانستان زادگاه بزرگاني نامدار و پرآوزاۀ تاريخ سازيست که در لحظات حساس تاريخ کشور ظهور کرده اند و با کارنامه هاي ماندگار و مبارزات سرسخت و دليرانۀ شان تاريخ کشور را درمقاطع مختلف زمان رقم زده اند.

يکي از چنين شخصيتهاي بارزِ تاريخ مبارزات مؤثر کشور، استاد عبدالعلي مزاري بود که با طبيعت سرشار از آزادي خواهي، عدالت طلبي و قلب پر تپش و لبريز از عشق به مردم، در دوران جهاد مردم افغانستان وارد مبارزه عملي گرديد.

درپيام آمده بود که شهيد مزاري کسي بود که از همان آغاز مشخصات رهبري درشخصيت نافذ و کردار جسورانۀ او به مشاهده مي رسيد. استاد عبدالعلي مزاري شخصيت چند بعدي داشت، يکي از ابعاد شخصيت وي شيفتگي و اعتقاد راسخ او به يک پارچگي، وحدت و همدلي بود. درکارنامه هايش وفاداري به وحدت ملي و همدلي را تا پايان زندگي اش به نمايش گذاشت.

مطالعه زندگي نامۀ او درس هايي است از آزاد منشي، ايستادگي در برابر ظلم، بي عدالتي و بالاخره اتکاء و اعتقاد راسخ به وحدت ملي.

رييس جمهور درپيامش تصريح کرد که من اميد وارم که نسل جوان کشور از زندگي نامۀ استاد عبدالعلي مزاري شهيد بياموزند و با استفاده از آن در راه تحکيمِ هرچه بيشترِ وحدت ملي، اتحاد و همدلي بين همۀ ساکنان کشور کوشا باشند؛ زيرا اتحاد ما باعث بقا و زندگي ماست.

پس از آن پيام تسليتِ مارشال محمد قسيم فهيم معاون اول رياست جمهوري توسط محمد يوسف اعتبار رييس دفتر وي قرائت شد.

دربخشي از اين پيام آمده است؛ هفده همين سالروز شهادت استاد مزاري درحالي برگزار مي شود که افغانستان وارد مرحله حساس تاريخي شده است. شهيد مزاري در راه تامين وحدت ملي، تحقق حقوق بينادين اقوام ساکن کشور تلاش ورزيد، آنچنانکه خود هوادار تامين عدالت اجتماعي درکشور بود، با روش هاي واقع بينانۀ خود مي خواست تا مردم از حقوق و وجايب انساني و شهروندي خود برخوردار گردد.

شهادت مزاري در واقع نشان دهنده اين حقيقت بود که او تسليم ظلم، استبداد و تحجر نشده و براي مردمش وفادار ماند تا جان عزيزش قربان شد.

معاون اول رياست جمهوري در پيامش تصريح کرد که ما تلاش خواهيم کرد تا بر بنياد انديشه هاي شهيد صلح استاد برهان الدين رباني رييس جمهور اسبق کشور، شهيد احمد شاه مسعود قهرمان ملي کشور، شهيد وحدت ملي استاد عبدالعلي مزاري و شهيد ملت حاجي عبدالحق و ديگر جان باختگان راه جهاد و آزادي افغانستان، کشور خويش را به همان راهي هدايت کنيم که آرزوي آنها و کافه ملت مسلمان افغانستان مي باشد.

همچنین استاد خليلي معاون رياست جمهوري و رهبر حزب وحدت اسلامي افغانستان فقدان استاد شهيد مزاري را در افغانستان يک فاجعه خوانده و از تحولات و رويدادهايي که پس از شهادت ايشان رخ داد و چگونگي دوره مقاومت و تداوم راه شهيد مزاري يادآوري نمود.

معاون رييس جمهور با اشاره به فصل جديد و اينکه رهروان شهيد مزاري در آن چگونه نقش داشت گفت: ما در حالي که يکي از ارکان اساسي فصل جديد بوديم در کنار ساير هموطنان به آن وارد شديم. ما هميشه طرفدار وحدت و همدلي مردم کشور بوده و هستيم و همچنين خواهان مشارکت سياسي تمام شهروندان کشور در تصميم گيري ها بوده و هستيم.

استاد خليلي تأکيد نمود که ما طرفدار برقراري صلح و امنيت در کشور هستيم؛ اما نه به قيمت از دست دادن ارزشهاي جديد و دستاوردهاي که در ده سال گذشته بدان دسته يافته ايم.

احمد ضياء مسعود معاون پشين رييس جمهور سخنران ديگر اين محفل بود که در بخش از صحبت هايش گفت؛ شهيد مزاري رهبري توده هاي وسيعي جامعه را به عهده داشت که از متن مردم برخواسته بود و نياز زمان و مردمش را خوب درک مي کرد.

آقاي مسعود شهيد مزاري را يک تن از رهبران بزرگ سياسي و جهادي مردم افغانستان خوانده افزود که مزاري شهيد، مبارز هدفمندي بود که هيچگاهي ازپرداختن به منافع مردم فاصله نگرفت.

مسعود گفت، مزاری از میان توده های محروم کشور برخاسته بود و خواسته ها و نیازمندی های این طبقه محروم را به خوبی درک می کرد.

احمد ضیا مسعود افزود که؛ مزاری می خواست زندگی طبقاتی را از بین ببرد و معتقد بود که یک انقلاب اجتماعی برپا کند؛ او یک انسان معتقد بود و هیچگاه هدف خود را با امور مادی معامله نکرد.
احمد ضیا مسعود رئیس جبهه ملی افغانستان، در مراسم تجلیل از هفدهمین سالروز استاد شهید عبدالعلی مزاری، دولت را به اعمال تفکرات طالبانی بالای مردم متهم کرد.

او از اعمال محدودیت های اخیر شورای علما در برابر زنان، به گونه مثال یاد کرد و گفت که آقای کرزی می خواهد "تفکرات طالبانی" را آهسته آهسته بالای مردم اعمال کند تا پس از ورود طالبان، ذهن مردم آماده گرایش طالبانی باشد.

مسعود افزود که اعمال دولت به نفع مردم افغانستان نه؛ بلکه به نفع طالبان است.

رئیس جبهه ملی افغانستان از آنچه که نفوذ طالبان در بدنه دولت خواند اظهار نگرانی کرد.

احمد ضیا مسعود پارلمان کنونی را محافظه کار خواند و گفت که قوه اجرائیه نیز مانند قوه مقننه بی تحرک و ناکارآمد است.

رئیس جبهه ملی افغانستان براشتراک جريان هاي سياسي درمذاکرات صلح تاکيد کرده و ثبات و پيشرفت افغانستان را در نهادينه شدن ارزش هاي دموکراتيک دانست.

عبدالرووف ابراهیمی رییس مجلس نمایندگان درین مراسم رهبر شهید را افتخار ملت مسلمان افغانستان خوانده گفت که استاد مزاری با بینیش ودرایت خاص سیاسی توانست مردم را به خوبی مدیریت کند و شهید مزاری منحصر به یک قوم ،زبان وسمت خاص نیست.

جنرال عبدالرشید دوستم رهبروبنیان گذار حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان نیز در پیامی که توسط سیدنورالله سادات به خوانش گرفته شد، استاد شهید را مبارز توانا وشخصیتی یاد کرده که برای تعیین شدن سرنوشت کشور توسط مردم تلاش میکرد.

در پیام استر جنرال عبد الرشید دوستم زوایای مختلفی از زندگی استاد شهید عبد العلی مزاری به تحلیل گرفته شد که بر افکار بلند و انسانی وی در برهه های مختلفی از حیات سیاسی کشور گواهی می دهد و می تواند راه روشنی را در امروز افغانستان برای شهروندان کشور ترسیم نماید.

حاجی محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلام مردم افغانستان ورییس کمیسیون عدلی وقضای مجلس نمایندگان رهبر شهید را چهره علمی، جهادی و با تقوا یاد کرده گفت که با شهادت استاد شهید همه معادلات شکست خورد. استاد محقق شهادت استاد مزاری را درد اور خوانده مرگ وفقدان رهبر را یک مصیبت بزرگ یاد کرد.

حاج محمد محقق با بیان افکار و اندیشه های استاد شهید عبد العلی مزاری که نه تنها برای زمان خودش بلکه برای نسل های آینده نیز درس های بزرگی دارد، افزود که تمام اهداف و آرمان های استاد مزاری در نشست بن که پس از فروپاشی طالبان برگزار شده بود؛ مورد بحث و بررسی قرار گفت.

وی افزود اندیشه های استاد مزاری در حال حاضر نیز رهگشای معضلات کشور است. از مشارکت اقوام و همه شهروندان کشور بدون هیچ گونه تعبیض و تعصب گرفته تا مشارکت زنان و نفع تبعیض و استبداد مسایلی هستند که استاد شهید عبد العلی مزاری بر آن تاکید داشته و در همه تاریخ کشور باید مورد نظر گرفته شود.

حاجی محمد محقق از آنچه که نبود شفافیت لازم در روند مذاکرات صلح خواند شدیداً ابراز نگرانی کرد و از نهادهای که در این راستا کار می کنند خواست تا به همه جناح های سیاسی موجود در زمینه صلح با طالبان به صورت یکسان فرصت حضور و نقش آفرینی داده شود.

وی افزود که با صلح موافق است و هر گروهی که با قبول قانون اساسی و قوانین فرعی و دستاوردهای یک دهه گذشته افغانستان به مردم افغانستان بپیوندند، به عنوان شهروندان افغانستان حق حضور در همه صحنه ها را دارند ولی آنچه امروز به عنوان پروسه صلح به پیش برده می شود پرسش برانگیز و نگران کننده است چرا که دولت افغانستان و دیگر مذاکره کنندگان به نظر مردم افغانستان و گروه های سیاسی مطرح و جامعه مدنی و گروه های اجتماعی جایی باقی نگذاشته است.

عبدالهادی ارغندیوال وزیر اقتصاد درین مراسم رهبر شهید را مبارز راستین، عدالت خواه و ثابت قدم یاد کرد.

استاد قربانعلی عرفانی عضو مجلس نمایندگان بر ادامه راه عدالت وازادی خواهی رهبر شهید از سوی مردم تاکید کرد.

کنسل ملی والا حضرت اقاخان رهبر شیعیان اسماعیلی نیز با ارسال پیامی به مناسبت هفدهمین سالگرد شهادت رهبر شهید که توسط شیرباز حکیمی رئیس کنسول ملی آقا خان در افغانستان قرائت شد، استاد شهید عبد العلی مزاری را پرچم دار عدالت اجتماعی یاد کرده گفت که استاد مزاری برای احقاق حقوق ملت ها به شهادت رسیده است.