صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نگرانی شرکت های هوایی از حضور شرکت های خارجی

نگرانی شرکت های هوایی از حضور شرکت های خارجی

مسئولان شرکت های هوایی می گویند اگر آسمان این کشور به روی هواپیماهای شرکت های خارجی باز شود، شرکت های خصوصی داخلی تا شش ماه دیگر ورشکست خواهند شد.

شورای وزیران اخیرا اعلام کرده است که آسمان این کشور را به روی تمامی شرکت های هوایی خارجی باز خواهد کرد.

دولت می گوید این کار سبب ایجاد رقابت سالم و بهتر شدن کیفیت خدمات برای مسافران خواهد شد.

درحال حاضر درافغانستان سه شرکت هوایی فعال است: شرکت آریانا که یک شرکت نیمه دولتی است، و شرکت های صافی ایروز و کام ایر که خصوصی هستند.

نمایندگان این سه شرکت هوایی که دراتاق تجارت و صنایع با خبرنگاران صحبت می کردند، از تصمیم اخیر دولت افغانستان مبنی بر بازکردن آسمان افغانستان به روی همه شرکت های هوایی خارجی ابراز نگرانی کرده و گفتند که این تصمیم دولت، به زیان افغانستان خواهد بود.

قربان حقجو رئیس اتاق تجارت وصنایع که به نمایندگی از آنها صحبت می کرد گفت اگر این سیاست درافغانستان عملی شود به زودی شرکت های هوایی افغانستان تعطیل خواهند شد.

درهمین حال حکومت می گوید که بازبودن فضا ومیدانهای هوایی نه تنها برای این کشور پول سازخواهد بود بل اعتبارافغانستان را بلند خواهد برد.

اما ایمل فیضی سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان در پاسخ به نگرانی شرکت های خصوصی در افغانستان گفته است که بهتر این است که شرکت های هوایی داخلی با بهترساختن خدمات خود، تلاش کنند درین رقابت پیروز شوند.

این درحالی است که شرکت های هوایی افغانستان خود را دربرابرشرکت های بزرگ خارجی ضعیف می دانند ومی گویند دولت افغانستان باید با وضع قوانین خاص و دادن امتیازات ویژه، بخش خصوصی را در افغانستان تقویت کند.

شرکت هوایی نیمه دولتی آریانا شصت سال قبل راه اندازی شد ولی در سالهای جنگ به شدت آسیب دید.

اولین شرکت هوایی خصوصی به نام کام ایر شش سال پیش در افغانستان آغاز بکارکرد و پس از آن شرکت های صافی ایروز و پامیر ایروز نیز مجوز فعالیت گرفتند.

اما پامیر ایرویز پس از اندک زمانی به دلیل فرسوده بودن هواپیماهایش تعطیل شد.

درحال حاضر نزدیک به دوهزار نفر در این شرکت ها مشغول کارهستند و شرکت های هواپیمایی خصوصی سالانه بیست و پنج میلیون دالر به دولت افغانستان مالیات می پردازند.

اخیرا شماری از شرکت های هوایی از جمله، ترکیش ایرویز، ایندیا ایر و یک شرکت متعلق به امارات متحده عربی موسوم به دوبی فلایت، پروازهای خود را به کابل آغاز کرده اند.

خدمات نسبتا بهتر شماری از این شرکت ها سبب شده، که شرکت های هوایی خصوصی، شماری از مشتریانش را از دست دهند.

برخی از کارشناسان می گویند دولت افغانستان می تواند شرایطی برای ورود شرکت های هواپیمایی خارجی در نظر بگیرد و فعالیت آنها را منوط به همکاری با شرکت های داخلی کند و یا آنکه شرکت های داخلی برای توسعه فعالیت های خود، پیشنهاد همکاری و مشارکت را به شرکت های هواپیمایی خارجی بدهند.

این کار می تواند هم از ورشکستگی شرکت های داخلی جلو گیری کند و هم هزینه های شرکت های خارجی را در افغانستان کاهش دهد و در نتیجه به سود هر دو طرف باشد.(بی بی سی)