صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کنسرسیوم کمپنیهای هند و کانادا برندۀ چهار بلاک معدن حاجیگک تثبیت شدند

کنسرسیوم کمپنیهای هند و کانادا برندۀ چهار بلاک معدن حاجیگک تثبیت شدند

وزارت معادن اعلام داشت که کنسرسيوم کمپنیهاى هندوستان، برندۀ سه بلاک؛ و يک کمپنى کشور کانادا، برندۀ يک بلاک معدن حاجيگک تثبيت شد.معدن بزرگ آهن حاجیکگ که در ولایت بامیان، در ۱۳۰ کیلومتری غرب کابل موقعیت دارد، از نقطه نظر کیفیت و کمیت، یکی از بزرگترین ذخایر آهن در جهان شمرده میشود.

در خبرنامۀ وزارت معادن آمده است که تا حال، فعالیت معدنکاری در اين معدن صورت نگرفته است.

تحقیقات سال های ۱۹۶۰ نشان میدهد که این معدن، بطور تخمینی دارای ١،٨ میلیارد تن آهن است و احجار آن، در حد وسطی ۶۴ فیصد آهن را دارا مى باشد.

در خبرنامه تذکر داده شده است که کنسرسیوم (ائتلاف چند شركت براى انجام كار بخصوص) يادشده (SAIL/ AFISCO) که متشکل از کمپنی هاى معروف هندوستان در بخش معدنکاری است، برندۀ بلاک های B-C-D و يک کمپنی مربوط کشور کانادا (Kilo Gold Mines ) برندۀ بلاک A تثبیت شده است.

بر اساس معلومات منبع؛ پس از اعلان داوطلبی معدن يادشده از جانب حکومت افغانستان، دریافت اوراق اظهار علاقمندی ۲۲ کمپنی بزرگ معدنکاری و هچنان پس از دریافت و ارزیابی ۶ طرح پیشنهادی، کمپنی برنده و کمپنی ریزرفی شناسایی شد.

در خبرنامه آمده است، که نتایج ارزیابی این طرح های پیشنهادی، پس از دریافت نظر کمیته بین الوزارتی، روزگذشته به شورای وزیران گزارش شد و مورد تائید و تصویب قرار گرفت.

وحیدالله شهرانی وزیر معادن کشور، تکمیل روند شفاف ارزیابی طرح های پیشنهادی و مشخص شدن کمپنی های برنده را برای سرمایه گذاری روی این معدن بزرگ، یک فرصت مهم تاریخی در اقتصاد کشور خوانده است.

منبع خاطرنشان ساخته است که اين امر، نه تنها باعث جلب سرمایه گذاری های بیشتر در بخش معادن مى گردد، بلکه یک اقدام مهم در عرصۀ انکشاف منابع وسیع منرالی کشور مى گردد.

در خبرنامه آمده است که کنسرسيوم هندى (SAIL/ AFISCO) از منابع تخنیکی، مالی و بشری بهتر برخوردار است و در امور معدنکاری و تولید فولاد، که در طول ۱۰۰ سال در هندوستان و کشورهای دیگر انجام داده، از تجارب خوب معدنکاری نیز برخوردار است.

منبع افزوده است که در روند مزایده، این کنسرسیوم نصب دستگاه فولاد را پیشنهاد نموده و همچنان در طرح پیشنهادی به صورت کل، منافع بیشتر مردم و دولت افغانستان در نظر گرفته شده است.

در خبرنامه تذکر داده شده است که این شرکت، در فعالیتهای معدنکاری، پاسخگوی موارد محیطی و اجتماعی نیز مى باشد.

همچنان کمپنی يادشدۀ کانادا (Kilo Gold Mines)، در این بخش با معیارهای تعیين شده ذریعۀ داوطلبی و طرح پیشنهادی، اهلیت خود را نیز تثبیت نموده است.

وزارت معادن نوشته است که انکشاف ذخایر آهن توسط این دو شرکت، به سرمایه گذاری میلیاردها دالر، تامین عواید دولت و ایجاد هزاران شغل جدید برای افغانها مى گردد.

همچنان منبع خاطرنشان کرده است که این شرکت ها به شکل دوامدار برای انکشاف خط آهن، تولید برق، انکشاف زیربناها، حفاظت محیط زیست و برنامه های لازم جهت انکشاف محلات در کشور نیز متعهد شده است.

در خبرنامه آمده است که تمام پروسۀ داوطلبی و ارزیابی طرح های پیشنهادی، در مطابقت با قانون معادن کشور و روشهای خوب بین المللی صورت گرفته است؛ پروسۀ مذکور، به همکاری موسسه گوستافسن (Gustavson Associates) به پیش برده شده و توسط یک تیم از مفتشین بین المللی (International Advisory Panel )، بخاطر تامین تمام معیارهای شفافیت نظارت توسط بانک جهانی تمویل گردیده است.

قابل ذکر است که قرارداد استخراج معدن مس عينک لوگر، در ماه جوزای سال ١٣٨٧ بين حکومت افغانستان و شرکت خصوصى چينايى ام سى سى ( MCC) که تطبيق کنندۀ پروژه است، به امضا رسيده است.

معدن مس عينک لوگر که با داشتن بيش از ١٢ ميليون تُن مس، از جملۀ بزرگترين معادن مس در سطح جهان است، در ٣٠ کيلومترى جنوبشرق شهر کابل، موقعيت دارد

به اساس معلومات وزارت معادن، تحقیقاتى که طی چهار سال گذشته از سوی اداره سروی و جیولوژی امریکا صورت گرفته، نشان مى دهد که چهارصد معدن و ظواهر معدنی، به ارزش سه تريليون دالر امريکايى، در ٣٠ درصد خاک افغانستان شناسایی شده است.

قرار گزارش؛ عمده ترين اين معادن شامل آهن، مس، ذغال سنگ، طلا، نفت، گاز، فلزات نادر و کمياب چون ليتيوم و احجار قيمتى و نيمه قيمتى مى باشند.

به اساس معلومات منبع، در حال حاضر در افغانستان استخراج معادن ذغال سنگ، سنگ مرمر و معادن کوچک ديگر مواد ساختمانی، صورت میگیرد.