صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

خشونت عليه زنان در باميان افزايش يافته است

خشونت عليه زنان در باميان افزايش يافته است

روزگارمه سیاه اس، شوهرم مره لت ميکنه و مه ديگه حوصلۀ لت و کوبه ندارم، چند دفعه ميخواستم طلاق بگيرم؛ مگم ميخوایم که شوهرم اصلاح شوه و ديگه مره نزنه. اين گفتۀ مریم یکتن از ساکنین مرکز بامیان است، که توسط شوهرش مورد خشونت قرار گرفته است.

اين زن ٣١ ساله که ده سال از ازدواجش ميگذرد و دارای دوپسر و یک دختر است، به آژانس خبرى پژواک گفت که با سیلی و مشت و لگد، مورد خشونت فزيکى شوهرم قرار ميگيرم.

وى افزود: شوهرم، مره هر روز لت میکنه و بالای مه بهانه میگيره. مریم علاوه کرد که نمیداند علت لت وکوب وی چیست و چرا شوهرش وی را مورد خشونت قرار ميدهد.

نظر به گفتۀ مریم، شوهرش ميگويد که زن حق ندارد در امور مادر، پدر و يا ساير اعضاى فاميل شوهر، مداخله کند و حق ندارد که از خانه بیرون برآید.

این خانم علاوه کرد: وقتی مه تا بالای زمین های زراعتى خود میرفتم، شوهرم مره مى زد و میگفت چرا بدون اجازه ام، از خانه بیرون برآمدى!

مريم که از نعمت سواد محروم است و شوهرش مزدورکارى ميکند، گفت: با وجودى که شوهرم مره مى زنه، مگر طلاق نمیگیرم و ميخوايم که شوهرم اصلاح شوه و با مه رفتار خوب کنه.

وى میترسد که اگر طلاق بگيرد، آيندۀ اولادهايش تاريک میشود؛ از همين جهت ترجيح ميدهد که شوهر را متقاعد سازد که ديگر از لت و کوب او دست بردارد.

اين زن افزود: بعد از آنکه مورد لت و کوب شديد قرار گرفتم، شش ماه قبل به کميسیون حقوق بشر مراجعه و شکایت کردم و چند روزی هم به خانۀ پدر خود رفتم.

مريم گفت که هرچند حالا با میانجیگری موسفیدان، در خانۀ شوهر خود میباشم؛ اما شکایتم را از کميسیون پس نگرفته ام.

کميسیون مستقل حقوق بشر در باميان، با تقبيح هر گونه خشونت عليه زنان و دختران، ميگويد که قضیۀ مريم تحت بررسی آنها قرار دارد.

عبدالاحد فرزام ریيس اين کميسیون گفت که خشونت عليه زنان، امسال نسبت به سال گذشته افزايش يافته است؛ در سال جارى ٤٦ مورد خشونت علیه زنان به ثبت رسیده؛ درحالیکه در تمام سال گذشته، خشونت ها به ٤٤ مورد ميرسيد.

وى خشونت هاى امسال را شامل ٢٢ مورد لت وکوب، سه مورد قتل، نُه مورد ازدواج در خردسالى و موارد دیگر از قبیل اخراج از منزل، تجاوزجنسی و ممانعت از حق ازدواج عنوان کرد.

فرزام گفت که اين زنان و دختران؛ توسط چوب، مشت ولگد، سیلی و با آلاتى مانند بیل و چاقو مورد خشونت فزيکى قرار گرفته اند.

به گفتۀ ریيس کميسیون حقوق بشر باميان، دو مورد قتل در مرکز بامیان و یک مورد در ولسوالی یکاولنگ صورت گرفته، که قضایای شان در محاکم دنبال میشود و کميسیون از آن نظارت میکند.

وی افزود تا هنوز عاملین قتل اين زنان که همه جوان بودند، از طرف محاکم اعلام نشده که چه کسانی این قتل ها را مرتکب شده اند.

اين درحالى است که دوسال قبل، يک دختر در ولسوالی یکاولنگ باميان که ظاهراً مورد تجاوز جنسى قرار گرفته و حامله شده بود، بخاطرى که ساکنین محل از موضوع حاملگی وى خبر نشوند، توسط مادر و برادرش در طویلۀ حيوانات مورد عملیات جراحی قرار گرفت و طفل را از شکمش بیرون آوردند.

بعد از آنکه شکم اين دختر پاره شد، آنرا با تار لحاف دوزی دوختند؛ اما دردش شدت گرفت و به شفاخانۀ مرکز ولسوالی منتقل گرديد؛ در آنجا نیز دختر تداوی نشد و به شفاخانۀ نيروهاى آيساف به بگرام انتقال یافت.

ریيس کميسیون حقوق بشر باميان؛ عرف و عنعنات ناپسند در جامعه، مداخلۀ متنفذین در امور عدلی و قضايی، و ضعف برخورد نهادهای عدلی و قضايی با مجرمین و مبهم بودن قوانین در خصوص ازدواج دختران خُردسن را، از عوامل افزايش خشونت ها عنوان کرد.

اما وى گفت که با وجود افزایش خشونت ها، وضعیت تعلیم و آگاهی های حقوقی، توسط اين کميسيون بهتر شده است.

به گفتۀ موصوف، کميسیون قضایايی را که به ثبت رسانده، به قربانيان آن مشوره حقوقی میدهد و زنانی را که در معرض آسیب باشند، به خانه های امن انتقال داده و قضایای شان را در څارنوالى و محاکم دنبال میکند.

فرزام افزود که کميسیون، برای آگاهی از حقوق شهروندان، محافل و سيمینارهای حقوقی را در ولسوالی های مختلف دایر کرده و همیشه تلاش دارد که مردم را از حقوق شان آگاهی بدهد.

ازسوى ديگر، شماری از فعالان حقوق زن در بامیان، به این باوراند که نبود یک سیستم حمایتی خوب، زنان را با مشکلات بیشتر مواجه ساخته، حقوق آنان نقص گردیده و خشونت افزایش پیدا میکند.

زینب رضايی یکی از فعالان نهاد جامعۀ مدنی در بامیان گفت: در جامعۀ سنتی، زنان کمتر از حقوق خود آگاهی دارند و همین مشکل ندانستن حقوق، باعث شده است که با زنان خشونت های بیشتری صورت بگیرد.

وی افزود که اگر مردان و زنان از حقوق همدیگر آگاهی داشته باشند، مشکلى پیش نخواهد آمد و زنان، مانند مردان به دور از خشونت زندگی خواهند کرد.

خانم رضايى، به اين باور است که خشونت ها زمانی علیه زنان کاهش خواهد یافت که زنان در تمامی ادارات و موسسات، سهم فعال داشته و به آنان درموارد حقوقی، آموزش های لازم داده شود.

با اين حال، فاطمه کاظمیان ریيس امور زنان بامیان، بیسوادى جامعه را عامل خشونت علیه زنان دانسته گفت که اکثر موارد خشونت بر زنان، توسط افراد بیسواد صورت گرفته است.

وی افزود: عامل دیگرى که باعث خشونت در خانواده ها میباشد، ناسازگاری زن و شوهر است که از دواج شان به خواست خود شان صورت نمى گيرد، بلکه با پافشاری پدران و مادران صورت گرفته و اين حالت، زندگی را برزن و مرد، بعد از ازدواج تلخ مى کندد.

قابل ذکر است که کميسيون مستقل حقوق بشرافغانستان، با ابراز نگرانى از افزايش خشونت عليه زنان گفت که در نُه سال گذشته، بيش از٣٩ هزار مورد خشونت عليه زنان و دختران، در سطح کشور ثبت شده است.

اين گزارش که ديروز نشر شد، نشان ميدهد که از جملۀ اين خشونت ها ١٣٤٧٦ مورد آن خشونت فزيکى (لت و کوب) ميباشد، که بيشتر از سوى شوهران انجام شده است.