صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

جشنواره راه ابریشم بامیان و تاثیرات آن بر رشد اقتصاد مردم

جشنواره راه ابریشم بامیان و تاثیرات آن بر رشد اقتصاد مردم

جشنواره راه ابریشم در بامیان تاثیرات اقتصادی ، فرهنګی و اجتماعی بالای زنده مردم این ولایت و سیاحان خارجی دارد.

علی رضا نوجوانی که لباس های کهنه و کفش های پر از وصله های رنگارنگ در پا داشت، در حالیکه در گوشه ای از استدیوم ورزشی، برنامه موسیقی سومین جشنواره راه ابریشم را به تماشا نشسته بود، ناگهان چشمش به جای خالی مجسمه بودا افتاد، آهی کشید و زیر لب باخودش گفت : کاش بودا همانند گذشته سالم میبود تا خارجیان را بسوی خویش می کشانید.

مجسمه های 53 و 35 متری بودا بنام های صلصال و شمامه روزگاری بزرگترین مجسمه های جهان به حساب میامدند و سالانه هزاران تن از سیاحین داخلی و خارجی را بسوی خویش فرا میخواندند.

اما این عجوبه های تاریخ، در سال 1379 با سقوط بامیان بدست جنگجویان طالب، توسط آنان نابود گشت و اینک جای خالی شان گویای سرنوشت تلخ آنان میباشد.

در گذشته توریستان زیادی از این مجسمه ها و نیز سایر ساحات جالب و دیدنی بامیان همانند بند امیر، شهر غلغله، شهر ضحاک و ....، دیدن میکردند و با وارد کردن مبالغ زیادی ارزهای خارجی، نقش خوبی در رشد اقتصاد بامیان داشتند که بعد ها رو به کاهش گذاشته است.

علی رضا نیز این مسئله را درک کرده است و مثل سایر همنوعانش که در بامیان زیست دارند، گذشته های بامیان را از بزرگان شنیده اند و میدانند که صنعت توریزم و گردشگری در بامیان چه رونقی داشته است.

اما با آنهم، دست اندرکاران فرهنگی در بامیان، گهگاهی اقدام به طرح برنامه هایی با هدف جلب توریستان وسیاحین به بامیان که در نتیجه رشد اقتصادی را در پی خواهد داشت، می نمایند.

یکی از این برنامه ها، جشنواره راه ابریشم می باشد که در دو سال گذشته از سوی ایکوتوریزم و در سال روان از طرف برد توریزم بامیان در فصل تابستان برگزار گردید.

در این جشنواره که در مرکز بامیان و بند امیر راه اندازی میگردد برنامه های متنوعی شامل بزکشی ،‌بازیهای محلی، موسیقی محلی، تدویر نمایشگاههای عکاسی،‌ برگزاری نمایشگاههای صنایع دستی و محصولات زراعتی و .... اجرا میگردد.

این نمایش تا اکنون مورد استقبال خوبی از طرف مردم بامیان و سیاحین و بازدیدکنندگان از بامیان قرار گرفته است.

برنامه اکوتوریزم که اکنون تبدیل به برد توریزم شده است، سه سال پیش به ابتکار والی بامیان و عده ای از فرهنگیان این ولایت، با هدف رشد و انکشاف صنعت توریزم در بامیان ،‌تأسیس شده است که توسط شبکه انکشافی آغا خان حمایت مالی می گردد.

امیر فولادی مسئول اسبق دفتر ایکوتوریزم در بامیان، در باره تاثیرات این جشنواره بر اقتصاد مردم بامیان و صنعت توریزم گفت: این جشنواره برای فروش صنایع دستی و محصولات زراعتی اهمیت قابل ملاحظه داشته است که فروشندگان از این ناحیه عواید خوبی را بدست آوردند و این میتواند در رشد کلی اقتصاد مردم بامیان کمک کند.

و اما در این میان سایر اقشار مردم بامیان نیز بدون بهره نبوده اند ،‌ رییس اطلاعات و فرهنگ بامیان آقای اکبری این برنامه را در جهت رشد فرهنگ بومی یک گام مثبت خوانده و گفت: ما در تلاش احیای فرهنگ بومی مردم مناطق مرکزی کشور هستیم و می خواهیم که فرهنگ بومی مردم بامیان را برای جهانیان معرفی کنیم که از ویژگی خاصی برخوردار است .

وی در ادامه میگوید : اهمیت اقتصادی این جشنواره نیز پوشیده نیست، این جشنواره برای هوتل داران و همچنین عواید ساحات باستانی بسیار خوب است.

به گفته او وقتی که بازدیدکنندگان از ساحات تاریخی و طبیعی بامیان دیدن می کنند ، مفاد خوبی نصیب مردم بامیان میشود. مثلا وقتیکه بازدیدکنندگان از بند امیر بازدید میکنند ، شب در هوتل ها می نشینند که سود خوبی نصیب مردم میشود و همچنین عواید برای دولت دارد،‌بخاطریکه وقتی مردم از ساحات تاریخی بازدید می کنند در مقابل تکتی که می گیرند پول می پردازند که عاید خوبی برای دولت بشمار می رود.

علی رضا در گوشه دیگر از دلش خوشحالی را می بیند که ناشی از فضای بوجود آمده در بامیان است ،‌ وی برگزاری جشنواره راه ابریشم را نشانه امید میداند و گفت : شاید ما هم از برکت این برنامه ها روزی بتوانیم روزگار بهتری داشته باشیم.

اما این تنها علی رضا نیست که خوشحال و امیدوار است بلکه زهرا خانم جوانی که در این جشنواره، نمایشگاه صنایع دستی داشته و گفت: ما در نمایشگاه خود صنایع دستی محلی را آوردیم که در دوسه روز اول بسیار فروشات خوبی داشتیم که تمام صنایع دستی ما فروخته شده و مفاد بسیار خوبی به دست آوردیم.

وی ابراز امیدواری می کند که در سال های آینده نیز بتواند در این نمایشگاه شرکت نماید و از این طریق روزگار خویش رابهبود بخشد.

در همین حال مرد میانسالی که در یکی از فروشگاههای مواد غذایی در بامیان، مشغول دریافت پول از یکی از مشتریان بود گفت :‌ دراین چند روزی که این نمایشگاه برگزار شده بود،‌برای ما عاید بسیار خوبی داشت،‌فروشات ما خوب بود و ما توانستیم که مفاد زیادی را بدست بیاوریم.

درعین حال عبدالله یکی از شهروندان ولایت هرات که برای دیدن مناظر طبیعی،‌ساحات تاریخی بامیان و تماشای جشنواره به بامیان آمده بود، در رابطه به این جشنواره گفت : ما از هرات آمده ایم برای بازدید از این نمایشگاهها ، ما چند روز چیزهای خوبی را از نمایشگاهها خریداری کردیم و برای ما بسیار جالب بود.

و اما علی رضا نیز در حالیکه در فکر روفته بود پس از تکانی با قدم های آهسته به طرف خانه روان شده و با خود گفت: من هم در سال آینده کوشش می کنم چیزهایی برای فروش بیاورم تا شاید از سود آن روزی من هم لباس های نو داشته باشم و کفش هایم دیگر وصله نداشته باشد.

لازم به یاد آوریست که منبع مهم درآمد مردم بامیان تاحال فقط محصولات زراعتی بوده است که آنهم به دلیل سردسیر بودن بامیان و روش زراعت سنتی موجود،‌ فایده زیادی را نصیب این مردم نمی کند و این جای نهایت امیدواری است که صنعت توریزم و گردشگری در بامیان رو به رشد و توسعه میباشد و مردم میتوانند از عواید آن و نیز فروش محصولات محلی شان ،‌ منبع در آمد دیگری نیز دست و پا کنند.