صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

در روز جهانی دموکراسی؛ ولسی جرگه برنهادينه شدن دموکراسی تاکيد کرد

در روز جهانی دموکراسی؛ ولسی جرگه برنهادينه شدن دموکراسی  تاکيد کرد

تعدادى از اعضای ولسی جرگه بر نهادینه شدن دموکراسی در کشور تاکيد کردند و خواستند که سطح اگاهی مردم در مورد دموکراسی بلند برده شود.

عبدالروف ابراهیمی رییس ولسی جرگه در مراسمى که برای تجلیل از ١٥ سپتمبر ( روز جهانی دموکراسی ) در کابل برگزار شده بود گفت که ولسى جرگه نقش خود را در تشویق حکومت برای تحکیم دموکراسی ایفا نموده و بیشتر ازین تلاش خواهد کرد.

به گفتۀ موصوف؛ اگر تمام ارگانهای دولتی سهم خود را برای اگهی مردم از دموکراسی ایفا کنند مردم ما استعداد آنرا دارند تا حکومت مردم سالار داشته باشند.

ابراهیمی اضافه کرد: تاکید ما بر اصل تامین دموکراسی و احترام به آزادی های بنیادی حقوق بشری اجرای یک وجیبه مهم میباشد.

به گفتۀ موصوف، پیاده شدن دموکراسی از یک جامعه تا جامعه دیگر با در نظرداشت رسوم و عنعنات آنها متفاوت است.

اما وی در مورد اینکه کدام موارد دموکراسی با جامعه افغانی در تفاوت قرار دارد؛ چیزی نگفت.

همچنان ناهید احمدی فرید عضو ولسی جرگه گفت که دموکراسی در نتیجه کنفرانس سال ٢٠٠١ بُن براى افغانستان به عنوان یک تصمیم سیاسی وارد افغانستان شد؛ اما زمینه تمرین دموکراسی و احترام به ارزش های دیموکراتیک، توسط دولت مردان هنوز در افغانستان وجود نداشت.

وی اضافه کرد: تمام مشکلاتى که ما در قسمت تقابل قوا با آن روبر هستیم، نتیجه عدم آمادگی اکثر نهاد های ما برای پذیرفتن دموکراسی است.

در حال حاضر، برسرنتايج انتخابات سال گذشته ولسى جرگه کشمکش ها بين سه قوه دولت وجود دارد .

اين کشمکش ها بعد از آن آغاز شد که کميسون مستقل انتخابات، سال گذشته نتایج انتخابات ولسی جرگه را اعلان کرد. اما لوی څارنوالی اين نتایج را نادرست خواند و به دنبال آن محکمه اختصاصی ٦٢ کاندید معترض را موفق اعلان کرد.

فيصله محکمه اختصاصى نيز به جايى نرسيد ،زيرا رییس جمهور صلاحیت کامل در مورد این موضوع را به کمیسون مستقل انتخابات داد.

اين کميسيون ماه گذشته ٩ کاندید معترض ولسی جرگه را موفق اعلان کرد و فیصله نمود که بجای آنها ٩ تن دیگر که رای کم دارند؛ از ولسی جرگه حذف شوند

ناهيد می گوید که باید توسط نهاد های دیموکراتیک و نهاد های جامعه مدنی، برای مردم آگاهی بیشتر در مورد دموکراسی داده شود و در قانون اساسی؛ مولفه های بیشتر برای احترام به ارزش های دیموکراتیک و حقوق مدنی گنجانیده شود.

فوزیه کوفی عضو دیگر ولسی جرگه بود که در مراسم دیروزى سخنرانی می کرد. او همچنان به نهادینه شدن دموکراسی و آگاهی دادن به مردم در مورد آن تاکید کرد.

به گفت وی شیوه های پیاده کردن دموکراسی باید در یک گفتمان ملی مشخص شود.

وی همچنان گفت که برای تضمین دموکراسی تفکیک قوا حتمی است و شورای ملی افغانستان به عنوان یک قوه مستقل، باید در نظر گرفته شود.

همچنان مطلب بیگ مسوول بخش سیاسی یوناما که به نمایندگی از دیمستورا نماینده خاص ملل متحد برای افغانستان صحبت می کرد، سال گذشته را با در نظرداشت مشکلات پروسه انتخابات سال دشوارى خواند .

وی اضافه کرد: اما بازهم اگر به دهه که گذشت توجه بکنیم ،دستآورد های چشمگیر داشته ایم. چون قانون اساسی افغانستان، شوراى ملى افغانستان و گروپ های دیموکراتیک.

به گفته موصوف ، دموکراسی نباید به یک کشور وارد یا تحمیل شود؛ بلکه دموکراسی سیستمى است که با خواست مردم ایجاد می شود و در موجودیت جامعه قوی مدنی رشد می کند.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد بر اساس پيشنهاد قطر در سال ۲۰۰۷ میلادی ، پانزدهم سپتامبر را به عنوان روز جهانی دموکراسی موافقته نموده و اکنون در شمارى از کشورها از ين روز تجليل به عمل مى آيد.

حمایت از جنبش‌های دموکراسی‌ خواهی و تقویت کشورهایی که به سوی دموکراسی گام برمی‌دارند، از اهداف اصلی این نام‌گذاری عنوان شده است.