صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اختلاف نهادهای مدنی بر سر حضور طالبان در اجلاس بن دوم

اختلاف نهادهای مدنی بر سر حضور طالبان در اجلاس بن دوم

شماری از نهاد های مدنی در افغانستان خواستار حضور گروه طالبان در اجلاس بین المللی "بن دوم" شده اند. این اجلاس در پنجم دسامبر سال جاری در شهر بن آلمان با حضور نمایندگان بیش از ۹۰ کشور در باره مسائل امنیتی، اقتصادی و روابط افغانستان با جامعه جهانی، برگزار خواهد شد.

پیش از این مقامهای دولت افغانستان گفته اند که از جانب این کشور تنها یک هیات رسمی به نمایندگی از دولت افغانستان در اجلاس بن شرکت خواهد کرد و از طرف احزاب سیاسی و گروههای شورشی هیچ کسی به طور مستقل شرکت نخواهد کرد.

رایان کروکر، سفیر آمریکا در کابل هم گفته است که در این اجلاس، جایی برای طالبان نیست. اما حالا بیش از چهل نهاد مدنی در همایشی در کابل، بر حضور گروه طالبان در اجلاس "بن دوم" تاکید کرده و گفته اند که شرکت این گروه در این نشست می تواند بر تامین صلح در افغانستان کمک کند.

این نهادها، که کمتر شناخته شده اند، گفته اند که در چهارچوب تشکیلاتی موسوم به "جرگه هماهنگی نهادهای مدنی" فعالیت دارند و این جرگه با برگزاری همایش اعضای آن در روز شنبه (۲۹ اسد)، رسما اعلام موجودیت کرده است. عبدالستار سعادت یکی از مسئولان این جرگه در این همایش گفت که اگر نمایندگان احزاب سیاسی و مخالفان سیاسی حکومت در نشست بن شرکت کنند، در آن صورت باید از طالبان هم برای شرکت در این اجلاس دعوت شود.

آقای سعادت افزود که اگر طالبان برای شرکت در این نشست دعوت شوند، آنها "احساس خودی" خواهند کرد و این امر به روند صلح در افغانستان کمک خواهد کرد. سائره شریف یکی دیگر از فعالان این نهادهای مدنی گفته است که اگر طالبان در این نشست حضور نداشته باشند، این نشست "ناقص" خواهد بود و نتیجه خوبی به دست نخواهد داد.

حبیب الله رفیع، پژوهشگر و نویسنده که از جانب جرگه هماهنگی نهادهای مدنی صحبت می کرد، شورای عالی صلح را متهم کرد که برای پیوستن طالبان به روند صلح تلاش کافی نکرده است. او همچنین تاکید کرد که موضوعهای مورد بحث در اجلاس "بن دوم" هم باید از قبل مشخص و برای همگان اعلام شود.

این در حالی است که طالبان تا حال به هیچ نوع دعوت مصالحه و گفتگو پاسخ مثبت نداده و اخیرا به حملات مسلحانه خود افزوده اند. گروه طالبان آغاز هر نوع گفت و گو با دولت افغانستان را مشروط به خروج نیروهای خارجی از افغانستان کرده اند.

در همین حال شماری دیگر از نهادهای مدنی افغانستان تصمیم گیری در مورد حضور طالبان در نشست هایی که در باره مسائل مهم کشور در آن صحبت می شود را مربوط به ملت افغانستان دانسته اند. محمد نعیم نظری، رئیس شبکه جامعه مدنی و حقوق بشر افغانستان، که بیش از هفتاد نهاد مدنی عضویت آن را دارند، گفته است که این تنها قربانیان جنگ و شهروندان کشور هستند که در مورد کسانی که مرتکب "جنایت" شده اند، تصمیم می گیرند.

آقای نظری به بی بی سی گفت: "طالبان نیروی تخطی گر فراتر از جنگسالار هستند. تخطی هایی که آنها انجام داده اند، اثر بسیار گسترده ای در سطح ملی داشته و آنها حتی در سطح منطقه ای و جهانی مرتکب تخطی های گسترده شده اند."
اجلاس "بن دوم" یکی از مهم ترین نشست های بین المللی در باره افغانستان خواهد بود که در آن، در باره مسائل مهمی مانند، مبارزه با تروریسم و حمایت میکانیسم حمایت جامعه جهانی از دولت افغانستان پس از سال ۲۰۱۴ مورد بحث قرار خواهد گرفت.(بی بی سی)