صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آمریکا با افغانستان اعلامیه استراتژیک امضا می‌کند نه پیمان استراتژیک

آمریکا با افغانستان اعلامیه استراتژیک امضا می‌کند نه پیمان استراتژیک

رایان کروکر، سفیر آمریکا در کابل گفته است که روابط استراتژیک آمریکا و افغانستان بر اساس یک اعلامیه تنظیم خواهد شد و نه پیمان ـ طوری که قبلا گفته شده بود. پیش از این مقامهای دولت افغانستان گفته بودند که مذاکراتی بین دیپلماتهای دو کشور برای تهیه سند پیمان استراتژیک جریان دارد و قرار است لویه جرگه (مجلس بزرگ) برای بررسی آن برگزار شود.

آقای کروکر به بی بی سی گفته که روابط استراتژیک دو کشور بر اساس اعلامیه ای تنظیم خواهد شد که اجرایی شدن آن در مقایسه با پیمان ساده تر است. سفیر آمریکا گفت: "ما در مراحل مقدماتی مذاکرات قرار داریم. در این مذاکرات فهرستی از تقاضا ها از هر دو جانب وجود ندارد. در این مرحله امضای یک پیمان مطرح نیست، زیرا در سیستم کاری ما پیمانها باید از تصویب کنگره آمریکا بگذرد و برای تصویب آن یک روند خیلی پیچیده وجود دارد."

او افزود: "ما در باره آن به عنوان یک موافقتنامه اجرایی یا یک اعلامیه مذاکره می کنیم که از سوی رئیس جمهوری امضا خواهد شد و کنگره به آن رای نخواهد داد. اعلامیه همکاری که ما در صدد تهیه آن هستیم، خیلی گسترده است و اساس همکاری های استراتژیک ما را خواهد ساخت." آقای کروکر همچنین گفت: "این اعلامیه عرصه های مختلف همکاری ها بخش های آموزشی، اقتصادی و بازرگانی، علمی و تکنولوژیک را در برخواهد گرفت و مبنای همکاری های دراز مدت خواهد بود."

پیش از این گفته شده بود که یکی از بندهای اصلی پیمانی که احتمالا به امضای رهبران دو کشور خواهد رسید، در باره ایجاد پایگاههای دایمی آمریکا در افغانستان خواهد بود. اما آقای کروکر گفت که موضوع ایجاد چنین پایگاهی اصلا در میان نیست و افزود: "من به یاد ندارم که گفته باشیم که ما در پی ایجاد پایگاه دایمی یا حضور دایمی آمریکا (در افغانستان) هستیم. من فکر می کنم که این برای هر دو طرف واضح است که ما این را نمی خواهیم."

او گفت که ممکن است در صورت نیاز به ادامه حضور نظامی آمریکا در افغانستان پس از سال ۲۰۱۴ میلادی، یک قرارداد امنیتی بین دو کشور به امضا برسد. آقای کروکر گفت: "ما به یک توافقنامه امنیتی که خواسته ها و انتظارات هر دو کشور را پس از سال ۲۰۱۴ در بر بگیرد، نیاز داریم. ممکن در این توافقنامه حکومت افغانستان تصمیم بگیرد که به حضور نیروهای ائتلاف نیازی نیست."

سفیر جدید آمریکا در کابل گفت: "من فکر می کنم به حضور نظامی آمریکا نیاز خواهد بود، نه در نقش جنگی بلکه در بخش مشاوره و آموزش نیروهای افغان، به دلیل اینکه هم اکنون نیروهای افغان تصمیم می گیرند که (در آینده) به چه نوع سیستم تسلیحاتی نیاز خواهند داشت."

بر اساس جدول زمانی که پیش از این اعلام شده، نیروهای خارجی تا سال ۲۰۱۴ میلادی افغانستان را ترک می کنند و روند خروج تدریجی آنها از هفته های گذشته آغاز شده است. نیروهای بین المللی مستقر در افغانستان اخیرا روند واگذاری مسئولیت های امنیتی به نیروهای افغان را هم آغاز کرده اند و اخیرا مسئولیت دست کم شش منطقه را به این نیروها واگذار کرده اند.

این روند هم تا سال ۲۰۱۴ میلادی به پایان خواهد رسید، اما برخی از ناظران گفته اند که این کار نیاز به تقویت بیشتر نیروهای مسلح افغانستان و دقت بیشتر در اجرای این برنامه دارد.(بی بی سی)