صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

از روز فرهنگی بلوچی گرامی‌داشت شد

از روز فرهنگی بلوچی گرامی‌داشت شد گزارش : غضنفر کاظمی

دیروز سه شنبه تاریخ 12 حوت از روز فرهنگی بلوچی در تالار وزارت اطلاعات و فرهنگ گرامیداشت به عمل آمد.
در این برنامه که از سوی شورای عالی بلوچان برگزار شده بود، محمد طاهر زهیر سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ صحبت کرده و حمایت همه جانبه این وزارت را از فرهنگ بلوچان و سایر فرهنگهای بومی کشور ابراز کرده است.
محمد طاهر زهیر در این برنامه از فرهنگهای متنوع اقوام ساکن در کشور صحبت کرده و گفته است که افغانستان خانه مشترک همه اقوام است و مطابق قانون اساسی افغانستان هر قوم از حق زندگی در این کشور برخوردار بوده و دارای حقوق مدنی و سیاسی خود است.
در این مراسم سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ از رییس شورای بلوچان، جوانان و قلم به دستان بلوچ خواسته است که با شریک کردن آثار ملموس و غیرملموس این قوم با وزارت اطلاعات و فرهنگ همکاری کنند که از یک طرف زمینۀ چاپ آثار آنان فراهم شود و از جانب دیگر بتوانند آثار غیرملموس را از این طریق در یونسکو به نام افغانستان ثبت کنند.
همچنان محمد طاهر زهیر حفظ خرده فرهنگهای ملی را خیلی مهم دانسته و تأکید کرده است که حسب حکم قانون اساسی کشور، ما از هر فرهنگ به گرمی استقبال میکنیم و وزارت اطلاعات و فرهنگ آمادۀ هر نوع حمایت از فرهنگهای بومی کشور است.
در این محفل پیام محمد اشرف غنی رییس جمهوری اسلامی افغانستان نیز خوانده شده و گفته شده است که بلوچان، باشندگان اصیل این خاک استند و دوشادوش سایر اقوام به خاطر آزادی، عزت و سربلندی وطن تلاش کرده اند و قربانی دادهاند.
در پیام رییس جمهوری آمده است که دولت جمهوری اسلامی افغانستان بر این تأکید میکند که قوم بلوچ مانند سایر اقوام از حقوق مساویانه برخوردار است و با توجه به ارزشهای قانون اساسی به خاطر حمایت، نگهداری، پیشرفت و توسعۀ فرهنگ آنان، گامهای ارزشمند برداشته شده است و در آینده نیز از هیچگونه تلاش در این راستا دریغ نخواهد شد.
اقوام بلوچ عمدتا در ولایات نیمروز و قندهار و عدهای قلیلی هم در سایر ولایات زیست دارند. عبدالستار پردلی عضو پیشین مجلس نمایندگان و استاد دانشگاه میگوید، جمعیت بلوچهای افغانستان به حدود دو میلیون تن میرسد که همهی آنها به زبان بلوچی صحبت نمیکنند.
به نقل از دیپلمات، در افغانستان تنها سه مکتب به زبان بلوچی تدریس میکنند که موقعیت این سه مکتب در ولایت نیمروز است و یک بخش زبان هم در دانشگاه قندهار راه اندازی شده است. عبدالستار پردلی در گفتگو با سایت دیپلمات گفته است، من در هم آهنگی با وزارت معارف افغانستان، کتابهای مکتب را تا صنف هشتم به زبان  بلوچی نوشتهام و این کتابها قبلا در سه مکتب تدریس شده اند.
گفتنی است که رادیو تلویزیون ملی نیز در ولایت نیمزور فعالیت دارد و تنها یک ساعت برنامه به زبان بلوچی در روز اجرا میکند. سعدالله بلوچ مدیر عمومی این رادیو در مورد پیشینهی کار شان به دیپلمات توضیح داده و گفته است، این تنها برنامهی تلویزیونی در افغانستان است، اما برای بدست آوردن این فضا هم سالها مبارزه کردیم، چون آنها به ما صرف ده دقیقه اجازه میدادند. امروز ما شعاع 100 کیلومتری را تحت پوشش قرار میدهیم پس برنامههای ما تقریبا در سرتاسر ولایت تماشا شده میتواند.
اولین کانال تلویزیونی به زبان بلوچی در سال 1978 راه اندازی شد، این اقدام احتمالا نظر به چاپ اولین کتابها و روزنامهها به زبان بلوچی قدامت بیشتر داشته باشد. گویندگان زبانهای محلی همواره در افغانستان در تنگنا قرار داشته و از سوی حکومت در ادوار مختلف هم چندان توجهی به زبان و فرهنگ آنها نشده است. در دوره حکومت طالبان ملا محمد عمر، رهبر طالبان، با صدور فتوایی علیه مردم ولایت نیمروز، خواستار پاکسازی قومی بلوچها و شیعهها شده بود.