صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امکان شکستن طلسم 90 ساله

 امکان شکستن طلسم  90 ساله

آلفونسو کوارون امیدوار است با «رُما» طلسم ناکامی فلم های غیرانگلیسی زبان در کسب جایزه اسکار بهترین فلم را بشکند.
فلم «رُما» به کارگردانی آلفونسو کوارون که یک درام خودزیستنامه درباره زندگی یک خدمتکار در دوران پرآشوب سیاسی مکزیکوسیتی در دهه ۷۰ میلادیست می‌‌تواند در جوایز اسکار امسال به یک رکورد تاریخی دست پیدا کند زیرا در صورت کسب جایزه اسکار بهترین فلم، به اولین فلم غیرانگلیسی زبان تاریخ تبدیل خواهد شد که توانسته است جایزه اسکار بهترین فلم در رقابت اصلی را به دست آورد.
طبق گفته ایندیپندنت، تا به امروز در طول تاریخ نودساله اسکار تنها ۱۰ فلم غیرانگلیسی زبان نامزد جایزه اسکار بهترین فلم شده اند و البته هیچکدام نیز نتوانسته اند این جایزه را با خود به خانه ببرند. اولین این فلم ها «توهم بزرگ» (۱۹۳۷) درام انسان دوستانه بی نظیر ژان رنوا بود. پس از «توهم بزرگ» بیشتر از ۳۰ سال زمان صرف شد تا فلم دیگری این بار نیز با زبان فرانسوی نامزد جایزه اسکار بهترین فلم شود که این فلم «زد» تریلر سیاسی درخشان کوستا گاوراس بود. پس از آن فلم های «مهاجران»، «فریادها و نجواها»، «پستچی»، «زندگی زیباست»، «ببر خیزان اژدهای پنهان»، «نامه هایی از ایووجیما»،«بابل» و «عشق» به این مهم دست یافتند.
در طول ۹۰ دوره اخیر جوایز اسکار تنها فلم «آرتیست» (۲۰۱۱) ساخته میشل آزاناویسوس نزدیک ترین فلم به کسب این رکورد بود. «آرتیست» یک فلم سیاه و سفید صامت فرانسوی با میان نوشته هایی به زبان فرانسه بود که توانست با قدرت اکثر جوایز مهم سال ۲۰۱۱ را به دست آورد اما این فلم شامل این رکورد نمی شود. «آرتیست» صامت بود و اگر سختگیرانه بخواهیم در نظر بگیریم فلم با وجود صامت بودن در سکانس پایانی دو خط دیالوگ به زبان انگلیسی نیز داشت و شاید به همین دلیل بود که در سال ۲۰۱۱ فرانسه فلم دیگری را برای شرکت در بخش اسکار بهترین فلم غیرانگلیسی زبان به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی فرستاد. در آن سال از سوی فرانسه فلم «اعلان جنگ» ساخته والری دونزلی به اسکار فرستاده شد. باید تاکید کرد که فلم آزاناویسوس قطعا مهم ترین معضل فلم های غیرانگلیسی زبان را که زبان فلم است، برای اعضای آکادمی نداشت. «آرتیست» با جایزه اسکار بهترین فلمی که به دست آورد نام خود را به عنوان دومین فلم صامت تاریخ سینما بعد از فلم «بالها» ساخته ویلیام ولمن با بازی کلارا بو که پیش از این در نخستین دوره جوایز اسکار توانسته بود جایزه اسکار بهترین فلم کسب کند، ثبت کرد.
با این حال امسال به نظر می‌‌رسد برخلاف خیلی از آن سال ها که همان زمان هم مشخص بود برخی از آن فلم ها شانس چندانی برای دریافت اسکار بهترین فلم ندارند،  «رُما» با درو کردن جوایز سینمایی شانس بسیار زیادی برای ثبت این رکورد تاریخی داشته باشد. البته فراموش نکنیم که در کمال تعجب «رُما» محصول کشور مکزیک با وجود شانس زیاد برای کسب جایزه اسکار بهترین فلم سال، در بخش بهترین فلم غیرانگلیسی زبان سال که چندی پیش فهرست کوتاه آن از سوی آکادمی اسکار اعلام شد چندان بی رقیب نیست و ممکن است با وجود کسب جایزه اسکار بهترین فلم سال با تغییر دیدگاه چند عضو آکادمی دستش به جایزه اسکار بهترین فلم غیرانگلیسی زبان نرسد دلیل آن هم رقبای سرسختی چون «جنگ سرد»، «سوختن» و «دزدان فروشگاه» هستند.
اما می‌‌توان گفت در بخش بهترین فلم سال برخلاف بخش بهترین فلم غیرانگلیسی زبان تا به امروز رقیب چندان مهمی برای «رُما» دیده نشده است. تاکنون بسیاری از منتقدان تنها فلم «ستارهای متولد میشود» نخستین ساخته بردلی کوپر را رقیب نسبتا جدی «رُما» در جدال برای کسب اسکار بهترین فلم سال قلمداد می‌‌کنند و فلم هایی چون «سوگلی»، «کتاب سبز»، «اگر خیابان بیل زبان داشت»، «اولین اصلاح شده» و «پلنگ سیاه» را در قد و قواره رقابت با فلم برنده شیرطلای ونیز کوارون نمی بینند.
«رُما» تا این لحظه که این مطلب نوشته شده است یک آمار کم نظیر از خود به جا گذاشته است زیرا این فلم توانسته تاکنون جایزه بهترین فلم سال منتقدان نیویورک، لس آنجلس، شیکاگو، دالاس، کانزاس، لاس وگاس، فیلادلفیا، سان فرانسیسکو، سیاتل، تورنتو و واشینگتن را از آن خود کند.
حال با توجه به این همه تحسین باید منتظر ماند و دید که آیا اعضای آکادمی اسکار سرانجام دست از محافظه کاری برخواهند داشت و فلمی با زبانی غیر از انگلیسی را حایز دریافت بالاترین جایزه معتبرترین رویداد سینمایی اعلام می‌‌کنند یا اینکه «رُما» هم به صف فلم های ناکام بالا می‌‌پیوندد. پاسخ این سوال، بامداد ۲۴ فبروری ۲۰۱۹ (۵ حوت) در دالبی تئاتر هالیوود مشخص میشود.