صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کازوئو ایشی گورو برنـده نوبل ادبیـات شد؛ برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۷ را بشناسید

کازوئو ایشی گورو  برنـده نوبل ادبیـات شد؛ برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۷ را بشناسید

نام «کازوئو ایشیگورو» به عنوان برنده مهمترین جایزه ادبی جهان اعلام شد؛ نویسندهای که تا کنون چهار بار نامزد «من بوکر» شده و یکبار این جایزه را به خانه برده است.
«کازوئو ایشیگورو» نویسنده انگلیسی جاپانیتبار متولد ۸ نوامبر ۱۹۵۴ ناگازاکی است اما در پنجسالگی همراه با خانواده، وطنش را به مقصد انگلیس ترک کرد.
او مدرک کارشناسی رشته انگلیسی و فلسفه را از دانشگاه «کنت» دریافت کرد و بعد از یک سال مشغولیت به داستاننویسی، دوباره به تحصیل روی آورد و مدرک کارشناسی ارشد نویسندگی خلاق را از دانشگاه «ایست آنگلیا» کسب کرد. او از سال ۱۹۸۲ شهروند انگلیسی محسوب میشود.
او هنگام بحث درباره میراث جاپانی و تأثیر آن بر تربیتش میگوید: من کاملا مثل انگلیسیها نیستم، چون پدر و مادری جاپانی در خانهای جاپانیزبان مرا بزرگ کردهاند. پدر و مادرم فکر نمیکردند که قرار است مدتی به این بلندی در این کشور زندگی کنیم. آنها احساس مسئولیت میکردند که ارتباط مرا با ارزشهای جاپانی حفظ کنند. من پیشینهای متمایز دارم. جور دیگری فکر میکنم و دیدگاههایم اندکی با بقیه فرق دارد.
حروف اسم جاپانی «ایشیگورو» به معنای سنگ و سیاه هستند. دو رمان اول او در جاپان اتفاق میافتند با این حال خود او در مصاحبههای متعدد تأکید کرده که با ادبیات جاپان آشنایی چندانی ندارد و آثارش شباهتی به ادبیات جاپان ندارند. این نویسنده در مصاحبهای در سال ۱۹۹۰ میگوید: اگر اسم مستعاری انتخاب میکردم و کس دیگری پیدا میکردم که از عکسش به جای عکس خودم استفاده کنم، مطمئنم کسی به ذهنش نمیرسید که بگوید این آدم مرا یاد فلان نویسنده جاپانی میاندازد. هرچند بعضی نویسندگان جاپانی تأثیری دورادور بر کار او داشتهاند، «ایشیگورو» خود تأثیر سینماگران جاپانی مانند «یاسوجیرو ازو» و «میکیو ناروسه» را بیشتر میداند. برنده نوبل ادبیات امسال، یکی از مطرحترین نویسندگان انگلیسیزبان ادبیات داستانی است و تاکنون چهار بار با کتابهای «هنرمندی از جهان شناور»، «بازمانده روز»، «وقتی یتیم بودیم» و «هرگز رهایم مکن» نامزد جایزه «من بوکر» شده است. رمان «بازمانده روز» او که در ایران توسط «نجف دریابندری» ترجمه شده است، جایزه «من بوکر» سال ۱۹۸۹ را برایش به ارمغان آورد.
به جز «منظره رنگپریده تپهها»، همه رمانها و مجموعه داستانهای کوتاه او نامزد جایزههای معتبر ادبی شدهاند. رمانهای «بازمانده روز» و «هرگز رهایم مکن» او به صورت فلم سینمایی درآمدهاند. «آنتونی هاپکینز» و «اما تامپسون» بازیگران سرشناسی هستند که در «بازمانده روز» ایفای نقش کردهاند.
رمان «هرگز رهایم مکن» او که در سال ۲۰۰۵ به چاپ رسید، نامزد جایزه بوکر، جایزه «آرتور سی. کلارک» و همچنین نامزد جایزه انجمن ملی منتقدان کتاب آمریکا شد. این اثر ادبی به زبانهای فارسی، روسی، فرانسوی، آلمانی، هالندی، فنلندی، بلغاری، جاپانی، ایتالیایی، ایسلندی، چینی، اسپانیایی، دنمارکی، پرتگالی و... ترجمه شده است. این رمان همچنین از سوی مجله «تایم» به عنوان بهترین رمان سال ۲۰۰۵ معرفی شده است.
هفتمین رمان «ایشیگورو» با عنوان «غول مدفون» در سال ۲۰۱۵ به چاپ رسید. «تایم» در سال ۲۰۰۸، این رماننویس را در رتبه ۳۲ از لیست «۵۰ نویسنده بزرگ انگلیسی از سال ۱۹۴۵ به بعد» قرار داد. «سارا دانیوس» سخنگوی هیات داوران آکادمی نوبل هنگام اعلام نام «ایشیگورو» به عنوان برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۷، سبک او را ترکیبی از «جین آستین» و «فرانتس کافکا» توصیف کرد و افزود: «بازمانده روز» او یک شاهکار واقعی است که شبیه به رمانی از «پی.چی. وودهاوس» شروع میشود و شبیه به آثار «کافکا» پایان میپذیرد.
«ایشیگورو» هم در اولین مصاحبه خود درباره نوبلیست شدنش گفت: کسب جایزه نوبل افتخاری بزرگ و به معنای آن است که من پا جای پای بزرگترین نویسندگانی که تاکنون زیستهاند، گذاشتهام.
نویسنده «بازمانده روز» ادامه داد: جهان در وضعیتی بسیار ناپایدار است و من امیدوارم تمام جوایز نوبل، نیرویی باشند برای پیش بردن دنیا به سمتی مثبت. عمیقا تحت تاثیر قرار میگیرم اگر به نحوی بخشی از این جَو باشم و به مثبت شدن فضا در این زمان بیثبات کمکی کنم.