صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

رسوایی شنود در دانمارک؛ مرکل و مکرون خواستار توضیح شدند

رسوایی شنود در دانمارک؛  مرکل و مکرون خواستار توضیح شدند

ابراز نارضایتی عمیق از همکاری سرویس اطلاعاتی دانمارک با آژانس امنیت ملی امریکا در ماجرای شنود از سیاستمداران ارشد اروپایی؛ صدراعظم آلمان و رئیس جمهور فرانسه چنین عملکردی از سوی دوستان و متحدان را "غیرقابل قبول" خواندند.
صدراعظم آلمان و رئیس جمهوری فرانسه از دانمارک و امریکا خواستهاند در باره مسئله شنود توضیح دهند و جوانب امر را  شفافسازی کنند. امانوئل مکرون پس از نشست مجازی با آنگلا مرکل با لحنی اعتراضی گفت: «چنین چیزی بین شرکا پذیرفتنی نیست. انتظار میرود دانمارک و امریکا حقایق امر را به وضوح توضیح دهند.»
آنگلا مرکل نیز از  آنچه روی داده، برانگیحته است. او در تایید انتقاد مکرون گفت: «نگرش دولت آلمان نسبت به شنود مکالمات مقامات سیاسی همان است که قبلا بود.»
اشاره مرکل به اکتبر ۲۰۱۳ است که مشخص شد، آژانس امنیت ملی امریکا اطلاعات میلیونها شهروند آلمانی را جمعآوری کرده و تلفن همراه صدراعظم را نیز تحت کنترل و شنود داشته است. آن موقع نیز صدراعظم "جاسوسی بین دوستان" را به چالش کشیده بود. مرکل با استقبال از این که دولت دانمارک اقدام سرویس مخفی را تقبیح کرده، گفت: «این از نظر من نه تنها مبنایی برای روشن کردن موضوع است، بلکه به اعتمادآفرینی نیز کمک خواهد کرد.» دولت دانمارک از ماجرای شنود تبری جسته است. ترینه برامسن، وزیر دفاع این کشور گفته است: «شنود سیستماتیک متحدان نزدیک غیرقابل قبول است.» سرویس اطلاعاتی دانمارک اما سکوت پیشه کرده و پرسشهای رسانهها را بیپاسخ گذاشته است. طبق گزارش رادیو دانمارک و تیم روزنامهنگاران تحقیقی آلمانی از روزنامه زود دویچه و شبکههای رادیوتلویزیونی غرب و شمال آلمان (WDR   و NDR )، سرویس اطلاعاتی ارتش دانمارک به سرویس مخفی امریکا امکان استفاده از یک ایستگاه شنود مخفی در نزدیکی کپنهاگ را داده است. بنا بر این تحقیقات در فاصله سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ علاوه بر مکالمات آنگلا مرکل، صحبتهای فرانک والتر اشتاینمایر، رئیس جمهور کنونی و وزیر خارجه وقت آلمان و پتر اشتاینبروک، کاندیدای حزب سوسیال دمکرات برای مقام صدراعظم نیز شنود شدهاند. در همین بازه زمانی تماسهای سیاستمداران ارشد فرانسه، ناروی و سویدن نیز استراق سمع شده است. سویدن و ناروی هم خواهان پاسخگویی دانمارک و شفافسازی ماجرای جاسوسی شدهاند. گفته شده که شنود مکالمات رهبران کشورهای اروپایی از طریق یک نقطه تبادل اینترنتی در ایستگاه "سانداگرگاردان" در نزدیکی کپنهاگ و کمک سازمان اطلاعات دانمارک میسر شده است.
دانمارک از نزدیکترین متحدان امریکا در اتحادیه اروپا و تنها کشور منطقه اسکاندیناوی است که همزمان عضو ناتو و اتحادیه اروپا است. کلمان بون، وزیر مشاور دولت فرانسه در امور اروپا نیز گفته که جاسوسی امریکا از مقامات اروپایی با کمک دانمارک "بسیار نگرانکننده" است. او احتمال تاثیرگذاری این ماجرا بر همکاریهای اتحادیه با ایالات متحده را رد نکرده است.