صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دولت بریتانیا؛ تغییرات در اولویت‌های سیاست خارجی خود را اعلام می‌کند

دولت بریتانیا؛ تغییرات در اولویت‌های  سیاست خارجی خود را اعلام می‌کند

دولت بریتانیا قرار است سهشنبه ۱۶ مارچ اولویتهای سیاست خارجی و دفاعی خود پس از جدایی این کشور از اتحادیه اروپا (برگزیت) را اعلام کند. بریتانیا به طور رسمی از اول جنوری سال جاری میلادی از این اتحادیه خارج شد.
بر اساس یک گزارش رسمی، بریتانیا در سیاستهای جدید خود تمرکز خاصی بر روی موضوعاتی نظیر تجارت و امنیت در منطقه هند-اقیانوس آرام، روابط با کشورهای هند، استرالیا و جاپان و همچنین حل چالش های روابط با چین خواهد داشت.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، قرار است ماه آینده به هند سفر کند و همزمان هم اعلام شده است که یک ناو هواپیمابر این کشور در این منطقه مستقر خواهد شد.
بر اساس گزارشی که منتشر شده روسیه کماکان یک تهدید برای این کشور محسوب میشود و بریتانیا کلاهکهای هستهای خود را افزایش خواهد داد.
به گفته خبرنگار امور دیپلماتیک بیبیسی مبارزه با تغییرات اقلیمی اولین اولویت بینالمللی بریتانیاست؛ گزارش رسمی ارائه شده زیاد به روابط آینده بریتانیا با اتحادیه اروپا نپرداخته است.
اسناد سیاستهای جدید بریتانیا مشتمل بر ۱۰۰ صفحه است که با عنوان "بریتانیای جهانی در عصر رقابتی" منتشر شده؛ و انتظار میرود بوریس جانسون درباره جایگاه کشورش در دنیا و توانایی بهرهبرداری از موقعیتهای پیش رو اظهار "خوشبینی" کند. برای سالها جایگاه بریتانیا در جهان با عضویت خود در اتحادیه اروپا و روابطش با امریکا شناخته میشد و عمدتا به عنوان پلی میان این دو دیده شده بود اما خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا معادلات را عوض کرد.
حالا دولت بریتانیا در پی آن است که این کشور نقش متفاوتی را در معادلات جهانی بازی کند. سیاست جدید بریتانیا در پی تقویت تجارت، امنیت و دیپلماسی در منطقه هند-آرام است که به سرعت در حال رشد اقتصادیست و در عین حال در پی تغییرشکل روابطش با بزرگترین بازیگر آسیایی؛ بنام چین که دومین قدرت بزرگ اقتصادی جهان است.
در حالیکه بریتانیا ناتو را کماکان به عنوان تکیهگاه اصلی دفاعی و امنیتی در منطقه آتلانتیک-اروپا میبیند ولی این کشور در کنار متحدانش خواهان شکل دهی یک نظم بازتر جهانی است که در آن دموکراسیها بتوانند "رشد کنند".
بر اساس سیاستهای جدید بریتانیا "قدرتهای جدید از تمامی ابزارهای در اختیار خود برای تبیین نظم جهانی استفاده میکنند؛ در بعضی موارد سیستم باز و لیبرال بینالمللی را که برآمده از جنگ سرد است، تضعیف میکنند."
'خلاء مالی'
انتشار سیاستهای جدید بریتانیا در عرصه دفاعی و بینالملل در حالیست که بوریس جانسون، نخست وزیر این کشور بودجه دفاعی این کشور ظرف چهار سال آینده ۱۶.۵ میلیارد پوند افزایش داده است.
جانسون این موضوع را چند ماه پیش اعلام کرد و گفت که این بودجه امکان سرمایه گزاری در نهادی فراهم می کند که در حوزه هوش مصنوعی فعالیت دارد و همچنین یک "فرماندهی فضایی" که می تواند اولین موشک بریتانیا را تا سال ۲۰۲۲ به فضا بفرستد. علاوه بر این، بودجه اعلام شده به یک کریودور سایبری در شمال انگلستان اجازه فعالیت خواهد داد که شامل ستاد "نیروهای ملی سایبری" خواهد بود.
گروهی از نمایندگان پارلمان بریتانیا اما هشدار داده اند که این بودجه اضافه ممکن است صرف پر کردن خلاء مالی در ادارات مربوط شود، به ویژه با توجه به این موضوع که وزارت دفاع این کشور با کمبود بالقوه بودجه معادل ۱۷ میلیارد پوند روبه روست. به گفته این نمایندگان ۲۰ میلیون پوند دیگر که ارتش درخواست کرده بود در بودجه اعلام شده تأمین نشده است.
وزارت دفاع بریتانیا گفته است که منابع مالی تازه، "ثبات مالی را برخواهد گرداند".