صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بارورسازی ابرها؛ چین چطور در آب و هوای خود دستکاری می‌کند

بارورسازی ابرها؛ چین چطور در آب و هوای خود دستکاری می‌کند

پکن یکی از آلودهترین شهرهای جهان است اما در روزهایی که یک نشست مهم سیاسی یا یک رویداد جهانی پر اهمیت در این شهر جریان دارد، تقریبا هیچ ابری در آسمان نیست و خورشید در حال تابیدن است. و این البته اتفاقی نیست.
دولت چین که سالهاست از برنامههای دستکاری آبوهوا استفاده میکند، ماه دسمبر یک قدم هم فراتر رفت و اعلام کرد قصد دارد از ظرفیت عملیاتی خود در سراسر کشور بهره ببرد.
هدف مسئولان این است که تا سال ۲۰۲۵ نزدیک به ۵/۵ میلیون مترمربع یعنی تقریبا ۶۰ درصد از خاک کشور را تحت پوشش برنامههای باران یا برف مصنوعی قرار دهند. اما اجرای این طرح آن هم در بحبوحه ابهام‌‌های موجود در رابطه با تاثیر فناوری و همینطور تنشهای منطقه‌‌ای، نگرانی برخی کشورهای همسایه از جمله هند را به دنبال داشته است.
چین چگونه آبوهوا را دستکاری میکند؟
چین از روشی به نام "بارورسازی ابرها" استفاده میکند که در سراسر جهان شناخته شده است.
در این روش با پخش ذرات مواد شیمیایی نظیر یدید نقره روی ابرها آنها را به شکل مصنوعی وادار به بارش میکنند. این تکنیکی است که برای ایجاد تغییر در آبوهوا مورد استفاده قرار میگیرد.
داناسری جایارام، کارشناس آبوهوا از آکادمی آموزش عالی مانیپال در ایالت کارناتاکای هند به بیبیسی گفت: " کشورهای زیادی از این فناوری استفاده میکنند و چین از مدتها پیش استفاده از آن را آغاز کرده است. هند هم از آن استفاده کرده است. این روش علاوه بر این در کشورهای آفریقای سیاه و مناطق شمال غربی این قاره که با خشک سالیهای شدید روبرو هستند یا استرالیا به عنوان مثال، مورد استفاده قرار گرفته است." اما او میگوید اقدامات صورت گرفته در این کشورها در مقایسه با طرحی که پکن قصد انجامش را دارد بسیار کوچک هستند.
بارورسازی ابرها تاریخی طولانی دارد و اولین بار در دهه ۱۹۴۰ میلادی و عمدتا در ایالات متحده به اجرا درآمد، هر چند هنوز هم شک و شبهه زیادی در رابطه با نتایج این روش وجود دارد.
جان سی. مور پژوهشگر از دانشگاه پکن به بیبیسی گفت: "مقالات علمی بسیار کمی در رابطه با کارآمدی این روش نوشته شده‌‌اند. روش بارورسازی ابرها بدون هیچ نوع تایید علمی شکل گرفت و توسعه پیدا کرد. "
او میگوید دستکاری آبوهوا از طریق بارورسازی ابرها در چین یک "مسأله عملیاتی" است: " این نه یک تمرین تحقیقاتی است و نه حتی ذرهای به علم ربط دارد. این کار اساسا در سطح محلی در شهرهای بزرگ و کوچک انجام میشود. " این طرح وقتی پکن میزبان رویدادهای بزرگ است به اجرا در میآید. البته در برخی موارد خاص از جمله زمان برگزاری جلسات سالانه پارلمان معمولا کارخانهها هم تعطیل میشوند تا به کاهش آلودگی هوا کمک کنند.
به گفته مور به منظور جلوگیری از آسیب دیدن زمینهای زراعتی عملیات بارورسازی ابرها به طور مرتب در ۵۰ هزار شهر کوچک و بزرگ چین به اجرا در میآید.
او میگوید: " هدف از این کار اساسا جلوگیری از طوفانهای تگرگ است که محصولات کشاورزی را تخریب میکنند. بنابراین  اما به گفته این پژوهشگر بارورسازی ابرها در چین تنها "یک یا دو ماه در سال" به طور موثر عمل میکند.