صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اعضای اتحادیه اروپا با تحریم بلاروس موافقت کردند

اعضای اتحادیه اروپا  با تحریم بلاروس موافقت کردند

مذاکرات بر سر تحریم بلاروس در اتحادیه اروپا به دلیل مخالفت قبرس بینتیجه مانده بود. اکنون قبرس اعلام کرده که از حق وتو خود استفاده نخواهد کرد. اتحادیه اروپا ۴۰ تن از اعضای دولت و نیروهای امنیتی بلاروس را تحریم کرده است.
شامگاه پنجشنبه اول اکتبر (۱۰ میزان) در نشست اتحادیه اروپا در بروکسل، قبرس از حق وتو در برابر اقدامات تنبیهی برنامهریزیشده علیه بلاروس استفاده نکرد و راه برای وضع تحریمها علیه بلاروس هموار شد. تحریمها در روزهای آینده میتوانند از سوی شورای وزیران اتحادیه اروپا تصویب و اجرا شوند.
اعضای اتحادیه اروپا پیشتر قصد داشتند یک سری اقدامات تنبیهی علیه اعضای دولت بلاروس و نیروهای امنیتی که در سرکوب مخالفان دست داشته و دارند، اعمال کند. توافق کلی در این زمینه در ماه اوت حاصل شده بود، اما قبرس به دلیل اختلافهای خود با ترکیه بر سر اکتشافات گاز طبیعی در شرق مدیترانه و واداشتن اتحادیه اروپا به تحریمها علیه ترکیه از این اقدام جلوگیری کرده بود.
اکنون با کنار آمدن قبرس راه برای اعمال ممنوعیت مسافرتی و توقیف اموال بیش از ۴۰ عضو دولت و نیروهای امنیتی بلاروس باز شده است.
شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا تحریمها را "پیامی روشن" برای حاکمان بلاروس دانست. اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز از گشوده شدن راه تحریمها علیه بلاروس ابراز خشنودی کرد.
اتحادیه اروپا با اعمال تحریمها و اقدامات تنبیهی قصد دارد فشار بر رهبری بلاروس را تشدید کرده و همبستگی خود را با مردم  بلاروس نشان دهد.
اعتراضات در بلاروس پس از انتخابات ریاست جمهوری در این کشور در نهم اوت آغاز شد. مخالفان لوكاشنكو را به تقلب در انتخابات ریاست جمهوری متهم کرده و به اعتراضهای پیگیر و گسترده خود علیه رئیس جمهوری ۶۶ ساله ادامه میدهند. لوکاشنکو ۲۶ سال بر بلاروس حکومت میکند و به عنوان آخرین دیکتاتور اروپا شناخته میشود.
جنبش دموکراسیخواه بلاروس و اتحادیه اروپا ریاست جمهوری لوکاشنکو را به رسمیت نمیشناسند و پیروز واقعی انتخابات ریاست جمهوری ماه اوت بلاروس را سوتلانا تیخانوفسکایا، رقیب لوکاشنکو میدانند.
تحریمهای اتحادیه اروپا شامل ۴۰ نفر میشود که به دست داشتن در تقلب انتخابات یا سرکوب شدید اعتراضات مسالمتآمیز مردم بلاروس متهم هستند.
نام لوكاشنكو به دلیل احتمال پیچیده شدن تلاشهای دیپلماتیک برای حل بحران بلاروس در فهرست تحریمشدگان قرار نگرفته است.
انتقادات شدید اردوغان از اتحادیه اروپا
قبرس و یونان برنامهها و تلاشهای ترکیه برای اکتشاف گاز در شرق دریای مدیترانه را غیرقانونی میدانند و مدتهاست، از اتحادیه اروپا خواستهاند واکنش تندتری نسبت به این برنامهها نشان دهد. اتحادیه اروپا برای ترغیب قبرس برای خودداری از وتوی خود تهدیدات تحریمی علیه ترکیه را حفظ کرد.
اتحادیه اروپا اکنون اعلام کرده است، در صورت اقدامات جدید یکجانبه از سوی از همه ابزارها و گزینههای ممکن استفاده خواهد کرد. تنها پایبندی آشکار به تهدیدهای تحریم ترکیه بود که قبرس را ترغیب کرد دست از مخالفتش بر سر تحریم بلاروس بردارد.
موضع قبرس و یونان در اتحادیه اروپا سبب انتقاد شدید رجب طیب اردغان، رئیس جمهور ترکیه شد.
اردوغان در انتقاد از اتحادیه اروپا گفت: «پررویی یونان و یونانیان قبرس اتحادیه اروپا را به تشکیلاتی بینفوذ و سطحی و بدونآینده نگری تبدیل کرده است».
رئیس جمهور ترکیه افزود: «هیچ مشکلی در منطقه وجود نداشته که اتحادیه اروپا توانسته باشد آن را حل کند. برعکس، هر بحرانی را که اتحادیه اروپا در آن دخالت کرده ابعاد دیگری یافته است».