صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کارشناسان: ممکن است تعداد قربانیان کرونا در ایران به سه و نیم میلیون نفر برسد

کارشناسان: ممکن است تعداد قربانیان کرونا در ایران به سه و نیم میلیون نفر برسد

ویروس کرونا پس از چین و ایتالیا، ایران را شدیداً متاثر کرده است. به دلیل کمبود کمک‌های بین‌المللی، سوء مدیریت دولت و عدم مسئولیت‌پذیری ممکن است که وضعیت این کشور بیشتر از پیش به وخامت بگراید .
محققان در دانشگاه صنعتی شریف در شهر تهران یک شبیه‌سازی کمپیوتری را ایجاد کرده‌اند تا بتوانند از این طریق، سناریوهای مختلف گسترش بیماری کووید ۱۹ در ایران را ارزیابی کنند .
نتیجه‌گیری این گروه چنین است: در بهترین سناریو که در آن دولت مناطقی با ریسک بالا را قرنطین کند، مردم مقررات قرنطین را رعایت کنند و دسترسی به منابع صحی کافی تضمین باشد، احتمال می‌رود که اوج این بیماری همه‌گیر تا حدود یک هفته دیگر فرا برسد و شمار قربانیان ناشی از ویروس کرونا به ۱۲هزار تن خواهد رسید .
حالا این سناریو در هر سه بخش یاد شده واقع بینانه نیست: حکومت ایران نمی‌تواند قرنطین را اعمال کند، مردم قواعد قرنطین را رعایت نمی‌کنند و با توجه به اعمال تحریم‌های ایالات متحده و سوء مدیریت، عرضه خدمات صحی فاجعه‌بار است .
با اشاره به واقعیت‌های عینی، محققان دانشگاه صنعتی شریف پیش بینی می‌کنند که اوج بیماری همه‌گیر کرونا در ایران در اواخر ماه می خواهد بود. آنان تخمین می‌زنند که در نتیجه این بیماری احتمالاً تا سه‌ونیم میلیون تن جان خود را از دست بدهند .
حفر گورستان
آمارهای رسمی ایران تصویر ناخوش‌آیندی را ترسیم می‌کنند: تا حال بیش از ۱۶ هزار تن به ویروس کرونا مصاب شده و تا شام روز سه‌شنبه، ۹۸۸ تن در ایران جان باخته‌اند .
در حال حاضر، ایران سومین آمار بلند را در مرگ‌ومیر ناشی از ویروس کرونا در جهان دارد. این در حالیست که موارد مشکوک بیماران ویروس کرونا و تلفات ناشی از آن احتمالاً بالاتر از آماری است که حکومت نشر می‌کند. سازمان صحی جهان روز سه شنبه گفت که اعتقاد بر این است که رقم واقعی پنج مرتبه بالاتر از این آمار باشد .
در شهر قم، جایی که اولین مورد جان باختن به دلیل ویروس کرونا در ۱۹ ماه فبروری امسال به ثبت رسید، مردم مصروف قبر کندن هستند. در دوازدهم ماه مارچ، روزنامه واشنگتن پست تصویرهای ماهواره‌ای را از این شهر به نشر رساند. در این تصاویر بیانگر گسترش سریع قبرستان است و افزون بر آن، گورهایی هم دیده می‌شوند که در زمین‌های مجاور حفر شده‌اند .
این شهر محل هم‌چنین محل تجمع افراد مذهبی است که حاضر نیستند جدیت اوضاع را درک کنند. پس از چندین هفته تامل، سرانجام مقام‌های این شهر تصمیم گرفتند که زیارت فاطمه معصومه را مسدود کنند. اما روز دوشنبه گذشته، نمازگزاران موانع این زیارتگاه را شکستند و  جماعت و عبادت‌شان را انجام دادند. افراد شدیداً مذهبی مانع اقدام حکومت شدند تا این شهر ۱۳۰ کیلومتری دورتر از شهر تهران را در قرنطین قرار بدهند .
"قرنطین تهران واقع بینانه نیست "
شهر تهران در میان دیگر شهرهای ایران آمار درشتی از مرگ‌ومیر افراد مبتلا به ویروس کرونا را دارد که به مفهوم بی‌کفایتی دولت این کشور است. روز یکشنبه گذشته، آیت الله خامنه‌ای رهبر مذهبی ایران به نیروهای این کشور دستور داد تا از رهنمودهای رئیس جمهور روحانی و حکومت پیروی کنند. خامنه‌ای از نظامیان ایران خواست که رهبری مبارزه با ویروس کرونا را به دست بگیرند. اما مشخص نیست که چه کسی مسئول آن است .
محمد باقری، رئیس ستاد نیروهای مسلح ایران اعلام کرد، مصمم است تا وضعیت را در ظرف ده روز زیر کنترول بیاورد. شایعات در مورد اعمال محدودیت‌ها و حضور سنگین نظامیان در تهران هم وجود دارد. اما رئیس جمهور ایران روز یکشنبه تلاش کرد با معلومات دهی برای شهروندان این کشور اذعان کند که اعمال کردن قرنطین تنها توسط یک گروه مدیریت بحران در چوکات حکومت این کشور صورت خواهد گرفت، نه بیرون از آن. با این حال، روحانی وضعیت اضطراری را اعلام نکرده و در راستای مسدود کردن پایتخت هم تلاش نورزیده است .
پیروز حناچی، شهردار تهران گفته است: «ما ظرفیت و توانایی این را نداریم که شهر را در قرنطین قرار بدهیم. ما نمی‌توانیم که از انسان‌های در قرنطین محافظت کنیم. این به دلیل اعمال تحریم‌ها می‌باشد . »
تحریم‌ها مانع کمک‌های صحی می‌شوند

حکومت ایران روز سه شنبه گذشته قرضه پنج میلیارد دالری را از صندوق بین‌الملی پول درخواست کرد تا بتواند در برابر گسترش بیشتر ویروس کرونا مجادله کند. این نخستین باری است که در طول پنجاه سال، ایران چنین درخواستی از صندوق بین‌المللی پول می‌کند. هرگاه این پول در دسترس حکومت ایران قرار بگیرد، باز هم آنان قادر نخواهند بود که لوازم مورد نیاز بهداشتی و صحی خود را خریداری کنند. تحریم‌های ایالات متحده معاملات بانکی مورد نیاز برای تأمین تجهیزات صحی و کالاهای بشردوستانه را تقریبا غیرممکن می‌کند.