صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نشست اقلیمی مادرید با توافقی ‹نیم‎بند› به پایان رسید

نشست اقلیمی مادرید با توافقی ‹نیم‎بند› به پایان رسید

طولانیترین مذاکرات اقلیمی سازمان ملل سرانجام در مادرید با توافقی به گفته خبرنگاران «نیمبند»، به پایان رسید. مذاکرهکنندگان درباره موضوع اصلی یعنی افزایش اقدام جهانی برای کاهش گازهای گلخانهای به توافق رسیدند اما درخصوص چند موضوع مهم دیگر نتوانستند به توافق برسند.
در نشست مادرید اتحادیه اروپا و کشورهای کوچک جزیرهای به دنبال اقدام بیشتر و سریعتر بودند اما طیفی از کشورهای دنیا از جمله آمریکا، برزیل، هند و چین مخالفت کردند.
توافقنامه نشست مادرید قرار بود روز جمعه (۱۳ دسمبر) نهایی شود اما برای آن به دو روز و شب مذاکره بیشتر نیاز بود.
به این ترتیب تمام کشورهای دنیا باید وعدههای اقلیمی «تازه و بهبود یافته» خود را در اولین نشست اقلیمی مهم سازمان ملل ارائه کنند اما اختلاف بر سر موضوعهای دیگر از جمله «تجارت (بازار) کربن» به نشست گلاسکو موکول شد.
این نشست که به کاپ-٢٦ موسوم است اواخر سال ۲۰۲۰ (١٩ عقرب ١٣٩٩) در گلاسکوی اسکاتلند برگزار میشود.
توافق برای اقدام جدیتر وقتی حاصل شد که قرار شد کشورهای ثروتمندتر نشان دهند که پیش از سال ۲۰۲۰ وعدههای اقلیمی خود را محقق کردهاند.
لورنس توبیانا یکی از مبتکران اصلی پیمان اقلیمی پاریس و مدیر بنیاد اقلیمی اروپا گفت: «این توافق واقعا ترکیبی از خوب و بد است و فاصله بعیدی دارد با آنچه علم میگوید باید انجام شود.»
«بازیگران اصلی که باید این کار را در مادرید انجام میدادند انتظارها را برآورده نکردند اما به برکت ائتلاف کشورهای جزیرهای کوچک، اتحادیه اروپا، کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین و بر خلاف خواست بزرگترین آلودهکنندههای دنیا به بهترین توافقی که میشد رسیدیم.»
۲۷ کشور اتحادیه اروپا جمعه توافق کردند که تا سال ۲۰۵۰ «کربنخنثی» شوند (به استثنای پولند). کربن-خنثی یا اقلیم-خنثی یعنی تولید گازهای گلخانهای با جذب این گازها از جو زمین خنثی شود. گازهای گلخانهای که خودروها و نیروگاهها تولید میکنند با درخت و جنگلکاری و فناوریهایی که دی اکسید کربن را زیر زمین دفن میکنند از جو زمین بازجذب میشوند.