صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

فرانسوا اولاند: رای پارلمان بریتانیا بر اراده فرانسه علیه سوریه تاثیر ندارد

فرانسوا اولاند: رای پارلمان بریتانیا بر اراده فرانسه علیه سوریه تاثیر ندارد

در ادامه واکنش به احتمال برخورد نظامی غرب با حکومت سوریه به اتهام کاربرد اسلحه کیمیاوی، رئیس جمهوری فرانسه رای منفی پارلمان بریتانیا را در تصمیم‌گیری دولت خود در این مورد موثر ندانسته است.

روزگذشته فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه، در اشاره به رای منفی پارلمان بریتانیا به لایحه دولت برای مشارکت در عملیات محدود نظامی علیه سوریه، گفت که  هر کشور مستقلی حق دارد در مورد سیاست خارجی خود تصمیم بگیرد و این اصل در مورد بریتانیا نیز مانند فرانسه مصداق دارد.

آقای اولاند در مصاحبه با روزنامه فرانسوی لوموند تاکید کرد که از  اقدام متناسب و قاطعانه  در تنبیه سوریه به دلیل کاربرد اسلحه کیمیاوی حمایت می کند و افزود  تمامی گزینه‌ها قابل بررسی است.

رئیس جمهوری فرانسه افزود:  کشتار کیمیاوی به دست رژیم دمشق نباید بدون مجازات بماند.

به گفته ناظران، در حالی که رای منفی پارلمان بریتانیا به عنوان شکافی در صفوف کشورهای حامی مجازات نظامی سوریه تعبیر شده بود، اظهارات فرانسوا اولاند باعث تقویت موضع آمریکا می‌شود که به نظر می‌رسد هنوز بر لزوم عملیات تنبیهی علیه حکومت سوریه تاکید دارد.پیشتر، وزیر امور خارجه آمریکا با اظهار این نظر که  نمی‌توانیم مسئول سیاست خارجی دیگران باشیم  امکان تاثیرپذیری از موضعگیری پارلمان بریتانیا را مردود دانست و تلویحا، احتمال اقدام یکجانبه ایالات متحده علیه سوریه را مطرح کرد.با اینهمه، چاک هیگل، وزیر دفاع آمریکا، گفته است که دولت آن کشور هنوز هم در صدد تشکیل  ائتلاف بین‌المللی  است تا کشورهای عضو به طور مشترک برای تنبیه نظامی سوریه اقدام کنند.

در همان حال، مقامات دولت‌های آلمان و کانادا احتمال مشارکت در عملیات نظامی علیه سوریه را رد کرده‌اند. وزیر امور خارجه آلمان گفته است که مشارکت این کشور در حمله به سوریه  نه تقاضا شده و نه مورد بررسی است.

برخی دیگر از کشورهای غربی از جمله ایتالیا نیز گفته‌اند که تنها در صورت کسب مجوز شورای امنیت، حاضر به حمایت از چنین عملیاتی خواهند بود.

شامگاه پنجشنبه، نمایندگان مجلس عوام بریتانیا لایحه پیشنهادی دولت برای زمینه‌سازی مشارکت در عملیات نظامی علیه سوریه را با اختلاف ۱۳ رای رد کردند. شماری از نمایندگان حزب حاکم بریتانیا نیز به این لایحه رای منفی داده بودند.

در پی اعلام نظر پارلمان، دیوید کامرون، نخست وزیر، که از حامیان سرسخت واکنش نظامی به حمله کیمیاوی در سوریه بود، اعلام کرد که  مردم بریتانیا  از طریق نمایندگان خود در این مورد نظر داده اند و دولت نیز ناگزیر این نظر را می پذیرد. در رای گیری شامگاه گذشته، حزب حاکم به اعضای خود در مجلس اجازه داده بود به هر صورتی که تمایل دارند به این لایحه رای دهند.

مراجعه به پارلمان حتی برای انجام عملیات محدود نظامی از جمله وعده‌هایی است که آقای کامرون در آغاز زمامداری خود داده و افزوده بود که از اختیارات ویژه نظامی خود نیز استفاده نخواهد کرد. ملکه بریتانیا فرمانده کل قوا در این کشور است اما تمامی اختیارات خود در این زمینه را به نخست وزیر تفویض می‌کند.

به گفته ناظران، یکی از دلایل رای منفی پارلمان، سابقه ورود بریتانیا در جنگ عراق است که بدون مجوز شورای امنیت آغاز شد، بیش از حد پیش بینی شده به طول انجامید و با تلفات نظامی برای نیروهای ائتلاف بین المللی هم همراه بود.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - محمد جواد ظریف، وزیر خارجه در تماس تلفونی با اخضر ابراهیمی، نماینده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در امور سوریه، درباره تحولات جدید آن کشور با او گفتگو کرد.

آقای ابراهیمی قبلا گفته بود که برای هرگونه اقدام در مورد کاربرد اسلحه کیمیاوی، باید نخست شواهد لازم در مورد وقوع حمله و مسئول واقعی آن به دست آمده باشد.به گزارش ایرنا، آقای ظریف در این تماس تلفونی، استفاده از اسلحه کیمیاوی را محکوم کرد. مقامات و رسانه های دولتی جمهوری اسلامی، با تبعیت از مقامات و رسانه‌های دولتی سوریه، استفاده از اسلحه کیمیاوی را به نیروهای مخالف حکومت سوریه نسبت داده‌ اند.

براساس این گزارش، وزیر خارجه ایران پیشتر با وزیران خارجه چند کشور دیگر، از جمله اردن، کویت، ایتالیا، سوئیس، بلجیم، اسپانیا، یونان، فرانسه، جمهوری آذربایجان و الجزایر درباره آخرین تحولات سوریه گفتگوی تلفونی کرده بود.

مقامات ارشد ایران تهدیدات کشورهای غربی در مورد اقدام نظامی علیه سوریه را محکوم کرده‌اند اما در مورد واکنش عملی نسبت به چنین عملیاتی سخنی نگفته‌اند.(بی بی سی)