صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۳۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ضرورت اجماع منطقه ای علیه پاکستان

ضرورت اجماع منطقه ای  علیه پاکستان نویسنده : علی آقا مزیدی

پاکستان بیش از هر زمانی دیگر برای امنیت کشورهای منطقه و جهان خطر آفرین شده است. این کشور سالها است که دروازه خود را بر روی گروههای مخالف کشورهای منطقه باز گذاشته و فرصت هر نوع فعالیت تروریستی و تخریبکارانه را برای آنان فراهم کرده است.
حمله انتحاری در شهر زاهدان ایران و حمله خونین انتحاری در کشمیر هند که بهگفته مقامات ایرانی و هندی هردو از سوی گروه های مخالف این دو کشور در پاکستان طرح ریزی شده بود، نشان داد که حکومت این کشور دیگر نمی تواند نقش محوری خود را در نا امنی کشورهای همسایه و منطقه پنهان کند. در حال حاضر ، چندین گروه تروریستی و سازمان های افراطی در آسیای میانه و مرزهای کشور چین به فعالیت های تروریستی مصروف اند که عمدتا ریشه در مراکز دینی در پاکستان دارند. سیاست درهای باز پاکستان به روی گروه های افراطی این کشور را به محیط زیست امن تروریستها و گروه های افراطی و مخالفین کشورهای منطقه بدل کرده است.
در حال حاضر این کشور، حدود 30 هزار مدارس دینی را که از آن به "اردوگاه آموزش تروریستی و ارتش در سایه" تعبیر میشود در خود جا داده است. در این مدارس، بیش از دو میلیون تن آموزش های افراطی با رویکرد انتحاری میبینند. این شمار نیرو با رویکرد انتحاری، می تواند ارتش سرسخت  و وحشتناک برای برهم زدن امنیت نه تنها کشورهای منطقه که برای جهان محسوب شود. نگرانی زمانی بیشتر می شود که روند افزایش مدارس و نیروهای افراطی در این کشور رو به رشد است. حکومت این کشور هیچ اراده ای برای کنترول این مراکز ندارد. در سال 1382 تنها ده هزار مدرسه دینی در این کشور وجود داشت و در حال حاضر این آمار به 30 هزار مدرسه رسیده است.
هر کدام این مدارس در نقش یک اردوگاه آموزشی، هزاران تروریست که در حقیقت نقش نیروهای رزمی کشورهای مانند عربستان، ایران، امارات متحده عربی و حتی اسرائیل را دارند آموزش می دهند. گزارش های وجود دارد که شماری این مراکز حتی از سوی دولت پاکستان پول دریافت میکنند. مدرسه دارالعلوم حقانیه در ایالات خیبر پختونخوا در سال 94 13 خورشیدی، سه میلیون دالر از بودجه این ایالات پول دریافت کرد که مورد اعتراض هم واقع شد. این نشان میدهد که پالیسی این کشور نسبت به تمام کشورهای همسایه و منطقه خصمانه است. 
بررسی ها نشان میدهد که بیشتر رهبران و رزمجویان سرسخت گروه های افراطی که در منطقه وجهان مشغول برنامه های تروریستی اند، یا خود در پاکستان دارای مدارس و مراکز دینی اند یا در این مدارس درس خوانده اند. ملا محمد عمر، مؤسس گروه طالبان و جلال الدین حقانی مؤسس شبکه حقانی، ملا اختر منصور رهبر پیشین طالبان در مدرسه دارالعلوم حقانیه، مربوط به مولوی سمیع الحق درس خوانده اند.
هر چند حکومت پاکستان بارها در برابر اعتراضات عمومی مردم خود وعده داده که در تلاش ایجاد پالیسی مبارزه با افراط گرایی در سیستم مدارس دینی این کشور است؛ اما تاکنون این وعده ها عملی نشده است.
با این حال حمله های تروریستی بر هند و ایران در زمانی که کشورهای منطقه در تلاش ایجاد صلح برای جنگ افغانستان هستند، می تواند برای کشورهای منطقه یک هشدار جدی به حساب آید. این حملهها پیام واضح برای کشورهای منطقه است، تازمانی که رویکرد کشورهای منطقه در قبال پاکستان به طور یکسان تغییر نکند، تازمانی که اجماع منطقهای علیه سیاست تروریست پرور این کشور به وجود نیاید، امیدی برای بهبود وضعیت امنیتی در منطقه نخواهد بود.