صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزارت انرژی و آب رهنمود مصونیت بندهای آب کشور را رونمایی کرد

 وزارت انرژی و آب رهنمود مصونیت بندهای آب کشور را رونمایی کرد

وزارت انرژی و آب به منظور نگهداری و مراقبت بهتر بندهای آب کشور، "رهنمود مصؤنیت بندهای افغانستان" را تدوین و رونمایی کرد.
خان محمد تکل، معین آب وزارت انرژی و آب روز دوشنبه 1 دلو، هنگام رونمایی این رهنمود گفت که این رهنمود به منظور انکشاف و مصؤنیت بندهای آب کشور تدوین شده است.
آقای تکل افزود که این رهنمود توسط متخصصان داخلی و خارجی با مطالعه ده بند برق و آبگردان در مدت 18 ماه گذشته تدوین شده است.
وزارت انرژی و آب، هدف از آماده ساختن این رهنمود را، توجه بیشتر به بندها و نگهداری بندهای کشور از زیانها می داند. این رهنمود به کمک مالی و تخنیکی بانک جهانی تدوین شده است و با عملی شدن آن، استحکامات و ساختمان های جدید به خاطر حفاظت بیشتر از بندها ساخته میشود. درحال حاضر 20 بند بزرگ و کوچک در کشور وجود دارد که به مراقبت و توجه بیشتر نیاز دارد.
فرهاد نورزی، رئیس برنامههای آب وزارت انرژی و آب به رسانهها گفت که بندهای مورد مطالعه با تکنالوژی 40 –50 سال گذشته ساخته شده است که اکنون نیاز به مراقبت و نگهداری بیشتر دارد.
آقای نوری به مشکل بند سلطان در ولایت غزنی اشاره کرد و افزود که بندهایی که در گذشته ساخته شده، مصؤن نیست و این خطرات ایجاب کرد که وزارت روی این رهنمود کار کند.
رئیس برنامههای آب وزارت انرژی و آب علاوه کرد که با رونمایی این رهنمود کار عملی مراقبت و ساخت دو بند درونته و قرغه آغاز شده است. بر اساس این رهنمود، خطرات فیزیکی و تخنیکی/فنی بندها تحت نظارت قرار میگیرد.
او گفت که هزینه مراقبت و نگهداری سه بند حدود 10 میلیون دالر تخمین شده که بانک جهانی وعده پرداخت آن را داده است.
میراحمد احمد، متخصص آب در بانک جهانی نیز که در این نشست حضور داشت، گفت که بانک جهانی در قسمت مهار آب در افغانستان متعهد است و این روند ادامه خواهد داشت.
این اقدامات در حالی صورت میگیرد که شماری از کشورهای همسایه از اقدامات حکومت در خصوص مهار آبهای کشور ابراز نگرانی کردهاند.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهور کشور حدود دو سال پیش تاکید کرده بود که آبهای سرگردان باید مهار شود. او گفته بود که حکومت تصمیم دارد به این منظور 21 بند آب را در ولایات مختلف بسازد.
فرهاد نورزی، رئیس برنامههای آب وزارت انرژی و آب میگوید که اکنون کار مطالعاتی و ساخت 21 بند گفته شده جریان دارد. او گفت که از جمله 21 بند، شش بند -شاه و عروس، دهن دره، مچلغو، کمال خان، پاشدان و دهله- در مرحله ساخت است.
به گفته مسئولان وزارت انرژی و آب، بندهای آغاجان، لوره، سره خوله، زره مردان، تیرپل، چال، واخی، دهنه غور بندک، گزک، آپتک، زردآلو، بازیدخیل، دومنده، آب کیلی، دهنه دره، تنگی شادیان، شورابه و خان آباد از جمله بندهایی است که به زودی کار ساخت آن نیز شروع میشود.
تمامی آبهای افغانستان به دلیل نداشتن بندهای برق و آبگردان، به خارج از کشور میرود.
حکومت میگوید که با ساختن بندهای آب، در مرحله اول انرژی برق تولید میشود و در مرحله دوم از ایجاد سیلابها جلوگیری میشود. بر اساس گفتههای مسئولان، سیلابها هر سال حداقل یک میلیارد دالر به کشور صدمه میزند.
وزارت انرژی و آب میگوید که آبهای افغانستان ظرفیت تولید ۲۳ هزار میگاوات برق را دارد.اکنون بندهای برق افغانستان 300 میگاوات برق تولید میکند.
بر اساس برآوردها؛ افغانستان ظرفیت تولید ۳۱۰ هزار میگاوات برق از منابع آب، باد و آفتاب را دارد.