صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آگاهی در مورد بیماری شکر در افغانستان در پایین ترین سطح قرار دارد

آگاهی در مورد بیماری شکر در افغانستان در پایین ترین سطح قرار دارد

درحالیکه وزارت صحت عامه، آمار دقیق از مبتلایان بیماری شکر در کشور در دست ندارد؛ اما می گوید که از آغاز سال تاکنون، بیش از ۱۵هزار فرد مصاب به این مرض، در پنج مرکز تداوی این بیماری ثبت شده اند.
دوکتور ماموسی زیور معین مالی و اداری وزارت صحت عامه، دیروز در نشستی که به مناسبت گرامی داشت از روز جهانی بیماری دیابت (شکر) تحت عنوان «خانواده ها و بیماری شکر» در کابل تدویر یافته بود گفت که از آغاز سال تا به حال، بيش از ١٥ هزار تن که ٨٥٠٠ تن آنان را زنان تشکیل می دهند، در پنج مرکز صحی ثبت شده اند.
وی با بیان اینکه شکر هشتمین بیماری کشنده در جهان است، افزود: «هدف از گرامی داشت از این روز، بلند رفتن سطح آگاهی خانواده ها از این بیماری و اتخاذ برنامه های مراقبتی می باشد.»
طبق شواهد و مطالعاتی که توسط فدراسيون بین المللی بیماری شکر که در سال ٢٠١٢ انجام شده است حدود٨٤٩٠٩٢ نفر در افغانستان از این بیماری رنج میبرند که از این شمار سالانه ١٩٧٧٣ تن جان خود را از دست میدهند.
به گفته او، عوامل عمدۀ این بیماری مصرف غذاهای غیرصحی، عدم فعالیت فزیکی، وزن بالا، فکتورهای ارثی و خانواده گی می باشد.
به گزارش پژواک، داکتر حبیب الله اروال مسئول کنترول ملی امراض غیرساری، گفت که بیماری شکر در نزد خانم ها به تناسب مردان بیشتر است؛ چون آنان کمتر فعالیت فزیکی انجام می دهند.
به گفته او، داشتن وزن مناسب، انجام تحرکات فزیکی حداقل ۳۰ دقیقه در روز، استفاده ازغذاهای صحی، مصرف میوه و سبزیجات، اجتناب از مصرف بیش از حد شکر، چربی و تنباکو از ابتلا شدن به بیماری شکر جلوگیری می کند.
در همین حال، داکتر ادریس توخی نمایندۀ شهرداری کابل در این نشست گفت که بیسوادی صحی،  یکی از علل عمدۀ افزایش بیماری شکر در کشور است.
موصوف افزود: «مردم به گونۀ کامل در مورد غذاهای مفید و غیرمفید آگاهی ندارند، در این راستا باید سطح آگاهی مردم بلند برده شود و شهرداری کابل، منحیث یک همکار با وزارت صحت عامه متعهد به بلند بردن آگاهی مردم در این بخش میباشد.»
  داکتر ريک پيپ کورن (Dr.Rik.Peeperkorn) رییس سازمان صحی جهان، دراين نشست گفت که دیابت، یک مرض کشنده است که سالانه در تمام جهان تعداد زیادى از مردم به این بیماری دچار می شوند . وی افزود افراد مصاب به این بیماری باید ورزش کنند و انرژی غذایی شان را بگونه درست مراعات کنند .
او در حالیکه کمپاین آگاهی دهی امسال را تقدیر کرد، اظهار امیدواری نمود که در مورد این بیماری، از این طریق به مردم آگاهی داده شود و کسانیکه به این بیماری مصاب اند به تداوی خویش بپردازند.
قرار است وزارت صحت عامه افغانستان، سر از فردا کمپاین دو روزۀ آگاهی دهی را در باغ بابر و شهرآرای کابل راه اندازی کند.
در این کمپاین، در کنار آگاهیدهی و توزیع موادهای تبلیغاتی، معاینات خون برای تشیخص بیماری شکر نیز صورت می‌‎گیرد.
بیماری شکر، یکی از مشکلات عمدۀ صحی به شمار میرود که ۴۲۲ میلیون تن در جهان به این بیماری مبتلايند و گمان میرود که این رقم تا سال ۲۰۳۵ به ۶۰۰ میلیون تن افزایش یابد.