صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزیر بـرکنار شده انرژی و آب، قرارداد 13 میلیون دالـری امضا کرد

وزیر بـرکنار شده انرژی و آب، قرارداد 13 میلیون دالـری امضا کرد

علی احمد عثمانی، وزیر برکنار شده انرژی و آب قرارداد ساخت پروژه 5.5 میگاواتی برق آفتابی را به ارزش 13 میلیون دالر با یک شرکت چینی امضا کرد. این پروژه قرار است در ولایت دایکندی ساخته شود.
این قرارداد در حالی روز یکشنبه 20 جوزا به امضا رسید که روز شنبه محمد اشرف غنی با صدور حکمی، آقای عثمانی را از سمتش برکنار کرد و محمد گل خُلمی معین انرژی این وزارت را، به عنوان سرپرست مشخص کرد.
عبدالله عبدالله، رئیس اجراییه حکومت وحدت ملی به این اقدام رئیس جمهوری واکنش نشان داد و گفته که با توجه به "دستآوردهای مدیریت موفق" آقای عثمانی، تصمیم در مورد سرنوشت کاری او پس از بازگشت رئیس جمهوری از سفر چین و "مطابق با روحیه حکومت وحدت ملی اتخاذ میشود."
علی احمد عثمانی نیز در این نشست به رسانهها در مورد برکناری و مدار اعتبار بودن امضایش چیزی نگفت ولی اشاره کرد که واکنش ریاست اجراییه به تمام پرسشها پاسخ میدهد.
رئیس اجراییه از آقای عثمانی خواسته بود تا مشخص شدن وضعیت در سمتش باقی بماند.
اسدالله سعادتی، نماینده مردم دایکندی در مجلس نیز در پیوند به اینکه آیا امضای آقای عثمانی برای دولت قابل اعتبار است یا خیر؟ به روزنامهی افغانستانما گفت که مراحل اجرایی شدن این قرارداد مطابق یک سیستم از چندی به این سو شروع و به نقطه نهایی رسیده و دارای اعتبار است.
آقای سعادتی همچنین افزود که تا زمانی که سرپرست جدید کرسی را احراز نکند، عزل وزیر انرژی و آب تاثیری ندارد و امضایش قابل قبول است.
او خطاب به دولت نیز گفت که دولت نیز نباید چنین کاری کند (لغو قرارداد) چون این کار به ضرر مردم افغانستان است.
پروژه برق آفتابی دایکندی
وزارت انرژی و آب در پی قرارداد این پروژه اعلام کرد که پروژه مذکور در هفت نقطه ولایت دایکندی که در ولسوالیهای شهرستان، میرامور، اشترلی و مرکز ولایت (نیلی) موقعیت دارد، ساخته میشود.
آقای عثمانی که در مورد این پروژه معلومات میداد، گفت: به دلیل اینکه انتقال انرژی به ساحههای مختلف دایکندی هزینه زیاد برمیداشت، تصمیم گرفته شد که این پروژه در 7 نقطه ساخته شود.
او همچنین اضافه کرد که همراه این پروژه یک جنراتور 4.3 میگاواتی نیز تعبیه میشود تا در صورتی که آفتاب نبود، از برق آن استفاده شود. با ظرفیت 3.4 میگاوات نیز باطری گذاشته میشود.
هزینهی ساخت این پروژه از بودجهی ملی تمویل میشود و قرارداد آن با یک شرکت چینی امضا شد. کار این پروژه باید تا دو سال آینده تکمیل شود.
آقای تانگ، رئیس شرکت شواندینگ گفت که متعهد به کار خوب و با کیفیت است و وعده میدهد که این پروژه را کمتر از موعد مقرر تکمیل کند.
ولایت دایکندی از ولایتهای محروم کشور است که طی بیش از یک و نیم دههی گذشته، کمتر پروژه انکشافی در این ولایت اجرایی شده است. پروژه برق آفتابی دومین پروژه برق رسانی در این ولایت است. پیش از این نیز یک پروژه 7 میگاواتی برق آبی قرارداد شده بود.
اسدالله سعادتی که هنگام امضای این پروژه حضور داشت، به رسانهها گفت که بر اساس تحقیقات انجام شده وزارت انرژی و آب، دایکندی ظرفیت تولید 150 میگاوات برق از آبهایش را دارد.
آقای سعادتی گفت که دایکندی به عنوان یک ولایت محروم، نیاز به توجه بیشتر دارد و اگر تهدابی برای تولید برق آبی گذاشته شود، بسیار خوب است.
آبهای فراوانی از کوههای دایکندی سرازیر میشود و به دریای هلمند میریزد که به دلیل نبود پروژههای انکشافی، استفادهای در قسمت تولید انرژی و حتی کشاورزی ندارد.
در صورتی که دولت در این ولایت اقدام به بند سازی کند، علاوه بر آبیاری چند هزار هکتار زمین کشاورزی، برق دو ولایت همجوار نیز تامین خواهد شد.