صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شورای عالی صلح: زمینه‌های گفتگوهای صلح با طالبان فراهم شده است

شورای عالی صلح: زمینه‌های گفتگوهای صلح با طالبان فراهم شده است

محمد کریم خلیلی، رئیس شورای عالی صلح، کارکردهای پنج ماه اخیر این شورا را اعلام کرد و گفت که زمینههای گفتگوهای صلح باطالبان فراهم شده است.
آقای خلیلی روز چهارشنبه 15 قوس، در یک نشست خبری اعلام کرد که کم و کاستی، غیرفعالی و پراکندگیها اکنون در این شورا حل شده است و خوشبین هستیم که به سمت اهداف خود گام برداریم.
رئیس شورای عالی صلح اضافه کرد که در این مدت با احزاب قوی سیاسی، همکاران بین المللی و سایر نهادها گفتگو و تبادل نظر شده و حمایت انان از پروسه صلح صورت گرفته است.
او تصریح کرد که ما ضرورت به صلح داریم و هیچ نهادی برای رسیدن به صلح با ما رقیب نیست بلکه همکار ماست. آقای خلیلی از تمامی شهروندان کشور به خصوص رسانهها خواست که در پروسه صلح با شورا همکار باشند.
این نشست خبری بعد از سفر هیئت عالی رتبه شورای عالی صلح به اندونیزیا انجام شد. رئیس شورای عالی صلح سفر به کشور اندونیزیا را پر دست آورد و مهم خواند.
او گفت که عالمان دینی و سیاستمداران آن کشور قول همکاری برای رسیدن به صلح در افغانستان را داده است. مقامها و عالمان دینی اندونیزیا گفتهاند ما در کنار مردم افغانستان هستیم.
به گفته وی، قرار است دو مجمع دینی اندونیزیا که نزدیک به 125 میلیون عضو در سراسر جهان دارند، بگویند که جنگ در افغانستان نامشروع است.
طالبان که اصلیترین گروه مسلح مخالف دولت است، بیشتر بر اساس فتواهای عالمان دینی پاکستان علیه نیروهای امنیتی و دفاعی کشور و بین المللی میجنگند. مولانا فضل رحمان، رهبر حزب جمعیت علمای پاکستان تاکنون بارها گفته که جنگ برضد نیروهای بینالمللی در افغانستان "جهاد" و "جایز" است.
محمد اکرم اخپلواک، رئیس دارالانشای شورای عالی صلح که در این نشست سخنرانی میکرد پاکستان را متهم به عدم همکاری در پروسه صلح کرد و گفت که اکثر کشورهای منطقه و جهان به استثنای پاکستان از روند صلح افغانستان حمایت کردهاند.
آقای اخپلواک افزود، شورای عالی صلح در پنج ماه اخیر رایزنیهایی را با جامعه جهانی کرده است که اهرم فشاری برای پاکستان شود تا دست از پشتیبانی طالبان بردارد.
کشورهای منطقه و جهان، بهخصوص ایالات متحده امریکا، طی ماههای اخیر پیامها و هشدارهای فراوانی را به دولت پاکستان داده اما پاکستانیها همواره حمایت شان از گروه طالبان را رد میکنند.
جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا در نخستین سفر خود به اسلامآباد، که دو روز پیش انجام شده بود، بار دیگر خواستار "مبارزه موثر" پاکستان در مبارزه با تروریسم شد.
آقای متیس که ظاهراً برای تحت فشار قرار دادن مقامهای نظامی و رهبران سیاسی پاکستان برای مبارزه جدیتر با تروریسم به پاکستان رفته بود از مقامات نظامی و ملکی پاکستان خواسته است تا تلاشهایشان را برای سرکوب تندروان که حملات در افغانستان را از قلمرو پاکستان سازماندهی می کنند، دو برابر افزایش دهند.
شاهد خاقان عباسی، صدراعظم پاکستان اما در دیدارش با وزیر دفاع امریکا گفته که "پاکستان در جنگ علیۀ تروریزم متعهد است"؛ اوایل هفته، جنرال جان نیکلسن، قوماندان عمومی ماموریت حمایت قاطع ناتو در افغانستان گفته بود که "ما مستقیماً و واضحاً با پاکستانیها دیدهایم. اما تا حال شاهد کدام تغییر نبودهایم."
با این وجود شورای عالی صلح بار دیگر از گروه طالبان خواست که از گروه حزب اسلامی درس بگیرد و وارد گفتگوهای صلح شود.
محمد اکرم اخپلواک رئیس دارالانشای شورای عالی صلح، گفت که ما آمادهایم با هر نهادی که برای گفتگو با طالبان وساطت کند، همکاری و مذاکره کنیم.
آقای اخپلواک همچنین خطاب به طالبان گفت که اگر به روند صلح بپیوندد همانند حزب اسلامی، دولت برایشان دفتر و امکانات مهیا میکند.
برخی از کارشناسان اما بر این باروند که باید با گروه طالبان از نقطه قوت وارد گفتگو شد و تضرع در برابر این گروه جوابگو نیست.
رئیس شورای عالی صلح با نظر این کارشناسان مخالف است و میگوید که با جنگ به صلح نمیرسیم.
داعش و طالبان یکی نیست
اعضای شورای عالی صلح میگویند که گروه تروریستی داعش دشمن تمامی اقشار مردم افغانستان – جعفری و حنفی- است و هیچ نسبتی با طالبان ندارد.
محمد کریم خلیلی، رئیس شورای عالی صلح در پیوند به این موضوع که داعش و طالبان برای مبارزه با دولت دست به یکی کرده، گفت که من مخالفم که گفته شود داعش و طالبان برای مبارزه با دولت هماهنگ است.
آقای خلیلی خاطرنشان کرد که گروه داعش در ولایتهای شرقی کشور به خصوص ننگرهار با مردم و گروه طالبان درگیری دارد و هر روز در آنجا جوی خون جاری است. او افزود، اگر فکر کنیم که گروه تروریستی داعش با طالبان یکسان است، به بی راهه میرویم.
برخی از مسئولان دولتی پیش از این اظهار کرده بودند که گویا گروه طالبان و گروه داعش مخالف همدیگر نیستند.
حنیف اتمر حدود نه ماه پیش به یک روزنامه هندی گفته بود: "شاید طالبان و داعشیان در ولایت ننگرهار با همدیگر بجنگند، ولی بر ضد حکومت اشرف غنی در شمال شرق افغانستان با هم همکاری دارند."
رئیس شورای عالی صلح اما این اظهارات غیر مسئولانه میخواند و میگوید که مسئولان اظهاراتی را نکنند که پروسه صلح را به بیراهه ببرند. گروه تروریستی داعش حدود دو سال پیش در شرق کشور فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون در برخی از ولایتها به صورت پراکنده دست به حملات تروریستی میزند.
این گروه تروریستی تاکنون بیش از ده مورد حمله بر تجمعات و مسجدها را برعهده گرفته است.
علی رضا احمدی