صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ریاست انسجام ماین پاکی: هرروز 6 نفر بر اثر انفجار ماین کشته و زخمی می‌شود

ریاست انسجام ماین پاکی: هرروز 6 نفر بر اثر انفجار ماین کشته و زخمی می‌شود

ریاست انسجام و هماهنگی تطهیر ماین میگوید که روزانه بهطور اوسط 6 غیر نظامی به اثر ماینهای کارگزاری شده و مواد منفجر ناشده در افغانستان کشته و زخمی میشوند. ماینها و مواد انفجاری در سه دهه گذشته از سوی گروه های مسلح در نقطههای مختلف کشور کارگزاری شده و در چندین سال گذشته قربانی زیادی از مردم گرفته است.
این ریاست مربوط به وزارت دولت در امور حوادث میشود و از یک سال به این سو، مسوولیت انسجام و هماهنگی ماین پاکی در افغانستان را به عهده گرفته است. پیش از این، دفتر خدمات ماین پاکی سازمان ملل متحد این مسوولیت را به عهده داشت. مسوولان این ریاست میگویند که از سال 1368 به این سو، پاکسازی ماین در افغانستان جریان دارد و سه-چهارم ساحه های ماین های کارگزاری شده، پاکسازی شده و یک حصه آن در حال پاکسازی است.
محمدسالم سیاس سرپرست وزارت دولت در امور حوادث در نشستی به مناسب تجلیل از روز جهانی صلح که روز گذشته در کابل برگزار شده بود، سخنرانی کرد. او گفت که افغانستان چهار دهه است که در آتش جنگ می سوزد و جنگ مانع جدی برای پیشرفت و ترقی افغانستان است. او افزود که آتش جنگ در افغانستان به جای این که فروکش کند، شعله ورتر می شود.
همچنین، محمد شفیق یوسفی رییس ریاست انسجام و هماهنگی ماین پاکی در این نشست گفت که هنوز هم یک هزار کیلومتر مربع در 33 ولایت افغانستان نیاز به پاکسازی ماین نیاز دارد. به گفته او، در ساحه هایی که جنگ صورت می گیرد، حتما آن ساحات به مواد مختلف انفجاری آلوده می شود.
این در حالی است که هنوز هم گروه های مخالف مسلح، در کنار جاده های عمومی و شاهراهها مواد انفجاری کارگزاری می کنند. در سال های گذشته، در شاهراه کابل-هرات مواد انفجاری از سوی گروه طالبان کارگزاری می شد که هنوز هم بیشتر پل و پلچک ها تخریب شده و بازسازی نشده اند.
آقای یوسفی میگوید که ماین ها بیشتر در امتداد سرک حلقوی افغانستان کارگزاری شده اند و در ولایت های قندهار، هلمند، فراه، کندز، تخار، سمنگان، فاریاب، جوزجان، بلخ، لوگر، پروان و اطراف کابل ساحاتی مملو از ماین های کارگزاری شده وجود دارد. در این میان ادامه جنگ ها نیز بر پیچیده شدن روند کار ماین پاکی تاثیر گذاشته است.
او افزود: «جنگ هایی که جریان دارد ساحه را دوباره به مواد انفجاری ملوث می کند، این یک نگرانی است که امکان دارد که برنامه های ما را نیز متاثر کند.»
با این حال، فضل کریم فضل مشاور رییس جمهور در امور مطبوعاتی در این مراسم گفت که مردم افغانستان برای رسیدن به صلح پایدار و واقعی قربانی زیادی داده است و هنوز هم قربانی می دهد. به گفته او، رسیدن به صلح، برای مردم افغانستان «بسیار قیمت» تمام شده است.
ادامه جنگ در افغانستان و حضور گروه های تروریستی رسیدن به صلح را به آروزی دست نیافتنی تبدیل کرده است و مقام های حکومتی بارها از گروه های تروریستی به خصوص طالبان خواسته اند تا به روند صلح بپیوندند. محمدکریم خلیلی رییس شورای عالی صلح نیز هفته پیش در تجلیل از روز جهانی صلح گروه های مخالف مسلح را مخاطب قرار داد و گفت که دیگر دست از ادامه جنگ و خشونت بردارند و با پیوستن به روند صلح، در آبادی افغانستان سهم بگیرند.
20 میلیون مواد منفجر ناشده و ماین از بین برده شده است
در عین حالی که ماین و مواد منفجر ناشده در ساحات ناامن در سه دهه جنگ و دوره جدید از مردم افغانستان قربانی زیادی گرفته است، ریاست انسجام و هماهنگی تطهیر ماین می گوید که در سه دهه گذشته حدود 20 میلیون مواد منفجر ناشده و ماین از سوی موسسه های ماین پاکی در افغانستان از بین برده شده است.
محمدشفیق یوسفی رییس ریاست انسجام و هماهنگی تطهیر ماین به روزنامه افغانستان گفت که در کنار از بین بردن مواد انفجاری و ماین های کارگزاری شده در ساحات ناامن از 2001 به این سو، حدود 23 میلیون از شهروندان افغانستان از ماین ها و مواد انفجاری آگاهی حاصل کرده اند.
اما در جریان ماین پاکی، در این چندین سال، حدود یک هزار ماین پاک صدمه دیده اند و حدود 130 تن دیگر آنان کشته شده است. تنها از سال 2010 به این سو، 80 تن از ماین پاکان در اثر حادثه های امنیتی کشته شده اند و حدود  130 تن دیگر آنان زخمی شده اند.
او می افزاید که ماین ها و مواد انفجاری به دو کتگوری تقسیم می شوند. ماین هایی که در جریان سه دهه جنگ کارگزاری شده اند بیشتر از 600 کیلومتر مربع است و مواد انفجاری که در دوره جدید از سوی گروه های تروریستی کارگزاری شده اند، حدود 450 کیلومتر مربع را در بر می گیرد.
27سال ماین پاکی در افغانستان
در همین حال،  دفتر خدمات ماین پاکی سازمان ملل متحد در کابل می گوید که آنان 27سال به شکل دوام دار خدمات ماین پاکی را در افغانستان انجام داده اند و در هر شرایط در این کشور ساحه های ملوث به ماین و مواد منفجرناشده را از ماین پاک کرده است.
انجنیر محمد وکیل جمشیدی رییس دفتر خدمات ماین پاکی سازمان ملل متحد نیز در این مراسم صحبت کرد و از طرف های درگیر خواست تا ماین پاکان را هدف قرار ندهند و در امر پاک کاری ساحه از ماین، با آنان همکاری کنند.
به گفته او، در سال 2016، در جریان ماین پاکی، حدود 20حادثه امنیتی رخ داده است که باعث کشته و زخمی شدن تعدادی از ماین پاکان شده است. هرچند این آمار در سال جاری نسبت به سال های گذشته کاهش یافته است، اما هنوز هم ماین پاکان در جریان ماین پاکی تلفات داده اند. آقای جمشیدی افزود که در سال گذشته، 9ماین پاک کشته و 10 تن دیگر آنان زخمی شده اند.
او می گوید که برنامه ماین پاکی یک برنامه بشردوستانه است و به هیچ طرف درگیر وابسته نیست و ماین پاکان این اصل را در تمام 27سال گذشته در افغانستان رعایت کرده اند. به همین دلیل او از گروه های مسلح می خواهد تا ماین پاکان را هدف حمله قرار ندهند.
با آن که نزدیک به سه دهه موسسه های ماین پاکی در افغانستان به همکاری سازمان ملل متحد حضور داشته اند، اما هنوز هم ریاست انسجام و هماهنگی تطهیر ماین می گوید که بیشتر از یک هزار کیلومتر ساحه ناپاک شده از ماین در افغانستان وجود دارد. گفتنی است که ماین پاکان در حال حاضر بیشتر در ساحه های جنگی حضور دارند .
 سردار داهی