صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزارت صحت عامه خواهان همکارى در تطبيق استراتژی ملی وقایه از خودکشی شد

وزارت صحت عامه خواهان همکارى در تطبيق استراتژی ملی  وقایه از خودکشی شد

وزارت صحت عامه، بدون ارائه آمار تازه از میزان خودکشی ها در کشور، از ارگان هاى مختلف خواست تا آن وزارت را در راستاى استراتژی ملی وقایه از خودکشی همکارى کنند.
دوکتور فدا محمد پیکان معیین عرضه خدمات صحی وزارت صحت عامه، در مراسم تجلیل از روز جهانی وقایه از خودکشی که تحت شعار «یک دقیقه وقت خود را وقف کنید و یک زندگی را نجات بدهید» گفت: «متاسفانه وزارت صحت عامه ارقام دقیق از خودکشی ندارد؛ زیرا مردم ننگ و عار دارند که خودکشی را به کسی قصه و یا بازگو کنند و به همین خاطر، اکثراً همچو واقعات گزارش داده نمی شوند.»
اما او افزود که در سال روان راهکار تازه اى غرض جمع آوری ارقام، در سیستم صحی جا داده شده که بر اساس آن، در سال های بعدی ارقام دقیق سالانه ارایه خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد که واقعات خودکشی معمولاً تحت نام تسمم و خودسوختگی ثبت می شود، که این یک مشکل جدی را در جمع آوری ارقام برای وزارت صحت عامه به وجود آورده است.
سروی سازمان صحى جهان نشان می دهد که درسال ٢٠١٢ ميلادى، ١٢٠٥ تن در افغانستان دست به خودکشی زده بودند. به اساس این سروی، از این میان ٦٤٣ تن را زنان و ٥٦٢ تن را مردان تشکیل میدهند و بیشترین افرادی که دست به خودکشی زده اند، بین سنین ١٥ تا ٢٩ سال بوده اند.
به گفته پيکان؛ ولایت های هرات، بادغیس، فراه، کندهار و نیمروز از جمله ولایت هايی اند که بیشترین آمار خودکشی را با خود دارند و این خودکشى ها از اثر خشونت های جنسیتی، خانوادگی، رسم و رواج های ناپسند، افسردگی، جنگ، فقر، بیکاری و استفاده از مواد مخدر به میان می آید.
وی با بیان اینکه برای جلوگیری از خودکشی تنها اقدامات وزارت صحت عامه بسنده نیست؛ از نهادهای جامعه جهانی، سکتورهای ارشاد، حج و اوقاف، معینیت امور جوانان و وزارت هاى اطلاعات و فرهنگ، تحصیلات عالی، معارف، مبارزه علیه مواد مخدر و امور زنان خواست تا این وزارت را در تطبیق استراتیژی ملی وقایه از خودکشی، یاری رسانند.
موصوف تصریح نمود که وزارت صحت عامه در سال های اخیر جهت جلوگیری از خودکشی، استراتیژی ملی وقایه از خودکشی را انکشاف داده، برنامه های آگاهی دهی را راه اندازی نموده و مشاروین روانی اجتماعی را تربیه و به بیش از ٤٠٠ مرکز عرضه خدمات صحی فرستاده است.
به گفته او، به اساس استراتیژی ملی وقایه از خودکشی، وزارت تحصیلات عالی بايد ظرفیت جذب محصلان را افزایش دهد، وزارت کار و امور اجتماعی، فرصت های شغلی را فراهم نماید، وزارت ارشاد، حج و اوقاف؛ در رابطه به نا جایز بودن خودکشی از دیدگاه اسلام آگاهی دهد و وزارت زراعت، توزیع ادویه حشره کش را که در برخى موارد از آن در خودکشى استفاده مى شود، کنترول نماید. قابل یادآوری است که در نشست دیروز ٩٣ مشاور روانی اجتماعی، بعد از فراگیری دوره آموزشی یک ساله سند فراغت به دست آوردند و قرار است در مراکز عرضۀ خدمات صحی ١٥ ولايت کشور، فرستاده شوند.
زهرا بختیاری از ولایت غزنی و یک تن از مشاورین روانی اجتماعی نو فارع شده گفت: «در مدت یکسال چیزهای زیادی فرا گرفتیم و پس از این، به کسانی که در زندگی شان با مشکلات روانی مواجه هستند، می توانیم کمک کنیم.»
نازیه امیری از ولایت دایکندی و یکی دیگر از مشاورین روانی اجتماعی که تازه فارغ شده است گفت که یک مریض روانی، با تجویز دوا صحت یاب نمی گردد؛ چون احساسات و مشکلات درونی یک شخص با همدلی و اندوخته های روان درمانی قابل درمان است و او در راستاى تداوى همچو بيماران تلاش خواهد کرد.
یک سروی سازمان صحی جهان نشان می دهد که سالانه، حدود یک میلیون تن در جهان دست به خودکشی می زنند و جان شان را از دست می دهند. (پژواک)