صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کاهش چشم‌گیرآمارخشونت علیه زنان درسال جاری

کاهش چشم‌گیرآمارخشونت علیه زنان  درسال جاری

وزارت امور زنان میگوید که آمار خشونت علیه زنان در سال جاری خورشیدی کاهش چشمگیر را نشان میدهد. این وزارت میگوید امسال تاکنون فقط ۱۶۳ مورد خشونت علیه زنان ثبت شده است. سپوژمى وردک معين پاليسى و پلان وزارت امور زنان، دیروز در يک نشست خبرى مشترک با مفتى شمس الرحمن فروتن عضو شوراى علماى افغانستان و ميرعبدالهادى هدايت رييس دعوت بنياد علماى افغانستان در کابل گفت که در سال روان ٦٢ قضيه قتل زنان، دو قضيه تجاوز جنسى بر زنان و ٩٩ مورد خشونت هاى ديگر عليه زنان در اين وزارت ثبت شده است.
او در جواب سوالى مبنى بر اينکه آيا ١٦٣ مورد يادشده خشونت؛ از سراسر کشور يا از مرکز ثبت شده است و دليل اين کاهش چيست؛ زيرا در سال هاى پيش هزاران مورد خشونت عليه زنان در کشور ثبت ميشد؟ گفت: «فکر کنم که جاى خوشبختى است که از پنج هزار و چهار هزار به اين قدر رسيده است... کنفرانس هايى که صورت گرفته، ورکشاپ هايى که صورت گرفته است، څارنوالى هاى منع خشونت ايجاد شده، ترينينگ هايى که صورت گرفته، اين همه کارهايى اند که از اثر دادخواهى وزارت امور زنان صورت گرفته، موفق بوده، پروگرام هاى آگاهى عامه زياد شده، بايد نمبر کم شود، قضاياى خشونت کم شود، فکر مى کنم که جاى تاثر نيست، جاى خوشبختى است، و در کنار اين، ما اين ارقام را نهايى نمى گوييم؛ چرا که يک تعداد قضايا ثبت نمى شود، يک تعداد در کميسيون مستقل حقوق بشر، وزارت عدليه و لوى څارنوالى ثبت مى شوند. اين آمار از سطح کشور است.»
به گفته او وزارت امور زنان از جمله ١٦٣ قضيه خشونت عليه زنان، براى ٢٥ زنى که با خشونت مواجه شده وکيل مدافع گرفته است، براى ٥٠ تن مشوره هاى لازم داده است، ٢٤ قضيه به ادارات ذيربط راجع شده و متباقى تحت کار است. او افزود که از جمله ٦٤ قضيۀ قتل و تجاوز متهمان ٢٥ قضيه بازداشت شده و متباقى ممکن فرار کرده باشند و يا در مناطق ناامن باشند.
به اساس يک گزارش، کميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان، حدود دو هفته پيش گفته است که ميزان خشونت عليه زنان در سه ماه اول سال ١٣٩٦ خورشيدى، در مقايسه با سه ماه اول سال گذشته هشت درصد افزايش را نشان مى دهد.
منبع گفته است که در اين مدت، بيش از ٩٥٠ مورد خشونت عليه زنان شامل قتل، بد دادن، تجاوزهاى جنسى و لت کوب از سراسر افغانستان، نزد کميسيون مستقل حقوق بشر ثبت شده است. همچنان فرزانه صافى آمر دسترسى زنان به عدالت در رياست حقوق وزارت امور زنان، گفت که در تمام سال گذشته، نزديک به ٦٧٠٠ قضيه خشونت عليه زنان که ١٣٧ آنرا قضاياى حاد خشونت (قتل و تجاوز جنسى) تشکيل مى داد، ثبت شده بود.
به اساس يک گزارش، با آنکه برخى زنان مواجه شده با خشونت، به دليل برخى سنت هاى اجتماعى، قضاياى شان را ثبت نمىکنند، از آغاز سال ١٣٨٨ تا ختم سال ١٣٩٤ سالانه به شکل اوسط ، حدود ٣٥٠٠ قضیه خشونت علیه زنان در کشور ثبت شده است.
سپوژمى وردک گفت که در نتيجه داد خواهى وزارت امور زنان به هدف جلوگيرى از آزار و اذيت زنان از سوى مردان و آزار و اذيت مردان از سوى زنان، دو مرکز جداگانه ثبت شکايات در وزارت داخله کشور ايجاد شده است. 
او افزود زنان و دخترانى که مورد آزار و اذيت قرار مى گيرند، به شماره (٩٩٨) و مردان و پسرانى که مورد آزار و اذيت قرارمى گيرند، به شماره (٩٩٩) شکايات شان را در مراکز يادشده ثبت کرده مى توانند. وى گفت که اين مراکز، اخيرا ايجاد شده است.  معين پاليسى و پلان وزارت امور زنان گفت که شکايات ثبت شده در اين مراکز، پيگيرى مى شود. همچنان موصوف گفت که از يک و نيم سال به اين طرف، مرکز مشوره هاى حقوقى از طريق تيليفون نيز در چوکات وزارت امور زنان ايجاد گرديده است.
به گفته او، خانم ها و دخترانى که به مشوره هاى حقوقى نياز داشته باشند، مى توانند به شماره (٦٤٦٤) تماس بگيرند. علماى دين در نشست دیروز، حقوق زنان در دين مقدس اسلام را تشريح نمودند و از زنان و مردان خواستند که احکام دين اسلام را مراعات کنند. ميرعبدالهادى هدايت رييس دعوت بنياد علماى افغانستان، در اين نشست گفت که اسلام براى زنان حق تعليم، تحصيل، ميراث، سهم در اجتماع و حقوق ديگر داده است.
موصوف افزود که در جامعه افغانستان، زن را به عنوان «ضعيفه، عاجزه و سياه سر» خطاب مى کنند که از ديد علمى، ادبى و دينى، جملات بسيار ضعيف و کم معنا است و نبايد براى زنان استعمال شود.
هدايت گفت که سر بريدن، سنگسار کردن و کشتار زنان در محاکم صحرايى، که خلاف آموزه هاى دينى است، بيشتر شده است که بايد جلو آن گرفته شود.
موصوف از زنان افغان خواست که وحدت خانواده هاى شان را حفظ کنند، در بيرون از منزل شايسته است که حجاب و حياى شان را رعايت کنند؛ زيرا يکى از عوامل خشونت عليه آنان، بى حجابى بوده مى تواند.
همچنان مفتى شمس الرحمان فروتن عضو شوراى علماى افغانستان گفت که ديندارى زن و مرد در خانواده ها، سبب کاهش خشونت عليه زنان مى شود.
موصوف افزود که بايد برنامه هاى آگاهى در مورد حقوق زنان از ديدگاه دين بيشتر شود؛ زيرا يکى از عوامل عمده جهالت، ظلم و تشددى که عليه زنان صورت مى گيرد، پايين بودن سطح آگاهى مردم از مسايل دينى مى باشد.
او از مردان خواست که در اجتماع و بيرون از منزل، از آزار و اذيت زنان و دختران خود دارى کنند؛ زيرا هر مردى که از همچو اعمال ناشايسته و غيرمشروع اجتناب مى کند، به اين معنى است که مصوونيت زن، خواهر و دختر خود را در نظر گرفته است. (پژواک)