صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سالانه حدود یکصد هزار افغان مبتلا به سرطان می شود

سالانه حدود یکصد هزار افغان مبتلا به سرطان می شود

انجمن اورتوپیدستان کشورهای آسیایی جنوب، از نبود مرکز مجهز تشخیص و تداوی سرطان، نبود سامان آلات تشخصیه و ماشین های کُشنده سرطان در کشور اظهار نگرانی کرده می گوید که به همین دلیل سالانه نزدیک به ۲۹۰ میلیون دالر برای درمان بیماران از کشور خارج می شود.
داکتر ایمل وردک، رییس انجمن اورتوپیدستان کشورهای آسیایی جنوب، دیروز ٢٣ سرطان در نخستین سمپوزیم بین المللی در باره تومور های سیستم اسکلیتی در کابل، صحبت می کرد، گفت که نبود یک مرکز مجهز تشخیص و تداوی سرطان در افغانستان یک معضل بزرگ در بخش طبابت است.
وی گفت: «نبود مرکز هاى مجهز تشخیص و تداوی سرطان، نبود سامان آلات تشخصیه و ماشین های کُشنده سرطان در افغانستان، یکی از معضلات عمده می باشد، از حکومت مي خواهیم که به منظور تشخیص تداوی سرطان، یک مرکز مجهز تشخیص و تداوی سرطان با سامان آلات آن، در افغانستان ایجاد کند.»
موصوف، از افزایش سرطان های اسکلیتی نسبت به گذشته نیز خبر داده می گوید که در گذشته مریضان نزد آنان مراجعه می کردند، ماهانه دو تن شان سرطان تشخیص می شدند؛ اما بدبختانه اکنون  در هفته دو مرض سرطان تشخیص می شود.
داکتر وردک، در پاسخ به اینکه در سراسر کشور چه تعداد افراد مصاب به سرطان اند؟ افزود: «ارقام دقیق و مشخص آن را تاکنون جمع آوری نکردیم؛ اما ارقامی که ما داریم، سالانه تقریباً از یکصدهزار  زیادتر انسان ها در افغانستان، به بیماری سرطان اضافه می شوند.»
قبلاْ نیز گزارشاتی از سوی سازمان صحی جهان، به نشر رسیده که سالانه ده ها هزار تن در افغانستان، به انواع مختلف سرطان مبتلا می گردند.
نجیب الله پیکان، معین عرضه خدمات وزارت صحت عامه، نیز می گوید که سرطان ها، چهارمین علت مرگ و میر را در کشورهای شرق مدیترانه تشکیل می دهد که متاسفانه افغانستان هم از این آفات دور نیست. وی افزود:»ارقامی که تافعلاً نزد ما وجود دارد، حدود ۲۰ هزار واقعات سرطانی ثبت شده  که متاسفانه حدود ۱۶ هزار تن شان فوت کرده اند که یکی از دلایل فوت این مریضان، تاخیر در تشخیص است.» موصوف می گوید:»سالانه ۲۸۵ میلیون دالر  از  کشور فرار می کند و به کشورهای خارج می رود، اگر ابتدایی ترین مراحل سرطان، در داخل کشور تشخیص شود، شاید هموطنان ما سرگردان هم نشوند، پول بیشتر هم مصرف نکنند و مریض شان هم فوت نکند و در داخل کشور تداوی شوند.»
پروفیسور عبدالرزاق سیاوش قوماندان صحیه اردوی ملی، نیز از داکتران خواست که ظرفیت و توانایی علمی شان را بالا ببرند، تا دیگر نیاز نباشد که مردم جهت تداوی به خارج از کشور بروند.
وی، از نبود امکانات جهت تشخیص درست سرطان و تومورهای اورتوپیدیک، در داخل کشور نگرانی کرده گفت:»از داکتران می خواهیم که مسلک را با علم آن یاد بگیرند، تنها پرکتیک نه، بلکه تیوری هم یاد بگیرند و استادان نیز به منظور زنده ماندن مسلک شان همه چیز را به شاگردان شان یاد بدهند.» (پژواک)