صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امین‌الله؛ کودکی که قهرمان ومربی شطرنج است

امین‌الله؛  کودکی که قهرمان ومربی شطرنج است

تازه بهماه نخست سال دوازدهم قدم گذاشته، باهوش، آرام وزیرک است. کم حرف میزند، اما بیشتر میاندیشد. گاهی چون استادان علم ریاضی و نویسندگان داستانهای تخیلی به دریای تفکر فرو میرود و لحظاتی به یک شیء خاص خیره می شود، گویا چیزی تازهای را کشف کرده است.
وقتی پشت تخته شطرنج می نشیند همانند شطرنجبازان حرفهای شمرده مهرههایش را جابهجا میکند. او که هم اکنون دانش آموز صنف ششم است و در مکتب رشد وتعالی درس میخواند بازی شطرنج را به صورت آماتور همزمان با رفتنش به مکتب آغاز کرده بود.
امین الله، بازی ابتدایی شطرنج را از پدرش «مصطفی نظری» که شغل دکانداری دارد آموخته است. سپس از رهنمونهای شطرنجبازان پیشکسوت چون امان الله بهار، مهدی سروری، خلیفه نبی و اسدالله خدیر سود برده است. او  فرزند کلان خانواده و متعلق به یک فامیل کم بضاعت شهرکابل می باشد.
این کودک شطرنجباز که آرزوهای بزرگی به سر دارد، نه تنها در بازی شطرج، در سطح کشور، بین کودکان زیر سن دوازه سال، سمت قهرمانی را ازآن خود کرده است؛ بلکه او مدیر ومسئول یک کورس آموزش شطرنج درکابل نیز میباشد.
امین الله میگوید:» هم اکنون تعداد 18 تن شاگرد دارد که همه آنان اطفال زیر سن 16 اند و هفت تن آنان دختران خرد سال میباشند که علاقه دارند ورزش شطرنج را حرفهی آموزش ببینند».
وی مهرههای شطرنج را روی تخته میچیند، سپس یک نفس راحت کشیده میافزاید» بازی شطرنج برایم تبدیل به یک عادت شده است. اضافه بر اداره کورس و آموزش دادن کودکان،  گاهی با شطرنجبازان پیشکسوت مسابقه برگزار میکنم». درحالی که خنده به لبانش نقش می بندد علاوه میکند» اغلب بازی را میبرم». 
امین الله مسابقه ورزش شطرنج را در بیرون از افغانستان با شطرنجبازان حرفه‌‌ای روسیه، چین، جاپان، ایران، هند ودیگر کشورهای آسیایی فقط یک بار تجربه کرده است. او میگوید» در این مسابقه که  در اول سال جاری بین کودکان 35 کشور آسیایی در ازبکستان برگزار شده بود، با امتیاز خوب به کشورش برگشته است».
از امین الله می پرسم که چرا به بازی شطرنج علاقهمند شده است وسود این بازی چیست؟ وی آرام وشمرده پاسخ میدهد» وجود انسان نیاز به ورزش دارد، بازی شطرنج یک ورزش روحی است که توان فکر کردن و اندیشیدن انسان را بالا میبرد».
اما اینکه بازی شطرنج در تعلیم و تربیت و برخوردهای اجتماعی کودکان چه تاثر میتواند داشته باشد ؟ امین الله میگوید» اطفالی که شطرنج بازی میکنند ازتوانایی فکری و تربیتی بهتر برخوردار اند». او میافزاید» این درحالیست که علاقهمندی اطفال نیز در بازی شطرنج زیاد است، اما مرکزی که من آن را اداره میکنم، توان و بودجه کافی درجهت ایجاد هماهنگی بین اطفال و استخدام استاد را ندارم».
امین الله آروز دارد روزی به سکوی قهرمانی جهان تکیه زند. او میگوید» تلاش میکنم  دربازی شطرنج قهرمان شوم و برای وطنم مدال قهرمانی جهان را به ارمغان بیاورم». این درحالیست که از سوی دولت تاهنوز در جهت رشد و توسعه ورزش شطرنج در کشورسرمایه گذاری نشده است.
مصطفی نظری پدر امین الله میگوید» سرمایه گذاریهای دولت تا کنون بیشتر روی ورزش های جسمی بوده، این در حالیست که ازطرف دولت روی ورزش های فکری وروحی جوانان هیچگونه هزینه نشده است».
او که با سرمایه شخصیاش پسرش را به قهرمانی شطرنجبازان زیر سن دوازده سال رسانده است، میافزاید» درطول فعالیت «مرکز شطرنج برچی» که پسرش آن را مدیرت میکند تنها یکبار ازسوی فدراسیون شطرنج افغانستان مورد تشویق قرار گرفته ومبلغ 18 هزار افغانی دریافت کرده است».
درهمین حال محمد نعیم غفوری معاون فدراسیون شطرنج افغانستان میگوید:» باوجودیکه تیمهای شطرنجبازان پیشکسوت، جوانان و اطفال درکابل و برخی ولایتهای کشورفعال است، اما این فدراسیون تا هنوز خودش کلپ و مکانی برای تمرین ندارد».

او میافزاید، از سال 2014 به بعد گروههای اطفال شطرنجباز درکشورشناسایی شده و برخی آنان تحت حمایت این فدراسیون قرار گرفته است که یکی از این شطرنجبازان امین الله نظری، شطرنجباز با استعداد کشور میباشد که خود گروهی از کودکان را  شطرنج آموزش میدهد.