صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغانستان برنده جایزه روز جهانی منع تنباکوی سازمان بهداشت جهانی شد

افغانستان برنده جایزه روز جهانی منع تنباکوی سازمان بهداشت جهانی شد

افغانستان در ميان 24 کشور حوزه شرق مديترانه، برنده جايزه امسال روز جهاني منع تنباکو از سوي سازمان بهداشت جهاني شده است. وزارت صحت عامه ميگويد افغانستان به دنبال تلاشهايي که براي کاهش استفاده از دخانيات انجام داده، برنده اين جايزه شده است.
بر اساس ارزيابي سال 2010 در افغانستان، بيش از 35 درصد بزرگسالان در اين کشور تنباکو دود ميکنند، 16 درصد نوجوانان بين سن 13 تا 15 سال، حداقل يکبار تنباکو دود کرده اند و 40 درصد کساني که در خانوادهشان سيگار کشيده ميشود، از دود آن متضرر ميشوند.
تشکيل کميسيون اجراي قانون کنترل تنباکو و دخانيات، دو برابر ساختن تعرفه گمرکي واردات سيگار، راهکارهاي عاري ساختن دفاتر دولتي وغيردولتي و رستورانها از دود تنباکو و قليان، نصب علايم منع استفاده از تنباکو درمکان هاي عمومي، وضع محدوديت کامل بر تبليغات محصولات تنباکو، تبليغ در مورد ضررهاي استفاده از تنباکو و راهاندازي کمپينهاي جمعآوري قليانها از شهر کابل از دستاوردهاي يکونيم ساله وزارت صحت عامه در راستاي کاهش استفاده از دخانيات در کشور خوانده شده است.
بشير احمد سروري، آمر بخش بهداشت رواني وزارت بهداشت در مراسم روز جهاني منع تنباکو ديروز 28 جوزا گفت راه مهمي که ميتواند جلوي افزايش مصرف تنباکو را در افغانستان بگيرد، بلند بردن ميزان ماليات بر واردات آن است.
اما فدا محمد پيکان، معاون وزارت صحت عامه ميگويد که باز بودن مرزها به روي قاچاقچيان و همچنان ادامه جنگ و ناامني بر بالا رفتن تعداد استفادهکنندههاي تنباکو تاثير زيادي گذاشته است.
بر اساس آماري که سازمان بهداشت جهاني منتشر کرده، تنباکو، جان نيمي از مصرفکنندگان خود را ميگيرد و سالانه نزديک به 6 ميليون نفر در سرتاسر جهان به دليل استفاده از دخانيات جان ميبازند که 900 هزار آنها افرادي هستند که در نتيجه تنفس دود سيگار ديگران جان ميدهند.
در افغانستان اما آمار دقيقي در اين رابطه وجود ندارد. سازمان بهداشت جهاني برآورد کرده که تا سال 2030 ميلادي شمار افرادي که در نتيجه استفاده از تنباکو جان ميدهند به بيش از 8 ميليون تن در سال برسد که هشتاد درصد اين تلفات مربوط به کشورهايي با درآمد پايين و عقب مانده است. تنباکو يکي از عوامل مهم به وجود آمدن بيماريهاي سرطان، شکر و بيماريهاي مزمن تنفسي و قلبي در جهان خوانده شده است.
مقامات وزارت صحت عامه  از آمارگيري در مورد ميزان استفاده از دخانيات، برنامههاي آموزشي براي اجراي قانون کنترل تنباکو، آگاهيدهي در مورد منع استفاده از دخانيات در مکاتب و بسيج همگاني مردم براي اجراي قانون کنترل تنباکو به عنوان برنامههاي آيندهشان در راستاي کاهش منع استفاده از تنباکو ياد ميکنند. ( بي بي سي)