صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۳۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

قوای هوایی افغانستان؛ نیرویی که هنوز ضعیف است

قوای هوایی افغانستان؛  نیرویی که هنوز ضعیف است

وزارت دفاع افغانستان در حالی که از نود و پنجمین سالروز تاسیس قوای هوایی این کشور تجلیل کرد که آگاهان نظامی می‌گویند نیروهای هوایی به جای پیشرفت، پسرفت کرده و تنها نامی از قوای هوایی باقی مانده است.
افغانستان در حال حاضر چند فروند طیاره جنگی در اختیار دارد و این طیاره‌ها برای حمایت از جنگ کافی نیستند. اردوی ملی در برخی موارد با نصب اسلحه در هلیکوپترهای ترانسپورتی مواضع مخالفان را هدف قرار می‌دهد. ناتو نیز در بخش هوایی افغانستان را کمک می‌کند. در حال حاضر نیروی هوایی ناتو در هلمند و ولایات شمال مصروف حمایت از نیروهای زمینی افغانستان است.
با شدت گرفتن جنگ، نیروهای زمینی بارها از نبود حمایت هوایی شکایت کرده‌اند. ضعف قوای هوایی افغانستان سبب شده تا طالبان به صورت آزادانه و بدون ترس از بمباران جنگنده‌های هوایی، در دسته‌های چند صد نفری از یک منطقه به منطقه دیگر حرکت کنند و حملات تهاجمی انجام دهند.
در حالی که اردو و پولیس افغانستان در چندین ولایت افغانستان در جنگ رو در رو با طالبان قرار دارند، آگاهان موجودیت قوای هوایی مجهز را یکی از نیازهای اساسی جنگ کنونی می‌دانند. تجهیز قوای هوایی افغانستان تنها در سال‌های اخیر جدی گرفته شده است.
عبدالله حبیبی وزیر دفاع افغانستان روز چهارشنبه در مراسم تجلیل از نود و پنجمین سالروز تاسیس قوای هوایی افغانستان گفت که ایالات متحده امریکا و ناتو حاضر اند تا در بخش قوای هوایی اردوی افغانستان را به صورت جدی حمایت کند.
وزیر دفاع افغانستان در این مراسم از نحوه مصرف کمک‌های جهانی به اردوی ملی انتقاد کرد و گفت پس از این تلاش می‌کند تا این کمک‌ها به صورت موثر به مصرف برسد و توانایی رزمی نیروهای اردو را بلند ببرد.
آخرین توان
عبدالوهاب وردک قوماندان عمومی قوای هوایی افغانستان در این مراسم گفت قوای هوایی با استفاده از آخرین امکانات خود برای تامین امنیت تلاش می‌کنند. «این وعده را می‌دهم که قوای هوایی با استفاده از تمام امکانات خود تا آخرین قطره خون خود از این وطن، استقلال و تمامیت ارضی آن دفاع می‌کنند.»
آقای وردک گفت که قوای هوایی افغانستان پس از سال ۲۰۰۸ از سوی جامعه جهانی مورد توجه قرار گرفت. او افزود که نیروی هوایی از نظر تخنیک و نیروی انسانی در حال انکشاف است چنانچه در حال حاضر پیلوت‌های قوای هوایی در امریکا، چک و امارات متحده عربی در حال آموزش هستند. یکی از کمبودی‌های اصلی قوای هوایی افغانستان نبود انجنیران و پیلوت‌های آموزش‌دیده است.
قوای هوایی افغانستان در حال حاضر ۱۳۰ طیاره دارد. در حالی که آگاهان امور نظامی می‌گویند قوای هوایی کنونی به مراتب ضعیف‌تر از آن است تا جنگ کنونی را حمایت هوایی کند، آقای وردک گفت که نیروی هوایی آماده هرنوع حمایت هوایی است.
نیروی هوایی برباد رفته
آگاهان مسایل نظامی می‌گویند افغانستان تا پیش از سقوط حکومت داکتر نجیب الله، افغانستان دارای قوای هوایی در سطح منطقه بود ولی با سقوط حکومت و تسلط گروه‌های مجاهدین، طیاره‌ها و وسایل قوای هوایی یا تخریب و یا هم به یغما برده شد.
عتیق الله امرخیل آگاه مسایل نظامی می‌گوید پیش از فروپاشی حکومت داکتر نجیب، قوای هوایی افغانستان بسیار مجهز بود و توانایی عملکرد خوبی داشت: «همان قوای هوایی قوی که در منطقه نظیر نداشت، از بین رفت.»
به باور آقای امرخیل در حال حاضر قوای هوایی قدرتمند در افغانستان وجود ندارد و طیاره‌هایی که از سوی ناتو در اختیار افغانستان قرار گرفته است، برای پیشبرد جنگ کنونی کافی نیستند.
امرخیل می‌گوید قوای هوایی زمانی توانمند می‌شود که دارای طیاره‌های شکاری باشد و بتواند از تمام نقاط افغانستان حراست و پاسداری کند. از سوی دیگر افغانستان قوای هوایی ضربتی نیز در اختیار ندارد تا در موقع ضرورت به کمک نیروهای زمینی بشتابد. آقای امرخیل می‌گوید قوای هوایی باید دارای طیاره‌های کشفی، نجات و ترانسپورتی نیز باشد که تاکنون در اختیار افغانستان قرار نگرفته است.
اما مقام‌های حکومتی گفته‌اند که جامعه جهانی متعهد به تجهیز قوای هوایی است و چالش اصلی در حال حاضر نبود نیروی انسانی است. به گفته مقام‌های دولتی تا زمانی که پیلوت‌ها و کارمندان تخنیکی قوای هوایی آموزش می‌بینند، افغانستان دارای طیاره‌ها و تجهیزات کافی هوایی خواهد شد. (دویچه وله)