صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزارت داخله: جلو جعل هویت را می‌گیریم

وزارت داخله:  جلو جعل هویت را می‌گیریم

 وزارت داخله افغانستان مرکز جدید ثبت و احوال نفوس را افتتاح کرد. این مرکز جدیداَ در شهرک پولیس اعمار شده و با وسایل، امکانات و دستگاه‌های مدرن مجهز شده است. اما از توزیع تذکره الکترونیکی هنوز خبری نیست.
قرار است اسناد هویتی افغان‌ها دیجیتلی شود تا از جعل هویت جلوگیری گردد. تذکره افغان‌ها در حال حاضر یک ورق کاغذ (A4) است. این ورق‌ها کیفیت ندارند، از یک طرف به زودی فرسوده می‌شوند و از سوی دیگر به سادگی قابل جعل هستند. با آن‌هم دریافت تذکره از اداره ثبت و احوال نفوس دشواری‌های خود را دارد و به دلیل ازدحام و کاغذپرانی، روزها طول می‌شود تا یک فرد، سند هویت به دست آورد.
اما مقام‌ها در حکومت افغانستان می‌گویند با دیجیتل کردن تذکره تابعیت، از یک‌سو توزیع تذکره آسان‌تر می‌شود و از سوی دیگر جلو جعل تابعیت گرفته خواهد شد.
 همایون محتاط سرپرست اداره تذکره الکترونیکی روز پنجشنبه در مراسم افتتاح مرکز جدید ثبت و احوال نفوس گفت در همکاری با سفارت‌خانه‌ها تلاش می‌شود تا جلو جعل هویت در کشورهای اروپایی و امریکایی گرفته شود: «پنجاه تن از کارمندان مسلکی ثبت و احوال نفوس، در سفارت‌خانه‌ها جابجا می‌شوند که در تثبیت هویت اتباع کشور همکاری خواهند کرد.»
آقای محتاط افزود که «مرکز ملی تثبیت هویت» در داخل اداره ثبت و احوال نفوس، دیسک‌ها یا میزهای اروپا، امریکای شمالی و کشورهای خلیج را فعال می‌کند. او گفت که سفارت‌خانه‌ها به صورت الکترونیک معلومات هویتی افغان‌ها را به این مرکز می‌فرستند تا تثبیت هویت شوند.
این در حالیست که جعل هویت افغان‌ها به یک چالش تبدیل شده است. گزارش‌هایی وجود دارد که در برخی موارد شهروندان پاکستان و ایران برای این که در کشورهای اروپایی به عنوان مهاجر قبول شوند، از تذکره افغانی استفاده می‌کنند. در تازه‌ترین مورد یک مهاجم که توسط تبر بر مسافران قطار آهن در آلمان حمله کرد، به عنوان مهاجر افغان ثبت شده بود، اما بعداً تردیدهایی راجع به هویت‌اش پدیدار شد. نبود سیستم دقیق ثبت هویت، جرم و جنایت را نیز افزایش داده و تعقیب مجرمین را دشوارتر کرده است.
ساده‌سازی خدمات
سیستم توزیع تذکره در افغانستان هنوز سنتی است. ماموران ثبت و احوال نفوس هنوز با کاغذ و قلم کار می‌کنند و با انترنت، کمپیوتر و تکنولوژی جدید آشنایی ندارند. اداره ثبت و احوال نفوس روزانه هزاران مراجعه کننده دارد و مردم در صف‌های طولانی انتظار می‌کشند تا پس از چند روز با مشکلات و سرگردانی‌های زیاد، تذکره تابعیت دریافت کنند.
براساس اظهارات مقام‌ها در وزارت داخله، اداره ثبت و احوال نفوس ۲۱۰۰ کارمند دارد و این تعداد از کارمندان نیز نمی‌توانند جوابگوی نیازمندی مردم برای توزیع تذکره باشند.
پیدا کردن اسناد هویتی افغان‌ها در آرشیف‌های کاغذی کار را دشوارتر کرده است. مسئولان وزارت داخله گفتند که روزانه حداقل ۳۰۰۰ دوسیه کاغذی باید در آرشیف اداره ثبت و احوال نفوس بررسی شود و این کار آسانی نیست.
اکرام الدین یاور معین اداری وزارت داخله گفت قرار است آرشیف اداره ثبت و احوال نفوس دیجیتلی شود تا ماموران به سادگی بتوانند هویت افراد را پیدا کنند. او افزود که نمایندگی‌های وزارت‌خانه‌های دیگر نیز در این اداره ایجاد می‌شود تا سیستم اخذ تذکره سریع‌تر و ساده‌تر گردد: «یک هسته مرکزی در وزارت داخله ایجاد می‌شود تا وزارت‌های دیگر با اداره ثبت و احوال نفوس وصل شوند و ما به سادگی کار خود را انجام دهیم.»
معین وزارت داخله افزود که قرار است کمپیوتر‌ها و سایل دیجیتل، به صورت عاجل در اداره‌های ثبت و احوال نفوس در کابل و ولایات توزیع شود. او افزود که قرار است ۳۴۰ تن از افرادی که توانایی کار با کمپیوتر را دارند، استخدام شوند و آرشیف ثبت و احوال نفوس را از شکل کاغذی آن تغییر داده و به اسناد دیجیتل تبدیل کنند.

وزارت داخله می‌گوید عریضه‌هایی که پیش از این توسط عریضه نویسان به صورت آزاد نوشته می‌شد و مردم آن را خریداری می‌کردند، بعد از این رسمی می‌شود و عاید آن وارد خزانه دولت می‌گردد. (دویچه وله)