صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

با قطع برق فعالیت بیشتر کارخانه‌ها متوقف شده است

با قطع برق فعالیت بیشتر کارخانه‌ها متوقف شده است

قطع برق وارداتی ازبکستان زیان‌های مالی زیادی به صنعت‌گران، کسبه‌کاران و صاحبان کارخانه‌ها در افغانستان وارد کرده است. اتاق تجارت می‌گوید اکثر فابریکه‌های تولیدی از فعالیت باز مانده‌اند.
 برق وارداتی ازبکستان 9 روز پیش قطع شد. مسوولان شرکت برشنا می‌گویند در نتیجه تخریب یک پایه در منطقه دند شهاب الدین ولایت بغلان به شمول کابل، برق سه ولایت دیگر نیز قطع شده است. این شرکت با استفاده از دیزل جنراتورها، قادر است تنها به 30 درصد اهالی شهر کابل به صورت مقطعی برق دهد.
شرکت برشنا در اولین روز این حادثه تیم تخنیکی خود را به بغلان فرستاد تا این پایه برق را بازسازی کند اما جنگ شدیدی که در این منطقه جریان دارد، مانع بازسازی این پایه شد. حالا گفته می‌شود دو پایه دیگر نیز در منطقه تحت تصرف طالبان قرار گرفته است. شرکت برشنا گفته است که به دلیل تداوم جنگ، وصل کردن برق به این زودی‌ها ممکن نیست.
نیروهای امنیتی افغانستان مصروف نبرد شدید با طالبان در دند غوری و دند شهاب‌الدین در نزدیکی پلخمری هستند اما نتوانسته‌اند منطقه را از وجود طالبان پاکسازی کنند. فرماندهانی که در خط نخست با طالبان می‌جنگند، گفته‌اند که طالبان سنگرهای مستحکمی در بغلان ساخته است.
نبود انرژی برق بر زندگی مردم تاثیرات منفی گذاشته است. عبدالقدیر دست فروشی که در شهر کابل وسایل برقی می‌فروشد می‌گوید: «وقتی برق نباشد مردم سامان برق را چی می‌کنند. زمانی که برق بود کار ما بسیار خوب بود اما فعلا کسی سراغ ما نمی‌آید.»
مسوولان اتاق تجارت و صنایع افغانستان می‌گویند به دلیل نبود برق، فعالیت بسیاری کارخانه‌ها متوقف شده و فابریکه‌هایی با برق جنراتور کار می‌کنند، مجبورند تولیداتی را که بسیار گران تمام شده، ارزان بفروشند.
صیام‌الدین پسرلی سخنگوی اتاق تجارت و صنایع به دویچه وله گفت که هزینه هر کیلووات برق جنراتور 50 افغانی است، در حالی که با برق وارداتی فابریکه‌ها برای هر کیلو وات برق 7 افغانی می‌پرداختند. آقای پسرلی از حکومت خواست تا هرچه زودتر برای بازسازی پایه‌های تخریب شده اقدام کند. او گفت نبود برق سبب افزایش قیمت‌ها در بازارها خواهد شد: «هرگاه بالای تولید، مصرف زیاد بیاید، طبعا بالای قیمت‌ها مستقیما تاثیر دارد.»
اتاق تجارت می‌گوید سکتور خصوصی و سرمایه‌گذاران با گذشت هر روز بیشتر ضرر می‌کنند و حکومت باید ماشین اقتصادی افغانستان را که در نتیجه قطع برق از حرکت باز مانده، دوباره فعال کند. آقای پسرلی افزود با ادامه بی‌برقی، قیمت تولیدات داخلی چندین برابر افزایش خواهد یافت و حکومت باید متوجه این موضوع باشد.
در نبود برق، بازار فروش جنراتورهای چینایی گرم است. فروشگاه‌هایی که جنراتور می‌فروشند، مشتریان زیادی دارند و بیش‌تر از هر زمانی فروش دارند. دکان‌داران و مالکان فروشگاه‌ها برای پیشبرد فعالیت روزانه از جنراتورها استفاده می‌کنند. صدای جنراتورها از پیش هر دکان در شهر کابل بلند است و دودی که این جنراتورها تولید می‌کنند، هوای شهر را آلوده‌تر کرده است.
ضمیر یک فروشنده جنراتور می‌گوید پس از قطع برق مردم برای تامین برق جنراتور می‌خرند: «پس از آن که برق قطع شده ما روزانه سه تا پنج جنراتور می‌فروشیم. پیش از این بازار سقوط بود و در عموم بازار سقوط است کسی خرید و فروش ندارد.»
زندگی بدون برق
ساکنان شهرهای بزرگ افغانستان به خصوص پایتخت در ده سال گذشته برق نسبتا خوبی داشتند و استفاده از وسایل الکترونیک در بین مردم عام شد. اما حالا که برق موجود نیست؛ مردم با دشواری‌های زیادی مواجه شده‌اند.
بشیر احمد یک باشنده شهر کابل می‌گوید: «برق برای اطفال بسیار مهم است. وقتی برق و روشنایی نباشد آن‌ها نمی‌توانند درس بخوانند و یا از کمپیوتر استفاده کنند. از جنراتورهم استفاده کرده نمی‌توانیم به خاطر این که توانش را نداریم.»
این باشنده کابل می‌افزاید که بی‌برقی سبب شده تا مردم نتوانند از آنچه در افغانستان و جهان می‌گذرد باخبر شوند: «ما خبرها را شنیده نمی‌توانیم، شب‌ها همه جا تاریک است ما نمی‌توانیم تلویزیون ببینیم و از جهان و افغانستان باخبر شویم.»
مقام‌های امنیتی گفته‌اند تا زمانی که منطقه دند شهاب الدین از وجود طالبان پاکسازی نشود، انجنیران شرکت برشنا نمی‌توانند به ساحه بروند و پایه‌های برق را بازسازی کنند. این در حالیست که صدها پایه برق در ساحه تحت نفوذ طالبان موقعیت دارد و این نگرانی وجود دارد که گروه‌های مسلح مخالف دولت، پایه‌های بیشتری را تخریب کنند.(دویچه وله)